Горещата вълна "Цербер" налегна Южна Европа

Жегите вероятно ще продължат и през уикенда
13 юли 2023 13:09, Елка Василева
16
Горещата вълна "Цербер" налегна Южна Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Гореща вълна обхваща части от Южна Европа и Северозападна Африка, като през следващите дни температурите могат да достигнат рекордни стойности, предаде Би Би Си.

Очакват се над 40 градуса по Целзий в някои части на Испания, Франция, Гърция, Хърватия и Турция.

В Италия температурите може да достигнат до 48,8 градуса по Целзий. Предупреждение за червен код е издадено за десет населени места, сред които Флоренция и Рим.

Във вторник мъж почина, след като припадна в Северна Италия. Местни медии съобщиха, че 44-годишният работник е боядисвал пешеходни пътеки в град Лоди, близо до Милано, преди да припадне от жегата. Откаран е в болница, където по-късно е починал.

"Изправени сме пред непоносима гореща вълна", написа италианският политик Никола Фратояни в профила си в Туитър. "Може би в най-горещите часове трябва да се вземат всички полезни предпазни мерки, за да се избегнат трагедии като тази, която се случи в Лоди".

Няколко туристи в страната вече припаднаха от топлинен удар, включително британец пред Колизеума в Рим.

Очаква се горещата вълна "Цербер", както я нарече Метеорологично дружество на Италия на името на триглавото чудовище, което се появява в "Ад" на Данте, да доведе до екстремни условия в следващите няколко дни.

Най-високите температури се очакват в петък, а според метеорологичните прогнози на Би Би Си в голяма част от Южна Европа може да се достигнат стойности над 40 градуса по Целзий, а може и по-високи.

Горещините вероятно ще продължат и през уикенда, а в Прага живакът в термометрите може да достигнат до 36 градуса по Целзий в събота, сочат прогнозите на Би Би Си. Стойностите са доста по-високи от средните, които бяха около 24 градуса през юни.

Най-високата температура в Европа от 48,8 градуса по Целзий е регистрирана през август 2021 г. близо до Сиракуза на италианския остров Сицилия.

Миналата година в резултат на горещините в Европа са починали над 60 000 души. Опасенията са, че тази гореща вълна може да доведе до много повече смъртни случаи това лято.

Експерти твърдят, че периодите на изключително горещо време зачестяват, а заради климатичните промени се смята, че вече е нормално да се наблюдават рекордни температури.

Европейският център за средносрочни метеорологични прогнози обяви, че в световен мащаб този юни е бил най-горещ, откакто се води статистика, припомня Би Би Си.
(БТА, Теодора Славянова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
Германия преди 9 месеца
Сега, след като пандемията от корона беше разкрита в по-голямата си част като превишаване на правомощията на правителствата довела мащабната измама с ваксини, министърът на здравеопазването на Германия Карл Лаутербах, социалист от SPD, вече се е пренасочил към нова история за сплашване със смъртните случаи от летните горещини и дезинформира с 300 000 измислени смъртни случая от жега. Решението е старото: ограничения и контрол.https://notrickszone.cOm/2023/07/09/federal-health-minister-karl-lauterbach-accused-of-making-up-tens-of-thousands-of-heat-deaths/
14
0
 
1
 
! Отговори
Нов локдаун? преди 9 месеца
Израел предприема първата мярка за климатично блокиране. Туризмът е забранен за един ден в израелските национални паркове. Туристическите пътеки са затворени заради горещините.https://twitter/eh_den/status/1679255105466429443Климатично блокиране в Израел. В сряда Израелската служба за природата и парковете обяви, че ще затвори много туристически маршрути в страната за няколко дни. От правна гледна точка несъществуват правомощия за това, но "екстремните метеорологични условия" очевидно суспендират това право.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нещо не писаха,че в САЩ е имало неотдавна или още има по гореща вълна от таз в Европа,която била на + 50 градуса стабилно през цялото време,та тя по кое име е назована.
12
1
 
2
 
! Отговори
Tенгри кан преди 9 месеца
Ооох, какво беше това лято, секи ден вали, няма ли вече да спре... Рев на майните от Филибелата по време на дъждовния сезон;))) Е, майни, а, сега, ежте го!;))) Ама не ми идвайте нагоре по планината, ми там долу, на чеверме, а са пържити! Щот то и аз знам тъй: "примък-отмък". В живота нема само мед, най-често се е ххуй!;)))
11
0
 
6
 
! Отговори
жега е преди 9 месеца
направо пържен въздух...
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На горещите вълни през юли им викаме лято.
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Церберът още е известен под името Тагарев
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много ясно е че ще продължат през тоя уикенд, в-са е дали ще продължат и във времето на другия уикенд?!
7
2
 
16
 
! Отговори
До 6-ти преди 9 месеца
Зелени сме само когато ни е изгодно. Пардон, само когато е изгодно за господарите ни.
6
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"зелените в Германия" днеска затвориха летищата в Хамбург и Дюселдорф,загрижили се за климата,а касетъчните бомби за Украйна са много екологични.
5
5
 
14
 
! Отговори
Семеен преди 9 месеца
Жегата си е много добре, жената е къде по-страшен Цербер.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нелчето пак се престарала.
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А у нас цербер ни налегна от парламента.Изпраха го,изгладиха го и пак може да си безчинства на воля.Ай честито!
2
5
 
1
 
! Отговори
пришълецът преди 9 месеца
Под името искендер:)))
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е невиждано в южна Европа да има гореща вълна по средата на юли месец.