До 5 години светът няма да може да удържи глобалното затопляне

Градусите ще надхвърлят международно приетите граници от 1,5
49
До 5 години светът няма да може да удържи глобалното затопляне
Снимка: Pixabay

След малко повече от пет години светът вече няма да може да удържи глобалното затопляне в международно приетите граници от 1,5 градуса по Целзий, съобщи АП, цитирайки научно изследване.

Това ще се случи, ако изкопаемите горива продължават да се използват на настоящото ниво.

При повишение на температурите ще нараснат и рисковете от катастрофи. Светът ще загуби голяма част от кораловите рифове, ледниковите шапки ще стигнат до критично ниво на топене, ще се повиши нивото на водата и ще има горещи вълни и смъртност, причинена от климатичните условия, се казва в доклад на ООН.

Достигането на температурния праг ще се случи по-рано от първоначалните предвиждания заради аерозолите, които прикриват ефекта от изгарянето на въглища, нефт и природен газ, се казва в изследването.

Изследването е публикувано в сп. "Нейчър клаймейт чейндж".

През 2015 г. Парижкото споразумение определи границата на глобално затопляне от 1,5 градуса по Целзий над температурите от прединдустриалната епоха. Последните 10 години показват, че затоплянето вече е с 1,4 градуса в сравнение в температурите през 19-и век. Настоящата година може да премине границата, смятат учените. Светът изгаря малко повече от 40 млрд. тона изкопаеми горива годишно.

Изследването не казва, че борбата ще бъде загубена след шест години, но вероятно ще бъде късно да удържим границата от 1,5 градуса по Целзий, каза водещият автор Робин Ламбъл, който е климатолог от Импириъл колидж в Лондон.

Според авторите на доклада резултатите не трябва да бъдат тълкувани като "имаме шест години да спасим планетата". "Ако успеем да ограничим глобалното затопляне до 1,6 или 1,7 градуса по Целзий, това би било по-добре от 2 градуса. Трябва да се борим", каза климатологът Кристофър Смит от университета в Лийдс.

Според климатолога Бил Хеър преминаването на границата от 1,5 градуса ще повиши риска от катастрофални промени в климата.

Световните лидери все още казват, че 1,5 градуса са постижими. "Хората не трябва да се тревожат, а да действат", коментира климатологът Пиърс Форстър от университета в Лийдс, който не е част от екипа, извършил научното проучване. "Да се действа възможно най-бързо е начинът да се регулира затоплянето през настоящото десетилетие." /БТА, Розалия Благоева/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: затопляне
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И ние в Чехия мръзнем - 5 градуса е, лятото беше 2 седмици. Абе тия нещaстници пак подготвят някакви рестрикции и локдауни и плашат хората с някакви безсмислици. Пълен бойкот на всякакви изврaтеняци от т.нар международни институции.
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От 30 години слушам за това затопляне и всека зима мръзнем като куча. Айде докога ше чака да стане
44
1
 
4
 
! Отговори
ПОГРЕБАЛЕН АГЕНТ преди 5 месеца
А КАКВО ЗА САРКОФАГА НА ПУТИН - ДА НЕ СЕ Е РАЗТОПИЛ??!!!...
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Спрете да бомбите 365 дни в годината къде ли не. Бомбите замърсяват много. Не само убиват и разселват хора. Какво? Аааа, добре. Войната е супер бизнес за някой и за това ще си бомбят, пък бай Петко вместо с кола да ходи с колело или пеш на работа за да спаси света.
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нали през 2015 ни предупредиха, че ако не се справим до 2019, ще е прекалено късно? Климатичните активисти нещо звучат като пишинг писма.
41
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
До 35 "... що в китай и индия, които замърсяват в пъти повече от европа и сащ взети заедно," - и проивеждат в пъти пъти повече от европа и сащ. В Китай екозаконите и темповете на "озеленяване" са в пъти по-високи от тези в ЕС и САЩ.
40
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
До 39 "Има определени общностти които напълно безконтролно се плодят като зайци и мишкии." - като евроатлантиците дет гласуват ЕС да им дава МРЗ.
39
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
Ми немските св'не и ЕС обявиха въглищата за въглеродонеутралнии даже в германия събориха 8 вятърни турбини, ца да копаят въглика на тяхно място. Това са лицемерните германия и ЕС.
38
1
 
15
 
! Отговори
Според мен преди 5 месеца
Има глобално затъпяване съчетано с глобално откланя е на вниманието в комбинация с глобална алчност за власт и ресурси. И така глобално трябва да има бедни и богати, на бедния му се набива да яде скакалци богатия е на пътуване и си релаксва с гурме вечеря за 12 000 евро, само дивеч от спецялни ловни стопанства. Бедния трябва да знае ,че е глобална криза да се зомбита пред телевизора като гледа гола плът и да знае ,че няма пари!! Това трябва да му се набива постоянно..да не вземе да иска да живее
37
2
 
16
 
! Отговори
Раждаемост Население преди 5 месеца
Кога ще ограничат раждаемостта на хората? Има определени общностти които напълно безконтролно се плодят като зайци и мишкии.
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А бре радвайте се на хубавото време и на живота!Като видите,че е слънце пускате статии за "Глобално затопляне".Като се развали малко времето вече били "климатични промени".Смешно е вече.Ако искате да е лошо времето се молете на Господ ама никой не го прави...всеки иска да е хубаво времето.
35
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А защо трябва да има шапки, може пък на Земята да се появят нови континенти с живот след тези шапки.В тихия океан расте нов континент.Изобщо кои сме ние, че ще казваме на Земята да има или да няма ледникови шапки, колко градуса да е лятото и зимата, да има или няма дъжд.
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
що в китай и индия, които замърсяват в пъти повече от европа и сащ взети заедно, нема затопляне и не ги карат да ядат буболечки и да карат тротинетки :)))
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Глобалното затопляне не е толкова лошо нещо, вънка е топло не се налага да пускат парно и да се хабят излишни пари. Климатичните промени се дължат на циклични процеси не на човешка дейност. Света ще го има и след 1000 г да не се притесняват феновете на Зелените таУибани, ще живеят хора и тогава, включително и в България, генофонда в БГ ще е леко изменен, но хората тук пак ще се наричат българи.
32
3
 
7
 
! Отговори
gg преди 5 месеца
Той и Ал Гор през 2009 предричаше, че ледените шапки на полюсите ще ги няма до 2014... Но О, Чудо! - ледът си е още там.
31
1
 
3
 
! Отговори
БАРНИ РЪБЪЛ преди 5 месеца
ПО-ПОЛЕКА С ОХЛАЖДАНЕТО,ЧЕ ЩЕ ПРЕДИЗВИКАТЕ ЛЕДЕНА ЕПОХА!...
30
1
 
10
 
! Отговори
До 28 преди 5 месеца
Човешкото въздействие е много по-малко от циклите на земята . Ако не знаете има един период който е бил около 400г с името Средновековен топъл период . Тогава Гренландия е била Зелена не като в момента. Да не говорим за ледниковите периоди в които цяла европа чак до северан Африка е била замръзнала . Тези неща още никой не знае защо са се случвали. Има само и единствено хипотези но не и доказани научно теории.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Така се взема предница, когато става ясно, че Тръмп взема втори мандат догодина.Ето с какво ще се въоръжат опонентите му , да го атакуват постоянно.
28
0
 
0
 
! Отговори
Тая преди 5 месеца
Моторджийката колко деца уби да се засели другаде
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен Тя земята си има ритъм, но мислиш, че 8 милиарда хора с тяхната дейност не влияят ?То и човешкото тяло има ритъм, но при достатъчно намеса "отвън" (начин на живот, качество на храна, въздух) и той се променя. Дори тук, на местно ниво се виждат промените- лятото започва със сравнително студен и дъждовен юни, после юли и август страшна жега без капка дъжд, септември и октомври 30 градуса без дъжд, и топла зима, която е като есен. И това е вече няколко години поред