Скоростта по родните магистрали сред най-високите в ЕС

А състоянието им сред най-лошото
51
Скоростта по родните магистрали сред най-високите в ЕС
Снимка: АПИ

България е сред страните в Европа, в които максималната разрешена скорост по автомагистралите е най-висока.
У нас може да се шофира с до 140 км в час. В страни като Гърция, Румъния и Франция ограничението е до 130 км в час, а в Испания, например – максималната разрешена скорост е още по-ниска – 120 км в час.

В Европейския съюз има две държави, в които скоростта е същата или по-висока от тази у нас. Така в Полша максималната допустима скорост на автомагистралите е 140 километра в час. В Германия ограничение няма, но се препоръчва шофьорите да карат със 130 км в час.

"Проблемът с инфраструктурата е сериозен. Много често има катастрофи точно заради инфраструктурата", каза Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи пред bTV.

В Гърция максималната разрешена скорост е 130 км в час, а на запад има и още по-големи ограничения.

В Белгия максималната позволена скорост на магистралите, а те са безплатни е 120 км в час. Белгия обаче далеч не е сред отличниците в ЕС по качество на пътищата. Според класация на световния икономически форум по скала от 1 до 7 Белгия получава 4,4, Франция се класира по-напред с оценка от 5,4. Там максималната позволена скорост по магистралите е 130 км в час. Те са в отлично състояние и внимание- те се плащат.

Въпросната класация е направена през 2019 г. Според нея – Нидерландия е с най-хубавите пътища с оценка от 6,4. Най-лоши са в Молдова – с 2,6. България също е в дъното на класацията.  Пътищата ни са оценени с 3,4 от 7. Затова българските шофьори смятат, че за да има по-малко инциденти – контролът на пътя трябва да се засили.

Що се отнася до ограниченията на градски или извънградски пътища, то ситуацията в България е като тази в Европа. С малки изключения.

"В градската среда сме на равно с другите държави 50 км в час в града и 90 км в час извънградско като във Франция от миналата година е 80 км в час извънградско", каза Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: магистралискорост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
В гърция преди 9 месеца
Само на определени участъци по новите им магистрали е 130, и тези участъци са изрично обозначени. Иначе си е 120, както цялата Игнатия Офис.
28
6
 
4
 
! Отговори
Александър преди 9 месеца
Ние и магистрали ли имаме? Сме шници! Днешните българи са с празни глави със суроватка за равновесие! И с три и четири платна като във Франция, Англия и Испания да ви ги направят, все тая! Българинът се ражда дръвн ик и такъв си остава!
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В отсечката Кресна - Кулата също
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И само ние не можем да се справим с джигитите на пътя.Защо,бе?
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До BmwНа Струма, като слезеш от Дупница на равното към Благоевград, спокойно можеш да караш с 200+...ако няма много трафик (както е сега с румънците за Гърция).
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пропускате Чехия,която на някои магистрали разрешава 150.
23
2
 
9
 
! Отговори
Bmw преди 9 месеца
Карам си по немската магистрала с 210...четвърта лента...и по едно време....се чува жжжуп.... И в пета лента виждам едно Ферари мина все едно съм спрял. Не знам с каква скорост беше но 300...минимум. Какви български магистрали, и къде може да се кара с 210 спокойно в БГ?!? Че най-бързо карали!?! Приказки от Шехерезада.
22
1
 
6
 
! Отговори
do 22 преди 9 месеца
До АнонименВярно е за долната скорост. В САЩ те спират ако караш твърде бавно. Но тези са единици. Проблемите са тези дето карат над ограничението и БЕЗ никаква дистанция.
21
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Добре де, защо всички се правят на улави? За сравнително нова кола (каквато и да е марка) 120-130 км/ч по магистрала е допустимо, дори трябва да има ограничение за ДОЛНА граница на скоростта. Да караш с 80 по магистрала е ПОНЕ толкова опасно за всички, колкото и да караш с 200.
20
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако магистралите са с 3 ленти без да се брои аварийната тогава ще паднат драстично и инцидентите. Скоростта и 100 да стане - катастрофите ще се увеличават. Колкото повече изнервяш шофьори с жалка инфраструктура толкова по зле ще е. Реално в момента едната лента е за пъплещи камиони и 1 остава за коли а не на всички от тях им се кара със 140. Тракия е проектирана миналия век. Трафика от тогава е в пъти повече. Повече коли на същата площ... няма как. Ще се блъскат.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
О, колко полезна и понятна е скалата за оценка до 7 ))))))))))
18
0
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 9 месеца
До Стига сте писали2---Статии от подобен характер, незнам защо,ама все ги пишат такива дето никога не са били по местата за които говорят Няма значение за какво става въпрос- храна ли, пътища ли, заплати ли,също и къде Запада ли, Русия ли,еле па Северна Корея Е сега като се заваикали за температурите по Сицилия и Гърция ,ама това може да учуди само и единствено някои които не са били по Средиземноморието това време или пък по Северна България Плевенско ,,за Петрич и Благоевград не става въпрос
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С повече контрол или с по-малко - инцидентите ще са си тези! Може да станат по-малко, ако скоростта е по-ниска! Теоретично, ако никакви коли не се движат по дадена магистрала или се движат с доста ниска скорост (коляща към нула!), то тогава и броя на катастрофите ще клони към 0 (нула). Защо си мислите, че в реаността нещата са по-различни?!
16
0
 
10
 
! Отговори
София преди 9 месеца
За кой "магистрали"говорим - хемус и черно море ли?!?!това са трето класни пътища от балкански ранг...
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Пътищата ни са оценени с 3,4 от 7. Затова българските шофьори смятат, че за да има по-малко инциденти контролът на пътя трябва да се засили." Айде бе? Аз например смятам, че трябва да имаме хубави пътища, а не да ми "засилвате контрола", каквото и да значи това в милата ни родна действителност!
14
2
 
6
 
! Отговори
9 и 10 преди 9 месеца
Да си повреден е геннаследство. Мисълта ти е само в едно: Аз съм най-големият бабаит , тарикатин и за мен правилата не важат.
13
3
 
12
 
! Отговори
да знаете преди 9 месеца
Това е само по документи, иначе над 110км/ч.......изпадат пломби от зъбите.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
10, 'Аз под 300 не падам бе бавняк.' -- значи ти си по интересен за мевере от него бе, мотористче. даже и покрив нямаш над главата си освен каскать. за климатик да не говорим - мухи да.
11
3
 
12
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 месеца
Ха, Дон Боко и сие, ощипаха кинтите, пък робите подскачатпо дупките, на т. Н. магистрали. Голям майтап сме в Бг
10
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Във Франция е 100 км. в час максимума на магистралата