Украинското МЗ: Не взимайте таблетки с йод

Призив да няма паника след думите на Зеленски
23 юни 2023 16:30, Александър Попов
82
Украинското МЗ: Не взимайте таблетки с йод
Снимка: GettyImages

Украинското министерство на здравеопазването призова украинците да не се паникьосват и предупреди да не се приемат таблетки йод. Призивът и предупреждението дойдоха след изявлението на украинския президент Володимир Зеленски, който обвини Москва, че подготвя атентат срещу Запорожката ядрена централа, която е окупирана от руските сили, предаде Франс прес.

Думите на Зеленски, изречени вчера, породиха вълна от безпокойство в страната, в която през 1986 г. стана чернобилската ядрена авария.

Още по темата
Малко след изявлението на Зеленски украинското министерство на здравеопазването публикува в "Телеграм" препоръки, които трябва да бъдат следвани в случай на ядрен инцидент, като същевременно припомни, че приемането на таблетки йод е необходимо само при действително случил се ядрен инцидент.

"Четете и споделяйте, но не се паникьосвайте! Не играйте играта на врага", призова още министерството. "Президентът Зеленски не каза нищо ново. Русия е една терористична страна, от която човек може да очаква всичко, както може да очаква всичко и от маймуна, грабнала граната", допълва министерството в изявлението си вчера.

В ново изявление от днес ведомството предупреди за нежеланите ефекти от приемането на таблетки йод. "Неконтролираното приемане на калиев йодид е опасно и предозирането му рискува да предизвика сериозни последици, дори смърт", се подчертава в предупреждението на украинското министерство на здравеопазването.

А украинска платформа за продажба на медикаменти онлайн публикува на сайта си статия, обясняваща как йодът помага конкретно срещу защитата от радиация./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
19
 
! Отговори
Шефрет преди 10 месеца
Те укрите закусват йод не заради АЕЦа ,ами къде им гърмят складовете с "безопасен обеднен уран" подарък от ингилизите)
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Важното е да се взриви АЕЦ-а. Няма никакво значение кой ще го направи. И да не е Путин, пак той ще е виновен. Някой съмнява ли в това? Какво има да го обсъждаме?
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 49 -- Аз не бягам. Аз съм като Зеленски - просто настъпвам в друга посока - обратната.
41
0
 
3
 
! Отговори
Ти си преди 10 месеца
До АнонимеН 41 абсолютен д.бил, откъде избяга бре.
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До АнонимеН 41На такъв етап на световна пропаганда сме че ако Байдън публично пререже гърлото на жена си и изнасили синът си пак Путин ще е виновен. Преди 9 години украйнците провеждаха антитеростична операция в Донбас. Хванали некви баби съблекли ги по бельо и им запалили къщите защото били руски агентки. А те жените плачеха че не са вземали пенсия от половин година. Има филми в нета гледай. Грозно и гадно.
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щом Зеленски има гаранции от САЩ, че няма да го съдят в Хага, значи ще взриви АЕЦ-а. Въпрос на време е. САЩ изляха стотици милиарди долари, даже май трилиони станаха вече, пък не са мръднали на метър. Какво им остава?
38
1
 
12
 
! Отговори
Хххх преди 10 месеца
Защо в една Румъния публикуваха за радиоактивния облак, преминал през Украина и Польша, вследствие на взривяването на боеприпасите от обеднен уран от руснаците, а тук ми пишете глупостите на един нацист. Нали нацизма бе забранен? Каква е целта ви? И защо ни занимавате ката ден с Украина? Нямаме ли си проблеми тук???
37
0
 
6
 
! Отговори
Ние русофобите преди 10 месеца
не сме наред с главата, а след контраофанзивата изпаднахме в менопауза, плещим и пише, каквото каже нашмъркания . Моля не ни се подигравайте, иначе ще се оплачем на БХК.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Напече жегата и *** почна да превърта. Пред посолството им в Сф половин ден стояха бронирани камионетки да не ги открадне някой. Излишно е да казвам че нормални хора в радиус половин километър не се мяркаха.Жалко жалко на какви долнопробни циркове сме свидетели.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От радиацията пада оная работа и сменяш пола без операция. За джендърите ще е екстра.
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дойде ли време да заиграе атома? Айде думкайте я тая централа. Както и да го направите, целият англоезичен свят е с вас и ще обвини дружно Путин. Какво ви спира? Нали в крайна сметка не трябва да остане нито един украинец след войната? Никой няма да ви съди в Хага.
33
1
 
10
 
! Отговори
Пак се почна! преди 10 месеца
ЗАПАДНАТА МИТОЛОГИЯ: Руснаците си обстрелват собствените градове. Руснаците си взривяват мостовете. Руснаците си взривят газопроводите. Руснаците си взривяват язовирите. Руснаците си взривяват атомните централи.... МАЛИ МАЛИ кава обърната гейска логика ни пробутвате!
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мдам, историята се повтори в Япония, като нищо да се повтори и в Украйна.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЕС да ги успокоят малко този евтин манипулатор. Никой няма намерение да ги оставя да взривява каквото и да е. Първо се пита и се иска разрешение от бенефакторите ЕС и САЩ. Централи ще ми взривява лекенцето просто.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Първо пускат зелената Гадина да всее страх после тия от МЗ следватСЗО, ЕС,НАТО, Г7, ООН оплетени черва.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По начина на изразяване може да се съди коя точно е маймyнaтa, грабнала граната. Мaймyнuте не си произвеждат гранатите сами, а, именно, ги грабват или им ги дават.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да му мислят у немско. Тук прах няма да дойде.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЗАЕЦ е близко.Чернобил е далече.Явно не сме преживяли Чернобил след като има толкова ***.и като Зеления Гаргамел и тези,които му вярват.
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Зеленски да не заплашва, а да действа ако е решил. Няма всеки ден глупостите му да слушаме.
25
9
 
0
 
! Отговори
Див Петел преди 10 месеца
Тук е пълно с "интернационалисти" с промит мозък до такава степен, че дори и радиацията не е опасна за тях, щом путин им я пуска във въздуха и водата. Убеден съм че ако джуджето взриви украинската централа тези интернационалисти първи ще се о-с.ер.ат и ще надават кански писъци. Тогава пак някой друг ще е виновен, но бункерния джуджак никога. Не мога да си представя как е възможно да има толкова промити мозъци.