7 храни за понижаване на лошия холестерол

Хапвайте боб
2
7 храни за понижаване на лошия холестерол
Снимка: Istock

Високият холестерол е предпоставка за поява на високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания, които могат да се превърнат в сериозен здравословен проблем и предпоставка за сърдечносъдови инциденти и ранна смърт.

По тази причина контролирането на холестерола и навременното му понижаване е ключово за превенцията на сериозни сърдечносъдови увреждания, застрашаващи живота.

За щастие холестеролът се влияе не само от медикаменти, но и от храната, която приемате. Можете да го понижите с помощта на някои особено полезни в тази насока храни.

Кои са храните, с чиято помощ можете да понижите лошия холестерол по натурален път?

Овесени ядки

Овесените ядки са много богати на фибри и растителни протеини. Това ги прави прекрасен приятел в контрола на холестерола. Освен тях те съдържат бета-глюкани – съединения важни не само за понижаването на холестерола, но и за имунната система.

Зехтин

Зехтинът съдържа предимно мазнини, но от полезните. По тази причина той противодейства на лошия холестерол и натрупването му под формата на плаки по съдовете. Мононенаситените мастни киселини в зехтина допринасят за подобряване на функциите на сърдечносъдовата система.

Бобови

Бобовите култури са много полезни в контрола на холестерола. Те съдържат сложни въглехидрати и най-вече фибри, които допринасят за понижаването на лошия холестерол. Растителните протеини в тях играят допълнителна роля в тази посока. Богати са на витамин В комплекс и минерали.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
5
 
! Отговори
БубоУчка КЮЧЕК преди 3 месеца
брАшно от бръмбарЕ и черъвци само за вас!!!-навсякъде и във всичко ще го бухат и няма да пише на опаковките..., а може би вече лапате от него-след като закона по темата е минал тихомълком. По Брюкселска рецепта-никакъв холестерол, бъка с витаминЕ