До края на годината екстрадират убиеца от "Соло"

Илиян Тодоров беше задържан в Узбекистан
14 дек 2023 08:43, Нели Христова
11
До края на годината екстрадират убиеца от "Соло"
Снимка: БГНЕС

Узбекистан ще ни предаде Илиян Тодоров, който е осъден за двойното убийство на Кирил Въжаров и Васил Александров пред дискотека "Соло" до края на годината, предаде БНТ.

Жестокото двойно убийство беше извършено в ранните часове на 18 април 2009 година в центъра на София. Там се засичат две компании, едната от които току що е излязла от дискотека "Соло", която се намира на метри от Съдебната палата. След разменени реплики един от младежите вади нож и намушква трима от опонентите си. След това се качва на такси и изчезва. 21-годишният Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед, издъхва на място, а 24-годишният Васил Александров - в линейката на път за болница. Тежко ранен е приятелят им Кирил Димитров.

Илиян Тодоров беше задържан в Узбекистан в началото на март тази година, при опит да напусне страната през летището в Ташкент с полет за Истанбул.

При гранична проверка, летищните власти са установили, че Тодоров използва фалшив руски паспорт и са го задържали. Установили реалната му самоличност и тогава разбират, че Тодоров е издирван с червена бюлетина на Интерпол за влязла в сила присъда за двойно убийство, постановена от ВКС на Република България. Тогава бюрото на Интерпол в Ташкент уведомява незабавно своите колеги в София за задържането на Тодоров, а на 9 март Върховната касационна прокуратура изпраща искане за екстрадицията на Тодоров в България за изтърпяване на наказание "доживотен затвор". Срещу Тодоров обаче е образувано наказателно производство за документно престъпление (ползване на фалшив паспорт) в Узбекистан и той е изправен пред Мирабадския районен съд за наказателни дела в Ташкент, който през юли т.г. го осъжда на 5 години и 1 месец затвор.

"По света и у нас" разполага с документи, според които на 6 декември в посолството на България в Ташкент пристигнал узбекистански гражданин, който се представил за служител в затвора в Алмалъйк, където Тодоров излежавал присъдата си. Поискал от посолството на Тодоров да бъде издаден документ за депортиране в България, тъй като в същия ден е влязла в сила подписана от президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев амнистия на Тодоров и следва той веднага да бъде освободен от затвора.

От посолството с грама незабавно информират българското Министерство на външните работи, Министерството на правосъдието, Върховната касационна прокуратура и главния прокурор и Министерството на вътрешните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Ами хубаво, ама.... преди 4 месеца
Само да не се изгуби по пътя между Узбекистан и България! Странно е, че са го амнистирали. Ще е интересно как ще се развие случая в България. Изобщо няма да се учудя и тук да го "помилват", защото е симпатичен на когото трябва!
6
0
 
5
 
! Отговори
Хокейст преди 4 месеца
Киро ми беше треньор на времето. Страхотен човек. Браво на интерпол и властите на узбекистан, по добре да не го екстрадират, че нашите пак ще го пуснат. Семействата заслужават справедливост
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев подписа амнистия на Тодоров и следва той веднага да бъде освободен от затвора. :)))
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
идеален е за панделата, охранен, бузест и комунист, ще го направят човек. Сега някой трябва да потърси отговорност на Ченалова, но в някой европейски съд, че най-хуманният вече написал решението, че невинна.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
тук в БГ ще го пуснат,защото бил млад и имал постоянен адрес и няма опасност да се укрие от органите на реда...така правят от съдебната система в БГ.
2
0
 
18
 
! Отговори
Данчо Добитъка преди 4 месеца
Момчето само е подало молба да го върнат, защото има респект от узбекския затвор, иска си в България, тук всички от прокурора до последния надзирател ще го гледат в ръцете да им даде нещо, и благодарно ще му въртят опашка.
1
6
 
9
 
! Отговори
Свобода преди 4 месеца
До Анонимен Пуснете го веднага, момчето е ЕВРОАТЛАНТИК. Момчето е с фалшив руски паспорт, защото в Русия може всичко и всички престъпници са там.