Борис Джонсън излъгал парламента за "партигейт"

Това сочи доклад на комисията, разследваща скандала
15 юни 2023 18:15, Стела Стоянова
14
Борис Джонсън излъгал парламента за "партигейт"
Снимка БГНЕС

Бившият британски премиер Борис Джонсън съзнателно е подвел британския парламент за партитата, състояли се в нарушение на разпоредбите на локдауна по време на коронавирусната пандемия, се казва в доклад на парламентарна комисия, която разследва скандала в продължение на една година, предаде Асошиейтед прес.

Комисията по стандартите и привилегиите (етичната комисия на Камарата на общините) публикува доклад, в който посочва, че действията на Джонсън, както и реакцията му по отношение на разследващия орган, представляват толкова грубо нарушение на правилата, че се налага той да бъде отстранен от парламента за 90 дни.

Препоръката е чисто символична, защото в петък Джонсън се ядоса и се отказа от депутатското си място, след като бе информиран за заключенията от разследването.

Петдесет и осем годишният политик нарече комисията "пародия на съд", тръгнал на "лов за вещици".

Още по темата

Повечето участници от седемчленната комисия са съпартийци на Джонсън, предаде БТА.

"Сега комисията заявява, че аз съзнателно съм подвел Камарата (на общините) и умишлено съм премълчал това, което знам за незаконните събития“, заяви бившият премиер. "Това са глупости. Това е лъжа. За да стигне до това безумно решение, комисията е принудена да изрече редица неща, които очевидно са абсурдни и противоречат на фактите", допълни Джонсън.

Докладът е поредният епизод от скандала, станал известен като "Партигейт". Той избухна, след като британски медии разкриха, че между 2020 и 2021 г. хора от екипа на Джонсън са организирали партита въпреки ограниченията, наложени заради ковид пандемията.

Сега всички депутати Камарата на общините ще обсъдят доклада и ще преценят дали са съгласни с констатациите на комисията и с предложените наказания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
. преди 10 месеца
Абе опитвам се да ги разбера тези евроатлантически ценности, ама все не ми се отдава...*** до *** майно льо! Лъжат, мажат - и все невинни... а затънали до шията.
9
0
 
0
 
! Отговори
патологични лъжци преди 10 месеца
тия там са си такива! Руснаците защо ги ненавиждат?! А!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега може да отиде при Зеленски. Той ще го направи губернатор на Луганск. Джонсън ще управлява дистанционно от Киев.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това новина ли е, новина ще бъде ако политик е казал истината или си е спазил обещанието.
6
0
 
2
 
! Отговори
Батман преди 10 месеца
Бая години ще има да разследват това гейпарти..И като го открият таман тоя борис ще е към 100 те си годинки ако не и в земята.. ама че разследване браво браво
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тези АнглоСаксонци,е време ,да престанат да се занимават Изобщо,с това Русо Турче с Английски паспорт! Бивш,бивш Всякак!!! Този индивид Приключи всякак!!!!-:)
4
0
 
13
 
! Отговори
Шефрет преди 10 месеца
Те за тва са авери с Наркомана. Единият лъже,другият маже
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пожелавам му да стане шеф на нато и тогава ще пада по-голям смях с този рошльо на 59 години.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Aм'чи, cъщo kaтo Kиpo изnoвяgвa aтлaнтичeckитe цeннocти...
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само за това едва ли е излъгал.Този си беше неадекватен.Докато е пиел и се е дрогирал кой знае какво е вършил и после не е помнил,а е на отговорен пост.Този има голяма вина за войната в Украйна.Щели са миналата година да се договорят,но този ги е спрял и сега е виновен за хилядите загуби.На всички политици трябва да им правят тестове за дрога и алкохол и ако са положителни да ги отстраняват.