Нургюл Салимова зае второ място на Световната купа по шахмат за жени

Нашето момиче отстъпи в борбата за златото пред Александра Горячкина
Обновена: 21 авг 2023 16:55 | 21 авг 2023 16:53, Красимир Ангелов
281
Нургюл Салимова зае второ място на Световната купа по шахмат за жени
Снимка: БФШ

Нургюл Салимова остава на второ място на Световната купа по шахмат за жени. Преди минути българката отстъпи пред Александра Горячкина в битка за купата в решителна трета партия по блиц шах на Световната купа в Баку (Азербайджан).

Още по темата
Първите две срещу между двете приключиха без победител, макар българката снощи да пропусна добра възможност да спечели.

Във финала българката отстъпи с 1,5:2,5 точки на рускинята Александра Горячкина. В днешния тайбрек по бърз шах българката бе надиграна с 0,5:1,5 точки след реми с белите в първата партия и загуба с черните във втората.

Победителката в мача ще вземе 50 000 долара от общия награден фонд от 676 250 долара, докато загубилата финала ще получи чек за 35 000 долара.

Класирането за финала на второто издание на Световната купа по шахмат е най-значимото постижение в кариерата на 20-годишната Салимова при жените. По пътя си към него бившата световна шампионка при момичетата до 12 години преодоля Чарлийз ван Зил от ЮАР с 2:0 точки, Оливия Киолбаса от Полша с 1,5:0,5 точки, Мери Ан Гомес от Индия с 2:0 точки, Медина Аулия от Индонезия с 2,5:1,5 точки, Полина Шувалова от Русия с 3:1 точки и Анна Музичук от Украйна с 3,5:2,5 точки, припомня БТА.

С класирането си за финала на Световната купа и Салимова, и Горячкина си осигуриха участие в турнира на претендентките за световната титла. Той ще се проведе в Торонто от 2 до 25 април 2024 година в канадския град Торонто. В него ще играе и Анна Музичук, която зае третото място в Световната купа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
9
 
14
 
! Отговори
До 165 преди 9 месеца
И кое е тролското?! Момичето е етнически турчин. Както българите в САЩ били българи. Както и тези в Одеса. Ама са с гражданство на САЩ и Украйна. Същото и с Роза. Туркиня. Кое е лошо в случая?! Състезава се за България. Чудесно.
148
7
 
3
 
! Отговори
АХМАТ преди 9 месеца
Вие писдосите, нали всички играете в един отбор, сформиран от ПОСОЛСТВОТО, за това ви пожелавам на всички:Да ядете "чорабето" на сребърната ви медалистка, с чеснов лук !
147
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Момичето е туркиня, състезаваща се за България. Толкоз по темата. Туркинята е много умно, симпатично адски борбено дете. Сам самичка там, защото няма пари. Националност не ме интересува, а интелект и принос за обществото на България. Оскотелият българин е враг на себе си. Дори бежанците лекари от Сирия са по-полезни за собствената му държава от самия него. А за тази туркиня да не говорим.
146
4
 
8
 
! Отговори
РАЗКРИТ преди 9 месеца
До Анонимен 156 - "Браво на туркинята. Следващия път шампион!" - ТИПИЧЕН пример за ТР*ОЛ! Провокация покрай нещо "добро" уж. Хората вече ви се смеят-методите ви са известни отдавна! ПРИЯТЕЛСКИ съвет (наистина добронамерен) - спрете се - не си слагайте ОЩЕ грехове на душите (извършените ще си носите, но ДОПЪЛНИТЕЛНИ да не поемате). Зл*бата трови душата, а продажбата срещу пари (ако това правите) е също толкова д*олно. Наистина ли нападате едно дете, при това прекрасно, за да си прокарате опорки??
145
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щом си роден в България и ядеш български хляб, значи си българин.
144
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
157 За съжаление, твоята Александра е грозна, с подпухнало руско лице и криви пръсти. Яде бой преди този турнир, от една бъдеща звезда в шаха, която отива за първи път на световно. Спечели с доста мъки този... Нищо лично. Тя стои до прекрасната българка от турски произход, като нейна прислужница.
143
2
 
9
 
! Отговори
Не се връзвайте! преди 9 месеца
Не се ядосвайте на провокаторите! Това целят! Забележете изказа , подходите и дори оценките-една шепичка са-пишат по 10000 коментара, сами вкарват безумни теми и сами си "спорят" :D - пишат от "и двете" страни - уж, че има спор, разделение и нахъсване. А няма! Някои се правят и на "умни" и почват с нещо добро и накрая си прокарат помий*ката "помежду другото" (надяват се и някой да хареса без да дочете-подценяват ви). Всичко се връща и платени или просто зл*и, си е за тях! НЕ ИМ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ!
142
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Поздравления за Нургюл! На следващия турнир ще е първа.Сама, на 20 години, с финансови проблеми...Дори с треньора си, си говори по Скайп?! Психическото натоварване е било смазващо.Докато рускинята има всички екстри, подкрепа от треньори, екип, приятели...Политиците ни, които си увеличиха големите заплати, трябва да се срамуват.
141
22
 
3
 
! Отговори
БОГ С НАМИ ! преди 9 месеца
Самият факт че това същество на 99% е гласоподавател на омразнотоми ДПС, с истинска РАДОСТ посрещам нейната загуба !Като русофил, който не лиже "краварски" *** и подметки,с пълно гърло мога да изрева:БРАВО АЛЕКСАНДРА, БЪДИ ЖИВА И ЗДРАВА !
140
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво на туркинята. Следващия път шампион!
139
1
 
27
 
! Отговори
ГОРЕ ГЛАВАТА преди 9 месеца
Горе главата, Нургюл! Само на 20 си, а постигаш невероятни неща! Това е само стъпка! От загубите човек учи много повече и по-бързо! А ти се представи повече от достойно! Не само не отстъпваше на съперничката си, а я превъзхождаше в доста неща и следващия път ще я победиш убедително! Цяла България се гордее с теб и изобщо не се интересуваме от резултати, а от това, че си прекрасно момиче и пример за децата на България! Не слушай провокатори, те са шумни, но са МНОГО МАЛКО и те правят по-силна!
138
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да се разберем шахмата не е спорт.И въобще не е вярно ,че само умните и интелигентните са добри на шах.Човек с под средното ниво на интелигентност съм и едва завърших Средно образование ,но въпреки това съм побеждавал висшити и по умни хора от мен ,а шах играя 2-3 пъти в годината,не повече от 20 партии.
137
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво на турчето. Принципно турците са една от най-нискоинтелигентните нации в Европа, редом до българите (митове и легенди колко умен бил нашият бедняк, данните за средно IQ са навсякъде), но това дете е надарено. Отново браво на турчето.
136
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЗА много от българите си е присъщо да обсъждът националност !!! Вземете цветя плакати и посрещнете момичето като герой !!! Покажете поне и че ние сте културни !Помнете шах играят умни хора - това не футбол в който има и исключение и това наши ДИМИТЪР БЕРБАТОВ -математик на терена и в вне
135
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ей такива млади хора трябват повече в България. Успех и занапред на младите! И се обичайте!
134
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А какво ни интересува това нас нормалните хора?
133
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 144. А в какво по-конкретно ти се изразява невъзторга ? Трябва ли да се изразява чрез обиди непременно ?
132
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Глупакът дето нарече вицешампионката "турче". Момичето се състезава за България, тя сама е решила, че е българка; въпреки, че ти и да искаш да си американец и за кравар не ставаш.
131
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво, другия път първо място!
130
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 150. И стигна до това заключение понеже едно момиче постигнало успехи в шаха ? Невменяеми сте бе.