До 5 години светът няма да може да удържи глобалното затопляне

Градусите ще надхвърлят международно приетите граници от 1,5
49
До 5 години светът няма да може да удържи глобалното затопляне
Снимка: Pixabay

След малко повече от пет години светът вече няма да може да удържи глобалното затопляне в международно приетите граници от 1,5 градуса по Целзий, съобщи АП, цитирайки научно изследване.

Това ще се случи, ако изкопаемите горива продължават да се използват на настоящото ниво.

При повишение на температурите ще нараснат и рисковете от катастрофи. Светът ще загуби голяма част от кораловите рифове, ледниковите шапки ще стигнат до критично ниво на топене, ще се повиши нивото на водата и ще има горещи вълни и смъртност, причинена от климатичните условия, се казва в доклад на ООН.

Достигането на температурния праг ще се случи по-рано от първоначалните предвиждания заради аерозолите, които прикриват ефекта от изгарянето на въглища, нефт и природен газ, се казва в изследването.

Изследването е публикувано в сп. "Нейчър клаймейт чейндж".

През 2015 г. Парижкото споразумение определи границата на глобално затопляне от 1,5 градуса по Целзий над температурите от прединдустриалната епоха. Последните 10 години показват, че затоплянето вече е с 1,4 градуса в сравнение в температурите през 19-и век. Настоящата година може да премине границата, смятат учените. Светът изгаря малко повече от 40 млрд. тона изкопаеми горива годишно.

Изследването не казва, че борбата ще бъде загубена след шест години, но вероятно ще бъде късно да удържим границата от 1,5 градуса по Целзий, каза водещият автор Робин Ламбъл, който е климатолог от Импириъл колидж в Лондон.

Според авторите на доклада резултатите не трябва да бъдат тълкувани като "имаме шест години да спасим планетата". "Ако успеем да ограничим глобалното затопляне до 1,6 или 1,7 градуса по Целзий, това би било по-добре от 2 градуса. Трябва да се борим", каза климатологът Кристофър Смит от университета в Лийдс.

Според климатолога Бил Хеър преминаването на границата от 1,5 градуса ще повиши риска от катастрофални промени в климата.

Световните лидери все още казват, че 1,5 градуса са постижими. "Хората не трябва да се тревожат, а да действат", коментира климатологът Пиърс Форстър от университета в Лийдс, който не е част от екипа, извършил научното проучване. "Да се действа възможно най-бързо е начинът да се регулира затоплянето през настоящото десетилетие." /БТА, Розалия Благоева/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: затопляне
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
6
 
! Отговори
Факт преди 6 месеца
Да бе, да, питайте топлофикация!
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това прословуто глобално затопляне е естествено създадено с една цел - прехрана на много говорещи на тази тема. И най-вече за ЕС , приказки за вредни емисии и огромни суми събирани от държавите за уж определени нива на емисиите , продажба на емисии, такива измишльотини. А земята си има постоянен ритъм и никой не може да спре вулканите, наводненията, горещините. Това са цикли, независещи от малките хора.
24
2
 
9
 
! Отговори
VD преди 6 месеца
За какво всяко едно бедствие е насочено към обикновения човек? Огромниг фирми, заводи бълват отрови във въздуха всяка секунда! Да отидат и да говорят с президентите и да ги убедят да затворят и да отидат да продават семки - 100% ще се съгласят всички до един.
23
1
 
15
 
! Отговори
Брей тея горива преди 6 месеца
Все за горива слушам и чета. Да кажат хилядите ракети, снаряди, бомби, куршуми дето пращат за украйна дали замърсяват. Щото се чудя колко са еко. И да вземат да им пращат танкове на ток че тези на дизел
22
1
 
11
 
! Отговори
От Възраждане преди 6 месеца
Точно преди 5 години Герета Тунберг беше писала че света има само 5г да оцелее .. Е явно оцеля . Сега пака отлагат за след 5 г. Междувремено данък въздух (данък CO2) се очаква тази година да надхвърли 800милиарда . Едни фалшиви пари които просто потъват в едни престъпни джобове . Ние сме платили тази година над 2 милиарда за тази измама
21
2
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 6 месеца
Ама как може тия градуси да не се съобразяват с международното положение! Какво е това отношение!!!
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бомбите, които се взривяват в Украйна и Газа, както и хилядите литри дизел за бойните машини, те сигурно не създават въглеродни емисии. А, забравих обединения уран и военните заводи, които бълват оръжия. И те са екологично чисти. Ноо, личните автомобили и кравите са виновни за глобалното затопляне.
19
1
 
7
 
! Отговори
Чичо преди 6 месеца
Махаш гадните дървета, слагаш повечко слънчеви панели и всичко е точно.!
18
0
 
7
 
! Отговори
До 13 от Възраждане преди 6 месеца
Климата се изменял и ще се изменя .Нищо не можем да направим по въпроса .Факторите не зависят от нас Глобално затопляне е хиляди пъти по-добре от глобално застудяване . Да не говорим че в момента се намираме в междуледников период . Още по-интересно е че за момента няма напълно доказана теория за причините за ледниковите периоди . Толкова за възможноста да се предсказва климата напред
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Садете дървета и не унищожавайте почвата със слънчевите си панели. Цялата тази зелена енергия е за печалбите на фирмите производителки на перки и панели!!!
16
0
 
8
 
! Отговори
Извънземно преди 6 месеца
Тази планета не е Ваша.
15
0
 
10
 
! Отговори
До 7 преди 6 месеца
Абсолютно това за глобалното застудяване краят на 70те.Тогава също казвах колко била напреднала науката и можела точно да предсказва вече
14
1
 
15
 
! Отговори
Бгг преди 6 месеца
Зелена пропаганда !!!!
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Възражданци преди твърдяха, че няма глобално затопляне, а вече твърдят, че Земята се била възстановявала от глобалното затопляне. Следващия наратив ще е: Русия спасява Земята от глобалното затопляне, а САЩ и пречи. Няма такава група неудачници, като вас. :D
12
0
 
0
 
! Отговори
В ОТГОВОР ИИСУС ИМ преди 6 месеца
КАЗА, РАЗРУШЕТЕ ТОЗИ ХРАМ И ЗА ТРИ ДНИ ЩЕ ГО ВЪЗДИГНА. ЙОАН 2-29
11
0
 
18
 
! Отговори
Аман от лъжо преди 6 месеца
Същото го разправяха.Преди 5 години за сега. Имаше един американски измамник дето беше написал книга че до 2014 нямало да има полярни шапки. Ал Гор се казваше.Че океаните са щели да бъдат с 5м по високи .Итерено защо си е купил имение точно на брега на океан същият лъжец
10
0
 
9
 
! Отговори
Само да кажа преди 6 месеца
Оставете атомните централи. Спрете да изсичате горите за да печатате пари с тях. Спрете войните с "обеднен"....УРАН. И някой бабайт без образование от яхтата си да спре да пуска болести по хората и животните. И най - вече големите промишлени предприятия бълват отровите не хората.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До един оввчо по-надолу - големият бариерен риф се възстановява в последните години. Ама кой да ти каже от телевизора, че да разбереш.
8
1
 
5
 
! Отговори
ХУБАВОТО МУ НА преди 6 месеца
ТОЗИ СВЯТ Е ЧЕ МУ ИДВА КРАЯ
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Когато бях дете, четях в списанията мрачни прогнози как до края на века ще навлезем в ледникова епоха и всичко ще замръзне. Това беше преди 40 години. Сега обърнаха наопаки лъжите. Интересно като навлезем в следващ цикъл и почне "глобално застудяване" какво ще лъжат? Сигурно - че "мерките" са подействали и сме преборили "глобалното затопляне". Шаманите винаги действат по един и същ начин, овчомозъчните винаги вярват и танцуват истерично в ритуалите.