Нургюл Салимова зае второ място на Световната купа по шахмат за жени

Нашето момиче отстъпи в борбата за златото пред Александра Горячкина
Обновена: 21 авг 2023 16:55 | 21 авг 2023 16:53, Красимир Ангелов
281
Нургюл Салимова зае второ място на Световната купа по шахмат за жени
Снимка: БФШ

Нургюл Салимова остава на второ място на Световната купа по шахмат за жени. Преди минути българката отстъпи пред Александра Горячкина в битка за купата в решителна трета партия по блиц шах на Световната купа в Баку (Азербайджан).

Още по темата
Първите две срещу между двете приключиха без победител, макар българката снощи да пропусна добра възможност да спечели.

Във финала българката отстъпи с 1,5:2,5 точки на рускинята Александра Горячкина. В днешния тайбрек по бърз шах българката бе надиграна с 0,5:1,5 точки след реми с белите в първата партия и загуба с черните във втората.

Победителката в мача ще вземе 50 000 долара от общия награден фонд от 676 250 долара, докато загубилата финала ще получи чек за 35 000 долара.

Класирането за финала на второто издание на Световната купа по шахмат е най-значимото постижение в кариерата на 20-годишната Салимова при жените. По пътя си към него бившата световна шампионка при момичетата до 12 години преодоля Чарлийз ван Зил от ЮАР с 2:0 точки, Оливия Киолбаса от Полша с 1,5:0,5 точки, Мери Ан Гомес от Индия с 2:0 точки, Медина Аулия от Индонезия с 2,5:1,5 точки, Полина Шувалова от Русия с 3:1 точки и Анна Музичук от Украйна с 3,5:2,5 точки, припомня БТА.

С класирането си за финала на Световната купа и Салимова, и Горячкина си осигуриха участие в турнира на претендентките за световната титла. Той ще се проведе в Торонто от 2 до 25 април 2024 година в канадския град Торонто. В него ще играе и Анна Музичук, която зае третото място в Световната купа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако шахматът беше такъв спорт, че жури излъчваше този, който мести най-красиво фигурите, естествено - победителят щеше да е украинка, а вицешампион американски транс д ж е н д ъ р, така че няма причина по-голямата част от коментиращите да са толкова комплексирани, колкото изглеждат. В една паралелна вселена резултатът е в тяхна полза.
168
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво дете !Гордеем се с теб!Злобарите винаги ще си намерят да злословят,защото никога няма да достигнат нивото ти.Комлексирани люде,без грам мозък.
167
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво и на двете момичета! И на руската, и на българската състезателка! Красиви умове!
166
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
157 До Бог с нами Путин построи най-голямата джамия в Европа. Само да ти светна.
165
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички сме български граждани и трябва да ценим успехите на съгражданите си. Особено, ако представят България на световни турнири. Би трябвало, да подготвят подобаващо посрещане. Успех, на следващия турнир!
164
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз съм от 100 поколения българин и служих на гръцката граница задно с момче с име Ялми който беше ораз или еталон , истински страж на родината ни !За своя срам не знаех че е с туски корени или си е просто турчин (разбрах в банята ) Умен, красив , спортис и обичан от всички ни момък - също като в приказка !ЧОВЕКА ВИНОВЕН ЛИ Е ЧЕ СЕ РОДИЛ В БЪЛГАРИЯ И ОБИЧА КАКТО И НИЕ Я ОБИЧАМЕ ! НЕГОВАТА РОДИНА БЕШЕ И СИ Е БЪЛГАРИЯ
163
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 173Браво показа че бг момичетата могат да играят шах.//В грешка си бг момичета играят на дансинга и в леглата на турбогъзарите и мутрите.
162
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
176 Не играя с аматьори.
161
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
171 Е, има и изключения. :)
160
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 170154 Хааах! Трябва да са били многотъпи, или пияни, щом ти си ги побеждавал)))Аз и теб ще победя,ако се имаш за острумен и интелигентен.
159
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защото го няма черепа и компания, да им плати.
158
3
 
12
 
! Отговори
Давайте информация преди 9 месеца
Защо медиите не пишат за истински важните теми? Например за това прекрасно момиче? Ето - сега преписана информация, а защо не звъннат от "медиите" два телефона и не напишат КОГА и КЪДЕ се прибира, за да я посрещнем, който има възможност? Защо не пишат преди състезания, та ако държавата не може да помогне, да съберем пари ние, желаещите и имащите възможност да я подкрепят? България сме НИЕ-Българите, не "служителите" ни. От всеки от нас зависи да си направим Родината по-добре и да си помагаме!
157
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво показа че бг момичетата могат да играят шах.
156
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво на момичето, отлично представяне! Постигна голям успех, независимо, че го оставиха да се оправя само на турнира нашите спортни шефове - geбeлorъзници...
155
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Момчето е по-умно и можещо от всички коментиращи в този форум взети заедно
154
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
154 Хааах! Трябва да са били многотъпи, или пияни, щом ти си ги побеждавал.
153
4
 
17
 
! Отговори
Осъзнавате ли? преди 9 месеца
Осъзнавате ли един безспорен ФАКТ-България е ВСЕКИ ЕДИН БЪЛГАРИН, а не администрацията и т.н. България има 6-7 милиона население (до 89-та сме стигали до 9), скромни възможности, немалко проблеми (повечето изкуствено създадени, но...) и ВЪПРЕКИ това Българите побеждават представителите на държави с огромни населения, големи възможности и целенасочени политики! Нургюл е поредният пример за силата и чудото на България! Възхищавам се на момичето и други като нея! ТЕ са пример за децата ни!
152
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво на нашата Роза. Какво прекрасно българско име. Напред, момиче!
151
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нургюл от скромност, не алармира в медиите, че за шаха не са предвидени средства. Научаваме това късно, от треньора й, с който си е говорила по Скайр?! Срам. Докато съперничат й е била заобиколена от екипа си и поддръжници.Нургюл не посегна към парите на черепа и други подобни мутри, създадени от мракобесната ДС/ да ме извини Нада Нейнска, така е/, както друга наша, а се бори мъжки с всички несгоди и отиде, да представи България на световен турнир по шах. Толкова млада и толкова силна. Респект
150
3
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 месеца
До Не се връзвайте! - Прав си...момче,отдавна съм ги разбрал. Писачите от антибългарските централи бълват...злост,при всеки международен български...успех. Така беше и при скиора-слаломист Алберт Попов,така бе и при наградата Букър на Г. Господинов и още...безброй примери. Не се връзвайте на тези манипулатори да им се...обяснявате. Кучетата си...лаят,кервана си...върви. Акламации за нашата даровита млада шахматистка и още много постижения на световната шахматна сцена!