Цяла България застана зад гърба й, но защо Нургюл Салимова замина сама за Баку?

У нас има пет федерации по шахмат
22 авг 2023 07:12, Нели Христова
219
Цяла България застана зад гърба й, но защо Нургюл Салимова замина сама за Баку?
Снимка: Instagram

(Покрай грандиозния успех на Нургюл Салимова на Световната купа по шахмат се появиха и въпроси - защо българската шахматистка е отишла на състезанието сама, без треньор или екип.

Оказва се, че за да отидеш на турнир по шахмат извън страната и да прославиш държавата, трябва или да си платиш сам, или някой спонсор да повярва в теб.

Причината - у нас има пет федерации по шахмат, а тази, призната от спортното министерство, е получила лиценз едва преди 10 месеца и все още няма право на държавно финансиране.

Цяла България застана зад нея, но Нургюл Салимова заминала за турнира сама.

"Представител на България там няма. Сама е. Тя работи от година с един азербайджански гросмайстор, но това са епизодични уроци, които тя сама си плаща. Но за такива състезания не е добре състезателят да бъде сам. Идват моменти, в които трябва да има с кого да говори, да се посъветва, да се успокои, да избере стратегия за противника", каза тренорът ѝ Живко Жеков пред БНР.

Нургюл говорила с треньора си само по телефона. Той не държи да пътува с нея, изброява цял списък с български гросмайстори, които биха ѝ помагали. Но те работят с деца от чужбина. Посочва виновник - не човек, а закон - този за спорта, зад който пак стоят хора.

"Спортовете са групирани в разни категории, като шахматът е пета категория, тоест - девета глуха. Не е олимпийски спорт, става 99-а глуха, не е колективен спорт и излиза от класацията. Световна купа и Европейска купа - няма проекти, по които да се кандидатства за финансиране към Министерството на спорта".

А правилата на турнира са ясни: играчите заплащат разходите си за пътуване, настаняване и храна сами. Подкрепата за Нургюл дошла от фондация "Българска памет". Къде е федерацията - ще запитат мнозина. Тя е съвсем млада - получила лиценз на 3 ноември миналата година.

"По закон първата година, като млада федерация, нямаме възможност за финансиране през държавата", обясни Васил Антонов - президент на Българската федерация по шахмат 2022, пред БНР.

От федерацията са провели редица разговори с министерството на спорта - да подкрепят и благодарят на Нургюл.

"Веднага с пристигането тя да получи един хонорар, възнаграждение за своя труд. И другото, което е още по-важно - тя става част от голямото професионално шахматно семейство, претендент от първите 8, така че по-важното за нас е да намерим мястото за финансирането през тази година и имаме обещанието, че това ще се случи през една от програмите на министерството", каза още Васил Антонов - президент на Българската федерация по шахмат 2022.

Като изключителен - така от министерството на спорта определят успеха на Нургюл Салимова. И допълват, че спортните ѝ постижения отново поставят в центъра на вниманието системните проблеми в българския шахмат.

"Министерството няма права да се намесва в спорове между федерациите, но смята, че сегашното състояние не подпомага развитието на българския шахмат. И е необходимо да се потърсят начини за преодоляването на различията, защото каузата е обща – успехът на българските шахматисти. Министерството е готово да съдейства за възстановяване на диалога между федерациите и ще намери възможност за стимулиране на Нургюл Салимова за нейните успехи."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най-правилното нещо което трябва да направи е да се състезава за някоя друга държава където ще я уважават и ще се държат с нея като шампион.Българина е най-мразещия и плюещ индивид на света.Зад всеки успех на някой спортист има само завист,плюене,ненавист.-----------------------------------------------------По-скоро твоя пост е пример за хейт и плюене. В шахматните среди Нургюл се радва на голямо уважение, а сред обикновените хора да не говорим - сам видя какви емоции предизвика последните дни
127
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 127 - За да участваш в много турнири, независимо от спорта - трябва да си във федерация, без тия турнири, няма точки и класиране за големите турнири. За да си във федерация, тя слючва договорче с теб за процент (скандала с ММА беше че събират над 50% от наградния фонд). Но "федерациите" казват, че пари нямат и не финансират. Та значи - финансираш себе си (треньори, пътни и т.н.), федерцаията и държавата (данъци). След като успееш въпрепеки тях - те казват че те са те създали.
126
2
 
8
 
! Отговори
Последна минута преди 8 месеца
Току що създадената шеста българска федерация по шахмат награди Нургюл с часовник Восток и екскурзия до Байкал
125
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вече за турнира на претендентките може да се помисли, да се направи някакъв щаб от помощници, с нея да пътува някой, от когото тя има нужда - треньор, роднина, психолог. Но пак казвам - не е задължително треньорите да присъстват лично на състезанието в наши дни
124
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най-правилното нещо което трябва да направи е да се състезава за някоя друга държава където ще я уважават и ще се държат с нея като шампион.Българина е най-мразещия и плюещ индивид на света.Зад всеки успех на някой спортист има само завист,плюене,ненавист.За това сме на дъното на всички класации.Сега има световно по лека атлетика и на него има трима !!!! наши представители които са по скоро екскурзианти и сигурно 23 делегати.Но федерацията си получава парички за некадърността си.
123
0
 
9
 
! Отговори
До 126 преди 8 месеца
Тези гросмайстори са и лични приятели,Абасов между другото в същото време игра полуфинал с Карлсен,а турския гросмайстор на приятелски начала и помага,не са официално треньори и прочие
122
8
 
5
 
! Отговори
MNENIE преди 8 месеца
Преди малко един човек обясни в национална телевизия ЗАЩО .Турнира е комерсиален , играе се на принципа на покер турнирите , кой колко си изкара са негови . Примера беше с Григор Димитров - все едно Федерацията по тенис да му плаща разходите , а той да си добави в сметката пари . Та не бъдете толкова глупави .Не е Световна Купа , Не е Световно Първенство .
121
2
 
9
 
! Отговори
Не е била сама преди 8 месеца
В Баку Салимова бе с двама треньори от щаба й-гросмайстори от Азербейджан и от Турция и това е официална информация! Ж.Ж.,по известен в шахматинте среди като Бай *** не е треньор на Салимова и никога не е бил.Той е този,който уж търси спонсори ,но си прибира 80 процента от намеренето ,а за Салимова остават трохите.Отделно федерацията й осигури финансиране-това също е официална информация.Така че- доста ви заблуждават,а целта е-поредното цокане от страна на бай ***!
120
0
 
3
 
! Отговори
Матрял преди 8 месеца
Бат ти *** е създал частен европейски съюз по шахмат ООД за да източи парите,ей,голяма работа,но са нищо пред световния икономически гении костофф,създал първите в света работнически мениджърски дружества,привитизирали без деньги индустрията на страната,в името на работниците...
119
2
 
3
 
! Отговори
Беновска пипа преди 8 месеца
Слушах днес треньора й по една телевизия и той описа доста по-различна картина. Тя не е сама, а е с някакъв неин приятел, на когото тя плащала хотелската стая. Не е ясно защо е заминал този неин приятел, а не треньора й. Каза, че там контактувала с един азърбейджански горсмайстор, на който тя преди това плащала да тренира с него - това било нормално в шахмата. Председателя на федерацията каза, че те й били дали финансиране - доколко е вярно това?
118
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Краварска колония ! Господарите така са заповядали
117
3
 
9
 
! Отговори
По същество преди 8 месеца
Важното е да има пари за трансгендъри.
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И Боце и той ли ?
115
0
 
9
 
! Отговори
Факти български преди 8 месеца
Когато има доказани престъпления за кражби от шахматната федерация и няма наказани за толкова години,говори само едно -покровителство от държавните институции.Всичко е документирано,доказано,но няма наказани и върнати пари.Не е ли срамно други държави да разследват тези доказани престъпления?Но байрака е голям, много голям...
114
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 112 - Да държавата и министерството на спорта са длъжни. Длъжни са да натиснат за легитимна шахматан федерация. Длъжни са да финансират младите спортисти във всички спортове. И са длъжни да финансират според успехите. Стига са спасявали и финансирали фалиращи футболни клубове. Ама с шаха, бадминтона, стрелбата с лък, ските и т.н. спортове не се перат пари или поне с такива грандиозни размери.
113
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нургюл е пример какво може да постигне едно талантливо и трудолюбиво българско дете, когато му се помага както трябва - нека да престанат обаче лъжите, че нямала финансиране. А това че е била сама в Баку - много от съвременните гросмайстори предпочитат да работят с помощниците си по Скайп, едно така пестят средства и второ не дават информация на противниците си с кого работятЖурналистите,поинтересувайте се по-скоро колко таланти се отказаха, защото наистина нямаха никаква подкрепа и финансиране
112
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хайде стига с тази истерия, Живко Жеков явно се опитва да раздухва нещата и да извлече дивиденти и финансиране.Между другото в момента той не може да й бъде никакъв треньор, навремето може и да се е занимавал с нея, сега нивото му е значително по-ниско от нейнотоНургюл винаги е разполагала със средства - дали от общината, от федерацията, от частни спонсори - винаги е имала условия, пари за участия по турнири, квалифицирани треньори
111
1
 
8
 
! Отговори
Факти български преди 8 месеца
Разследване на грандиозните престъпления свързани със създаването на фалшив Европейски шахматен съюз и организирането на измислени европейски първенства с една единствена цел присвояване на средства от държавния бюджет, вече е обект на разследване в Черна гора и от федералните власти в Швейцария, където е седалището на действителния Европейски шахматен съюз. Бездействието на министъра е поредния удар върху имиджа на Българския шахмат, в това число и на българския спортГледайте...
110
0
 
9
 
! Отговори
Спомням си преди 8 месеца
На една олимпиада дето бяха отишли 10 спортисти и 60 екскурзианта от олимпийския комитет - притрябвали са и търтеи на Нургюл
109
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хубава работа, ама бълграска