Семейството на Гладстон отива да се извини за връзките му с робството

Шестима от потомците му заминават за Карибските острови
20 авг 2023 10:31, Елка Василева
36
Семейството на Гладстон отива да се извини за връзките му с робството
Снимка: архив, БГНЕС

Семейството на един от най-известните британски премиери Уилям Гладстон ще пътува за Карибските острови, за да се извини за връзките му с робството.

Уилям Гладстон е четири пъти премиер на Великобритания и изключително популярен в България за оказаната от него подкрепа на българите по време на Априлското въстание с издадената историческа брошура „Българските ужаси и Източния въпрос“.

Въпреки либералните му възгледи обаче преди три години бяха отправени обвинения срещу покойния отдавна премиер, че е бил застъпник на робството, макар и да се визира основно неговия баща, който е бил един от най-големите търговци на роби в Британската империя, предаде кореспондентът на БНР.

Отбелязва се, че образованието и кариерата на известния иначе със своите либерални и реформаторски правителства премиер все пак са финансирани  от труда на поробени африканци, работещи в захарните плантации на баща му Джон Гладстон в Карибите.

Вестник „Гардиън“ сега съобщи, че шестима от потомците на Уилям Гладстон ще пристигнат в Гвиана в четвъртък, когато страната чества 200-годишнината от бунта на поробени хора, който според историците е проправил пътя към премахването на робството. Освен че се извиниха официално за делата на бащата на Уилям Гладстон, потомците се съгласиха и да изплатят репарации, за да се финансират по-нататъшни изследвания  за въздействието на робството.

През 2020 година университетът в Ливърпул промени името на своя сграда, наречена на Уилям Гладстон, по повод на разкритията, че той е защитил баща си в реч в парламента срещу премахването на робството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
САЩ дали ще ни се извинят за унищожаването на икономиката ни след 1989 година?
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То и в София има улица Уилям Гладстон, преди 1989 се казваше Владимир Поптомов.
21
1
 
1
 
! Отговори
До 3 - Продължение 2 преди 8 месеца
, които преди това е арестувал и тези десетина чиновника биват подложени публично на зверски инквизиции, а след това са екзекутирани. На коминтерновския дeбuл и това му се вижда малко и еднолично нарежда тази част от географския регион Македония, която е останала в границите на България, да бъде дадена на съседна Югославия! И не друг, а Великобритания официално се намесва, за да озапти самозабравилия се дeбuл и да предотврати ново прекрояване на границите. Чети бе, човек!
20
1
 
0
 
! Отговори
До 3 - Продължение 1 преди 8 месеца
Добри Терпешев на сноя глава, без да пита никого, дарява на гърците не само Беломорска Тракия, но ицялото българско държавно и частно имущество! Обикновените тамошни българи, само с ризите на гърба побягват веднага към земите, останали в гарниците на България. Гърците заграбват и огромните складове на нашите тютюнотърговци-олигарси в Кавала, Комотини, Ксанти. На коминтерновският дeбuл това му се вижда малко и предава на гърците хората от българското административно ръководство на региона, които
19
1
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 8 месеца
А бе, човек! Прочети статията "Добри Терпешев - посредственост на власт, извор на горчив смях и жесток терор", качена е в интернет. Не Англия, а бай Добри генералът, незавършил ТРЕТО ОТДЕЛЕНИЕ, тоест незавършил дори начално образование, на митинг в Беломорска Тракия обявява, че тя никога не е била българска! И докато гърците викат "Зито Зито" ("Ура!"), българи питат генерала те какво да правят, а той им отговаря "Който ви е довел, той да ви бере гайлето!" И дарява на гърците региона заедно с...
18
0
 
4
 
! Отговори
10 малки гърчета преди 8 месеца
А македонското правителство кога ще се извини за геноцида над българското население в БЮРМ?
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
пейраска работа. Искам потомците на император Траян да се извинят, че са завладяли траките, и искам 17 М евро за поробването на прапрапра...прадедо ми Спартак.
16
0
 
5
 
! Отговори
ъц преди 8 месеца
Тези няма ли най-сетне да се извинят и да целуват Мокасините на милионите избити Индианци още живеещи в... Резервати??? А, да, бе...., те не са 50 Милиона и са къде по-тихи и законопослушни за разлика от афро-хпопотамите!
15
5
 
3
 
! Отговори
до 14 от дедо ви преди 8 месеца
е строенето ли е най голямото развитие като НДК :) от язовири всяка държава има нужда така че не е никакво постижение . аз писах за това че мисловно бяхме скопени , можеше да сме голяма туристическа дестинация а не с тежка индустрия която всъщност се оказа че е нерентабилна . а и знай че всичко което работеше беше унищожено от бсп като първа задача която да покаже че *скъсваме* с комунизма , за това сега ядеш гумени домати и нещо като млечни продукти и месо .
14
7
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
До дедо ви: Погледни какво е построено през лошия социализъм и виж сега за 34 години колко много сме дръпнали, ааа и като отидеш минаваш покрай някой от големите язовири или покрай АЕЦ, или покрай болниците, училища, гимназии, стадиони, спортни зали НДК и още хиляди места, помисли кога всъщност не сме се развили грам сега или тогава!
13
12
 
14
 
! Отговори
дедо ви преди 8 месеца
турците кога ше ни се извинят за 500 годишното иго ( присъствие :) , а ссср кога ше ни се извини за 50 годишния комунистически терор благодарение на който през тези 50 години България нямаше грам развитие ???
12
2
 
30
 
! Отговори
LOL преди 8 месеца
Аман то глупости. Тея съвсем изтрещяха, то не бяха коленичения, черни русалки и какво ли не. Освен да насаждат повече омраза друг ефект няма. По гениалната им логика чакаме турците да се извиняват на половин европа за поробванията и зверствата. Трябва да се помни историята, за да се учи човек от нея - но не може да се живее в нея!
11
2
 
17
 
! Отговори
Димо преди 8 месеца
И да се извинят не могат да променят миналото,както и това какво е било времето тогава и какво са мислели хората тогава ,трябва да си изключително неграмотен да не разбереш че това е минало и не може да се променя ей така на който както му е удобно.О времена о нрави !
10
1
 
30
 
! Отговори
И Африка да започва преди 8 месеца
Кой е докарвал на брега жива стока, за да я качват белите търговци на корабите си? Пак африканци. Те защо не започнат да се извиняват помежду си? Ама откакто си имат независими държави вместо да са колонии, предпочитат да си разменят куршуми и снаряди. Преди доста време в Руанда единият етнос небрежно изкла към 800 000 души от другия? В Конго и наоколо се лее кръв откакто ги няма "лошите колонизатори". Щото има всякакви нещица в земята и всеки напира да печели от тях. Толкова си могат.
9
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
да си българин не е етнос/ген, а език традиции и мислене. дори да си родом от марс пак може да си българин. така че нека цял марс, цяла африка, цяла сирия, цяла турция и цяла украйна се изтърсят тук и заменят така наричащите се 'истински българи', защото такива НЯМА и НЕ Е ИМАЛО
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Робството никога не е свършвало.
7
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дърт *** живуркал 90 години от труда на робите :)))
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бил е камика. Така се превежда името му.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Който умрял-умрял. Върви се извинявай после.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ала бала на книга, и кво оттуй? Какво ще се промени миналото? Само за пред хората.