Седем години ни делят от преминаването на критичните 1,5°C

Нещата вървят в грешна посока, казват експерти
5 дек 2023 18:56, Нели Христова
39
Седем години ни делят от преминаването на критичните 1,5°C
Снимка: БГНЕС

Светът може да премине критичния праг от 1,5°C за глобалното затопляне след седем години, докато емисиите на CO2 от изкопаеми горива продължават да се увеличават, предупредиха учени. Те призоваха страните, участващи в преговорите на COP28, да предприемат "незабавни действия" срещу замърсяването с въглища, нефт и газ.

На срещата на върха на ООН по въпросите на климата в Дубай се очертават бойни линии за бъдещето на изкопаемите горива, като големите замърсители се опитват да отхвърлят призивите за споразумение за постепенно премахване на въглеродно интензивната енергия, която е причина за повечето парникови газове, причинени от човека.

Според международен консорциум от учени в областта на климата в годишната оценка на Глобалния въглероден проект замърсяването с CO2 от изкопаеми горива е нараснало с 1,1 % през миналата година, като емисиите са се увеличили рязко в Китай и Индия - сега първият и третият най-голям замърсител в света.

Според оценките на експертите има 50 % вероятност затоплянето да надхвърли целта на Парижкото споразумение от 1,5 °C за няколко години до 2030 г., въпреки че отбелязват несигурността около затоплянето от парникови газове, които не са CO2.

"Това става все по-належащо", заяви пред репортери водещият автор Пиер Фридлингщайн от Института за глобални системи към Университета в Ексетър.

"Времето от сега до 1,5 °C се скъсява значително, така че за да запазим шанса си да останем под 1,5 °C или много близо до 1,5 °C, трябва да действаме сега."

Знаковото Парижко споразумение от 2015 г. предвижда страните да се ангажират да ограничат повишаването на температурата значително под 2°С спрямо прединдустриалната ера и за предпочитане до 1,5°С.

Оттогава по-амбициозната цел от 1, 5 °C придобива по-голяма неотложност, тъй като се появяват доказателства, че затоплянето над тази стойност може да предизвика опасни и необратими критични точки.

За да се спази тази граница, според научната група на ООН за климата IPCC емисиите на CO2 трябва да бъдат намалени наполовина през това десетилетие.

Това се превръща във все по-трудна задача, защото емисиите продължават да се увеличават, установи Глобалният проект за въглеродните емисии.

Глен Питърс, старши изследовател в Центъра за международни изследвания на климата CICERO, заяви, че емисиите на въглероден диоксид в момента са с 6% по-високи, отколкото при подписването на Парижкото споразумение от страните.

"Нещата вървят в грешна посока", каза той.

Това се случва въпреки обещаващия ръст на възобновяемата енергия - ключов въпрос на преговорите за климата в Дубай, където повече от 100 държави подписаха призив за утрояване на капацитета на възобновяемите източници през това десетилетие.

"Слънчевата и вятърната енергия, електрическите превозни средства, батериите - всички те се развиват бързо, което е чудесно. Но това е само половината от историята", каза той.

"Другата половина е намаляването на емисиите от изкопаеми горива. А ние просто не правим достатъчно."

Изследването установи, че на изкопаемите горива се падат 36,8 млрд. тона от общо 40,9 млрд. тона CO2, които се очаква да бъдат изхвърлени тази година.

Няколко големи замърсители отбелязаха спад на емисиите на CO2 през тази година - включително трипроцентно намаление в Съединените щати и 7,4% спад в Европейския съюз.

Но в Китай, на който се падат почти една трета от световните емисии, се очаква 4% ръст на емисиите на CO2 от изкопаеми горива през тази година, сочи изследването, като увеличението е при въглищата, петрола и газа, тъй като страната продължава да се възстановява от ограниченията, наложени от Ковид-19.

Същевременно увеличението на емисиите на CO2 в Индия с повече от 8% означава, че страната вече е изпреварила ЕС като третият най-голям емитент на изкопаеми горива, твърдят учените.

Както в Индия, така и в Китай нарастващото търсене на електроенергия изпреварва значителното внедряване на възобновяеми енергийни източници, каза Питърс.

Емисиите от авиацията са се увеличили с 28% тази година, докато тя се възстановява от ниските нива от времето на пандемията.

Изследването е публикувано в списанието Earth System Science Data.

Земята вече се е затоплила с около 1,2 °C, което доведе до жестоки горещини, горски пожари, наводнения и бури.

Тази година температурите се повишиха до най-високите в историята, а Световната метеорологична организация към ООН съобщи, че през октомври 2023 г. вече са били с около 1, 4 °C по-високи от прединдустриалния период.

Надхвърлянето на 1, 5°C за една година обаче няма да наруши Парижкото споразумение, което се измерва за десетилетия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Тон преди 4 месеца
Земята има механизмите да регулира емисиите со2 ,при онези зверски изригвания на вулкани нито земята ,нито живота е изчезнал, но когато човек реши да въздейства на природата с така нареченото,климатично инженерство ,тогава има за какво да се беспокойм!
23
0
 
0
 
! Отговори
Тон преди 4 месеца
Пълни глупости, малкият ледников период свърши сега се затопляме,повече изпарения,повече дъждове ,повече плодородие,а сухите пояси ще си останат пак сухи,след 100години навлизаме в големият ледников период,така че със нас или без нас времето следва своят цикъл, а всичко останало е лъжа ,нагнетяване на страх ,за което причините са други!не им вярвайте!
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На природата никой не може да заповяда. Да не е по-добре навсякъде да е сковано от лед. Преди 100 г. Дунав е замръзнал и то за 4 месеца, а никой не е пискал, че ще настане студ и мраз. Капиталистите се чудят как да богатеят и пробутват всякакви страхове. За тях е важно хората да са в паника. Нали и нас ни лъгаха, че като дойде демокрацията ще настане Рай при нас, а за 34 г . така и още го няма. На повърхността изплува шлаката и макс до 8% живеят добре в БГ.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
2023 г. + 7 години = 2030 година. AGENDA 2030:)) която искат да приеме цял свят. sdgs.un.org/2030agenda
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Европа намалява , Индия и Китай увеличават . Тоест ние ще ходим пеша и ще седим на студено, ще правим ток от пя пък онези не им дреме. И си замърсяват колкото искат. Нещо сбъркано има в цялата тази работа. Или всички да спазват иначе се губи смисъла. Европа и някои други намаляват онези компенсират и резултата е 0 че и много на плюс даже
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 28. СО2 е основна храна за зелените растения, без него те загиват, а без тях загива всичко живо, защото те поемат СО2, а отделят О2 -кислород. Това важи и за водораслите в океана и рибите, живеещи в него. Без СО2 няма да има живот на земята. В природата има равновесие. :))
18
2
 
2
 
! Отговори
Do poligramotnite преди 4 месеца
Да си полуобразован е 1000 пъти по опасно от това да си неграмотен. Нивото на СО2 в атмосферата е наблюдавано от учените още от 18 век. И защо знаете ли..Не заради глобалното затопляне, а заради критична точка на концентрация, както в океаните, така и в атмосферата. При достигане на тази критична концентрация, кислородно дишащтите организми просто спират да дишат. Това е по-голямата тревога на учените. При атмосфера наситена с СО2, ще критикувате лъжата за глобалното затопляне ..подземно ,,
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Според Тумберг вече не трябваше да има нито човечество, нито земя. Е коя години щеше да стане това.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
<Емисиите от авиацията са се увеличили с 28%тази година,докато тя се възстановява от ниските нива от времето на пандемията.Тази година температурите се повишиха до най-високите в историята,а Световната метеорологична организация към ООН съобщи,че през октомври 2023вече са били с около1,4C по-високи от прединдустриалния период.>Е смело назад към ПРЕД индустриален период,е кой строй е това:))А 28%емисии на авиацията,коя,частната,военната,гражданската или общо:))
15
3
 
6
 
! Отговори
СВОЙ преди 4 месеца
Поредните глупостите и нагли лъжи на кукловодите на Света. Целта е пълното заробване на хората. Да плащаме за измислената опасност СО2. Газът с който се хранят растенията. 0.4% е СО2 в атмосферата.Това са нагли манипулации, за да не можем да се изхранваме, да караме измислените еко електрически коли.
14
0
 
3
 
! Отговори
дедо ви преди 4 месеца
на теория може и след седем месеца да стане . не харесвам теоретиците , те са като философите , може и да е но може и да не е , но пък може и да е ,,,,,, иначе да , ние сами се самоунищожаваме , това вече е факт . ума учени които са доказали че затопляния е имало преди много векове , в ледниците има следи от това .
13
0
 
5
 
! Отговори
Bili преди 4 месеца
абе, кво беше тва пйик ойл? а? сега новото пийк ойл е 1.5 градуса...
12
0
 
7
 
! Отговори
Морето преди 4 месеца
Китай и Индия не им пука,и си бълват!Европа стиска бузи ,мръзне ,икономисва!Това ми прилича като да пикаеш в морето,ама по-настрани,че да не стигне до другите :))))
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Wikipedia:Поради това, че живакът е по-чувствителен от биметалната пластина,показанията на термографа са по-неточни от показанията на термометъра,като грешките в показанията могат да достигнат 2-5С.Ето защо,след всяко отчитане на психрометричния термометър следва да се извърши корекция на термографа чрез изчертаване на 2-3 mm чертичка върху термограмата на стойността,показана от термометъра.Въпреки относителната неточност на термографа,в световен мащаб той е по-често използвания уред.
10
0
 
6
 
! Отговори
Bili преди 4 месеца
некой да ми каже какво е влиянието на събитията в Газа върху глобалното затопляне...ало Грета..? ало...? а обеднения уран в Украйна...Грета? ало? има ли некой?
9
0
 
7
 
! Отговори
Bili преди 4 месеца
и кво било решението на "проблема"? създаване на пазар за карбонови кредити...и свързването на тези кредити с дигиталните валути които ще бъдат издавани от централни (не държавни) банки, свързани от своя страна със социалния "статус (score)"...а слънцето пече ли пече...
8
1
 
3
 
! Отговори
До7 преди 4 месеца
Защото на никой не му пука за никви природи и въздух и някви спасения, целта е смукане на кинти и съдиране на кожата на т,ъ,п,о,на,селението, вече смучат милиарди ама са им малко.
7
0
 
8
 
! Отговори
преди 4 месеца
И всички от тази среща на върха на ООН са отишли в Дубай с частните си самолети, нали :)
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Рочно 7 ли, че ми е много важно ?
5
0
 
10
 
! Отговори
Ами... преди 4 месеца
Уж образовани, а прости! Имам един простичък въпрос. ЗАЩО НЕ СЕ ЗАЛЕСЯВА ПОГОЛОВНО??? Абсолютно всеки човек знае, че залесяването намалява температурата. Без значение дали е на село или в града. Там, където се залесява, има повече свеж въздух и лятото и зимата! Пфуууу! Да му бера лайката значи!