Ледниците се оттеглят, ние не: Гутериш зове да "спрем лудостта"

Покривите на света се срутват, казва той
30 окт 2023 23:10, Нели Христова
39
Ледниците се оттеглят, ние не: Гутериш зове да "спрем лудостта"
Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова света да "спре лудостта" на изменението на климата, предаде АФП.

Гутериш е на посещение в хималайските региони, борещи се с бързото топене на ледниците, като стана свидетел на опустошителното въздействие на явлението.

„Покривите на света се срутват“, каза Гутериш при посещение си в района на Еверест в планинския Непал, добавяйки, че страната е загубила почти една трета от ледниците си за малко повече от три десетилетия.

„Ледниците са ледени резервоари – тези тук, в Хималаите, доставят прясна вода на над един милиард души“, каза той. „Когато те се свиват, намаляват и речните течения.“

Ледниците на Непал са се стопили с 6% по-бързо през последното десетилетие, отколкото през предходното, добави Гутериш.

Ледниците в Хималаите и Хиндукуш са решаващ източник на вода за около 240 милиона души в планинските райони, както и за още 1,65 милиарда души в южноазиатските и югоизточноазиатските речни долини по-долу.

Ледниците захранват 10 от най-важните речни системи в света и пряко или непряко снабдяват милиарди хора с храна, енергия, чист въздух и доходи.

Учените казват, че те се топят по-бързо от всякога поради изменението на климата, излагайки общностите на непредвидими бедствия.

„Днес съм тук, за да извикам от покрива на света: спрете лудостта“, заяви Гутериш в село Тянгбоче, с ледения връх на най-високата планина в света Еверест, извисяващ се зад него.

Катастрофа

"Ледниците се оттеглят, но ние не можем. Трябва да сложим край на ерата на изкопаемите горива", подчерта генералният секретар на ООН.

Светът се е затоплил средно с близо 1,2°C от средата на 1800 г., отприщвайки каскада от екстремни метеорологични условия, включително по-интензивни горещи вълни, по-тежки суши и бури, станали по-свирепи от покачването на моретата.

Най-силно засегнати са най-уязвимите хора и най-бедните страни в света, които не са направили много, за да допринесат за емисиите от изкопаеми горива, които повишават температурите.

„Трябва да действаме сега, за да защитим хората на първа линия и да ограничим повишаването на глобалната температура до 1,5°C, за да предотвратим най-лошия климатичен хаос“, добави Гутериш. "Светът не може да чака."

В първата фаза на въздействието на изменението на климата, топенето на ледниците може да предизвика разрушителни наводнения.

„Топените ледници означават набъбнали езера и реки, които се наводняват, помитайки цели общности. Но твърде скоро ледниците ще пресъхнат, ако не се направи промяна“, продължи Гутериш. „В бъдеще големи хималайски реки като Инд, Ганг и Брахмапутра може да имат значително намалени потоци. Това означава катастрофа“, коментира Антонио Гутериш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
ЕЛЕКТОРАТ преди 5 месеца
ВМЕСТО ДА НАПРАВИ НЕЩО ЗА ПАЛЕСТИНА ,ГОРКИЯТ СЕ ПРИТЕСНИЛ ЗА ЛЕДНИЦИТЕ В ХИМАЛАИТЕ..ООН НЕ Е ЗА ДА ПАЗИ ЛЕДНИЦИТЕ,А МИРА В СВЕТА.ЩОТО КАТО СЕ ПОДПАЛИ СВЕТА ,НИ ЛЕДНИК ЩЕ ОСТАНЕ НИ ХИМАЛАИ...
29
0
 
0
 
! Отговори
Ограбения преди 5 месеца
До Скромен човекТи си скромен , но с големи претенции и всичките са свързани с оная ти работа . Природните ресурси са заменени с алтернативна енергия , Ако ти имаше пари и ти щеше да хвърляш толкова , защото искаш по-големи доходи , а играеш скромен критик със справедлива кауза. Ако си получих парите наготово какво ще направиш по-добре от тези , които критикуваш
28
0
 
0
 
! Отговори
Скромен човек преди 5 месеца
Всичко е заради печалбата на всяка цена на капиталистите, нерегламентираното производство и хабене на природни ресурси и несправедливото разпределние на материални блага. Богатите потребяват повече, купуват и хвърлят, пътуват повече, следователно харчат повече гориво. Това е в основата на проблема, трябва да се намали драстично разликата в доходите и проблема ще се реши.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гутиереш взима заплата от близо 20 000$ на месец, той с тия пари потребява повече ресурси и съответно замърсява повече. Да се съгласи да работи, както неговите сънародници в Португалия за 1200$ на месец и съответно да намали собствените си емисии, като толкова се е загрижил за климата.
26
0
 
1
 
! Отговори
Тиранозавър преди 5 месеца
А пък ние се оплаквахме, че застудява.
25
4
 
2
 
! Отговори
Dodo преди 5 месеца
За съжаление следващото поколение ще го отнесе за нашият вулгарен материализъм
24
1
 
6
 
! Отговори
Цъфи преди 5 месеца
Ако се предположи, че Гутереш е един от най-добрите синове на Португалия, то нищо добро не очаквайте от тази страна.
23
2
 
9
 
! Отговори
AAA преди 5 месеца
циркаджия, все едно времето от преди 1800 год е било все едно и също и без голяма човешка намеса.
22
0
 
14
 
! Отговори
Тото преди 5 месеца
САЩ и Китай няма да го чуят.
21
2
 
16
 
! Отговори
Факт преди 5 месеца
Докато ООН е в САЩ и тегло контролират нищо не чакайте от ООН.
20
1
 
17
 
! Отговори
Ъ преди 5 месеца
Гутереш напълно оправдава призива " Долу глу***па***ци***те от високи и отговорни длъжности".
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Със зов нищо не става братчед. Индия и Китай замърсяват колкото всички останали взети заедно. До сега един не е отишъл в Китай да им се скара. Защо? Не ги еб ават там.
18
2
 
13
 
! Отговори
по добре преди 5 месеца
да спрем лудостта 'изменението на климата'
17
2
 
15
 
! Отговори
Цъфи преди 5 месеца
За съжаление, трябва да констатираме, че португалците, в лицето на Гутереш, се оказаха големи бок***лу***ци@.
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Колко им плащат на тея престъпници за да бълват тая пропаганда ежедневно? Отявлени лъжи, чак и на нела плащат да превежда тея измами. Стигнали са на най-низкото ниво.
15
3
 
10
 
! Отговори
Ъ преди 5 месеца
Португалец и здрав разум. Това са две несъвместими понятия.
14
1
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 5 месеца
До Ледник: Като тебе ли? Па ти сигурно не знаеш как да използваш тоалетна хартия бе!
13
7
 
14
 
! Отговори
Ледник преди 5 месеца
Ледниците не се оттеглят! Дъртофелниците от ООН трябва да се оттеглят в пенсия и да бъдат заменени от млади хора.
12
1
 
19
 
! Отговори
До да бе преди 5 месеца
Ресурсите са причината за войните
11
3
 
23
 
! Отговори
гутьо преди 5 месеца
Да се прибере от Непал до кабинета си в Ню Йорк без да ползва фосилни горива, за личен пример