Само 1 от 5 "овчи" сирена наистина е овче

Тествани са петте най-скъпи и популярни марки
18 май 2023 14:30, Стела Стоянова
47
Само 1 от 5 "овчи" сирена наистина е овче
Снимка БГНЕС

Само едно от пет изследвани и предлагани на пазара овчи сирена наистина съдържа само овче мляко, останалите са произведени от смес от овче и краве. Това съобщават от "Сдружение за достъпна и качествена храна“ след направени тестове в акредитирана международна лаборатория.

Тестовете  са направени след сигнали от потребители и са финансирани от "Сдружение за достъпна и качествена храна". Изследвани са 5-те най-скъпи и най-популярни на пазара овчи сирена и проверката показва, че само едно от тях е наистина овче, пише БНР.

Това, според сдружението, въвежда в заблуда българските потребители, които заплащат за този продукт едно от най-високите цени в сектора и очакват да получат продукт изцяло от овче мляко. Констатираното нарушение представлява и фрапантно нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се размесва. Тоест конкретните производители на овчи сирена получават в пъти по-ниска като себестойност продукция.

Част от потребителите купуват именно овче сирене заради алергии или по лекарско предписание. При тях наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми, посочват експертите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: тестовеовче сирене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 11 месеца
А марките на серината, кои са ????????? Или и Вие лъжите като пишете тия партенки. Вече и на Вас журналистите не вярвам
37
0
 
5
 
! Отговори
Това може да се спре преди 11 месеца
Когато се публикуват имена и марки . Иначе всичко е пунта мара
36
0
 
5
 
! Отговори
Radi преди 11 месеца
И отново крият кои са нарушителите и дори и хората, които са здравословно засегнати, както се посочва, не се информират. На кого точно е полезно в такъв случай това изследване? Дали изобщо и ще ги накажат тези производители?
35
2
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 11 месеца
Трябва да задължат производителите да изписват на опаковката името на овцата от която е издоено млякото. Защото останаха толкова овце ,че може поименно да се маркират на етикета.
34
0
 
5
 
! Отговори
Здрасти преди 11 месеца
Да не забравяме че живеем, в държавата наречена АБСУРДИСТАН. тука всичко трябва да е на далавера. Ние сме такова долно племе ако не крадем ако не лъжем не можем. Просто им пишете имената на тези Бандити. Сега като се замисля от тази статия намя да има никакъв ефектОстанете с здраве
33
1
 
4
 
! Отговори
И.Б. преди 11 месеца
Твърдението, че само едно от 5 сирена, продавани за *** сирена, внася смут в читателите на тези редове и ги оставя в недоумение, защо не се споменават имената на фирмите-фалшификатори. Посочете поне начина, как купувачът да разпознае истинското овче сирене от подправеното.
32
0
 
7
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 11 месеца
ДО КОГА ЩЕ СЕ ПАЗЯТ В ТАИНА "ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ" НА ФАЛШИВИ ХРАНИ?КОГА ТАЗИ НЕГОДНА ПРОКУРАТУРА ЩЕ СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ ЗА ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ?
31
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 11 месеца
Абсолютно сигурен съм, че всички сирена и кашкавали на пазара имат проблем в количеството на вложените суровини. Твърдя, че всички блъскат сухо мляко внесено от третия свят и разни химии, докарващи автентични вкусове. В село над 1000 къщи, над 3000 постоянни жители, но само 6 овце...
30
0
 
2
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 11 месеца
Другите 4 са коче сирена .... хахаххаха
29
0
 
12
 
! Отговори
Което преди 11 месеца
Значе,че трябва да има не само яки глоби ами и затвор за ИЗР.ДИТЕ КОИТО НИ ТРОВЯТ С УЖ БЪЛГАРСКО КАЧЕСТВО!БАБХ И РЗИ СА ПЪРВИТЕ ЗА ТАМ!!! ЩОМ ДОСТИГА ТАКАВА СТОКА ДО МАГАЗИНА ТЕ СА ЗА РАЗТРЕЛ!
28
1
 
8
 
! Отговори
:)))) преди 11 месеца
А бе,днесовци,като ви е страх да ги кажете фирмите направете една лотария!Който познае коя е фирмата с овчето мляко няма да го триете една година!Все е нещо,нали!?Така и вълка сит,и агнето-цяло!Ха-ха-ха!
27
0
 
15
 
! Отговори
Раковски преди 11 месеца
До авторката: г-жо Стоянова, изнесете фактите - кажете на обществото ИМЕНАТА на тези фирми. На всичките пет фирми. Ако законът е слаб и не затваря фирмите за измама - ние, обществото, трябва да се погрижим за това. Това касае нас! Проучете имената на тези пет фирми ако не ги знаете и напишете нова статия. Изпълнете си задължението като журналист! В противен случай сте или страхлива и корумпирана или не сте никаква журналистка. Искаме имената! Ще чакаме!
26
0
 
7
 
! Отговори
До: баба Пунда преди 11 месеца
Това е пораженческо поведение. От нас, хората зависи да проучваме, да изискваме и да контролираме продуктите, които купуваме. Едно по едно. Както по-долу се писа сега искаме имената на тези пет фирми! Ако ги разберем тази която е изрядна със 100% овче мляко ще получи уважението и бизнеса на хората. На другите - няма да им купуваме продуктите. Ще го обявим и на широко в социалните мрежи. Трябва да защитаваме интересите и здравето си като клиенти - нашето и това на нашите деца!
25
0
 
4
 
! Отговори
Изкуствени овце преди 11 месеца
Изкуствен интелект пасе и дои изкуствени овце. Е сиренето какво да е?
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дори не им казват имената на престъпниците! За какво говорим въобще?!
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това криене на фирмите нарушители не върши полза. Съобщете публично кои са мошениците и кои са изрядните. Така се изкоренява проблемът, а не като ги галите с перце.
22
1
 
3
 
! Отговори
баба Пунда преди 11 месеца
Оохх,само да е сиренето фалшиво и некачествено,ами то всичко е фалшиво и менте. Но какво да се прави - такива са времената!
21
0
 
6
 
! Отговори
Дони преди 11 месеца
Това отдавна го знаем!
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И само 1 от 5 министъра наистина е министър
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дайте малко изследвания и на сирената и кашкавали Маджаров, бях взел от тях кренвирш за 20 лева и то преди 3 години, ами водата стана жълта от натриев глутамат с който ги бяха "подправили".