Цяла България застана зад гърба й, но защо Нургюл Салимова замина сама за Баку?

У нас има пет федерации по шахмат
22 авг 2023 07:12, Нели Христова
219
Цяла България застана зад гърба й, но защо Нургюл Салимова замина сама за Баку?
Снимка: Instagram

(Покрай грандиозния успех на Нургюл Салимова на Световната купа по шахмат се появиха и въпроси - защо българската шахматистка е отишла на състезанието сама, без треньор или екип.

Оказва се, че за да отидеш на турнир по шахмат извън страната и да прославиш държавата, трябва или да си платиш сам, или някой спонсор да повярва в теб.

Причината - у нас има пет федерации по шахмат, а тази, призната от спортното министерство, е получила лиценз едва преди 10 месеца и все още няма право на държавно финансиране.

Цяла България застана зад нея, но Нургюл Салимова заминала за турнира сама.

"Представител на България там няма. Сама е. Тя работи от година с един азербайджански гросмайстор, но това са епизодични уроци, които тя сама си плаща. Но за такива състезания не е добре състезателят да бъде сам. Идват моменти, в които трябва да има с кого да говори, да се посъветва, да се успокои, да избере стратегия за противника", каза тренорът ѝ Живко Жеков пред БНР.

Нургюл говорила с треньора си само по телефона. Той не държи да пътува с нея, изброява цял списък с български гросмайстори, които биха ѝ помагали. Но те работят с деца от чужбина. Посочва виновник - не човек, а закон - този за спорта, зад който пак стоят хора.

"Спортовете са групирани в разни категории, като шахматът е пета категория, тоест - девета глуха. Не е олимпийски спорт, става 99-а глуха, не е колективен спорт и излиза от класацията. Световна купа и Европейска купа - няма проекти, по които да се кандидатства за финансиране към Министерството на спорта".

А правилата на турнира са ясни: играчите заплащат разходите си за пътуване, настаняване и храна сами. Подкрепата за Нургюл дошла от фондация "Българска памет". Къде е федерацията - ще запитат мнозина. Тя е съвсем млада - получила лиценз на 3 ноември миналата година.

"По закон първата година, като млада федерация, нямаме възможност за финансиране през държавата", обясни Васил Антонов - президент на Българската федерация по шахмат 2022, пред БНР.

От федерацията са провели редица разговори с министерството на спорта - да подкрепят и благодарят на Нургюл.

"Веднага с пристигането тя да получи един хонорар, възнаграждение за своя труд. И другото, което е още по-важно - тя става част от голямото професионално шахматно семейство, претендент от първите 8, така че по-важното за нас е да намерим мястото за финансирането през тази година и имаме обещанието, че това ще се случи през една от програмите на министерството", каза още Васил Антонов - президент на Българската федерация по шахмат 2022.

Като изключителен - така от министерството на спорта определят успеха на Нургюл Салимова. И допълват, че спортните ѝ постижения отново поставят в центъра на вниманието системните проблеми в българския шахмат.

"Министерството няма права да се намесва в спорове между федерациите, но смята, че сегашното състояние не подпомага развитието на българския шахмат. И е необходимо да се потърсят начини за преодоляването на различията, защото каузата е обща – успехът на българските шахматисти. Министерството е готово да съдейства за възстановяване на диалога между федерациите и ще намери възможност за стимулиране на Нургюл Салимова за нейните успехи."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
4
 
2
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 8 месеца
Абе знаете ли кой продава машинките за подсказване в шаха у нас ? Търся човека за да си купя една и да тръгна и аз по състезания. Чух че стрували 5-10 хил.
187
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонименв шаха стероиди няма но има машинки. FIDE не желае да се бори с чийтърите и наскоро имаше скандал когато световният шампион отказа да играе. Така че там където играят пари ще има винаги и мошенници
186
2
 
3
 
! Отговори
toti преди 8 месеца
Сам ЧОВЕ и толкова НЕ МАЛКО !! Поне вече всички чуха за България и дано Турция НЕ СИ Я ОТКУПИ !!
185
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Препоръчвам на г-ца Салимова да си ходи в Турция: зад гърба й ще стои султан Ердоган, а не тоази *** Денков, с нея ще работят треньори по шахмат, които ще й бъдат опора по време на мачовете, и най-важното - в Турция с нея няма да се изтриват политици от ПП, ГЕРБ и ДПС, а ще я оставят да се занимава само с шахмат. Успехи, госпожице, и само напред!
184
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само адмирации за това момиче. Гледах и интервюто. Много добър английски, скромна и интелигентна. Браво!!!Наистина добра новина, е не от сутрин довечер да четем за Трактора, за *** и т.н. А това че държавата нехае ии никога не е в час, всички го знаем за жалост. Ама сега един през друг ще се наредят мъ.р.шите да трупат дивиденти покрай нея.
183
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да се хванат с Борисов за ръка ли
182
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Срам за такава държава!
181
0
 
8
 
! Отговори
Истината е преди 8 месеца
Така бе и Гришо навремето
180
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Замина сама, но внезапно Делян Пеевски отпрашил със самолета за Баку, за да я подкрепи.
179
5
 
15
 
! Отговори
Факт преди 8 месеца
Три милиона българи напуснаха страната,и тя ще напусне за съжаление.Няма изход,а и няма светлина в тунела.
178
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 176 Леко с кифлите, да не те накифлят. Иначе, момичето заслужава поздравления и държавна подкрепа.
177
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дори и цялата държава да беше зад нея, победата над Горячкина беше под въпрос, да не се каже и невъзможна. Догодина може би, да. Успех. И наистна държавата да се стегне, за да не избяга и тя знаем къде. Помним такива случаи - Наум Шаламанов, Наим Сюлейманоглу, цироза.
176
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До АнонименТова да напишеш истината за нещо не е хейт или плюене.Кое от написаното е хейт?
175
1
 
18
 
! Отговори
Край преди 8 месеца
Браво Умна Красавица.
174
2
 
6
 
! Отговори
до 178 преди 8 месеца
Мачкай, Гришо!
173
4
 
34
 
! Отговори
Хюго Бос преди 8 месеца
Мда, а имаше 100 хил. за травеститско шоу. Гнус! Момичето само си е плащало нощувките.
172
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А бе напишете нещо и за Дришу бе, другият кумир на племето. Стига с тая Нюргюл.
171
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен Г Л У П А К !
170
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Туркинчето освен симпатично, изглежда и скромно момиче, за разлика от повечето БГ-кифли на нейната възраст. Поздравявам я и й пожелавам успех!
169
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това е само един от многото турнири към мача на претендентките в Торонто през 2024-та, където пък ще се излъчат финалистките за Световното през 2025-та. Ама БГ-мисирките обявиха Нургюл за Световна вицешампионка. Няма такова промиване на мозъци и толкова т ъп народ.