Спирането на месото било опасно за живота

Това става ясно от ново проучване
1 яну 2024 20:15, Нели Христова
58
Спирането на месото било опасно за живота
Снимка: Pixabay/Shutterbug75

Въпреки че Националната здравна служба на Великобритания излезе с препоръки червеното месо да се намали от 90 грама дневно на 70, учените продължават със своите изследвания, проверявайки дали препоръките са правилни.

Доскоро се смяташе, че до 2035 г. консумацията на месо и млечни продукти трябва да се намалят с 20% до 2035 г. Но наскоро научна публикация на Университета в Единбург стигна до изненадващия извод, че това ще повиши рисковете за здравето, вместо да ги намали. Причината е, че с този подход организмът ще бъде лишен от важни минерали, като селен, желязо и цинк.

Изследване в Университета в Аделаида в Австралия също алармира, че едва ли ще подобрим здравето си, ако намалим порциите месо. Изводът на екипа на д-р Уенпенг Ю е в резултат на анализ на данните за консумацията на месо в 175 страни и ефектите от консумацията му, публикувани в International Journal of General Medicine.

Учените проследяват различни фактори, включително богатство, затлъстяване и калории и стигат до смайващо заключение - месото не е причина за преждевременната смърт, напротив, то удължава продължителността на живота.

Причината е, че с напредването на възрастта загубата на мускулна маса расте с по 1-2% годишно и единственият начин да се противопоставим на тази тенденция е 30% от менюто ни да се състои от протеини, а месото е всепризнато за пълноценен протеин. Но и тук си има особености. Учените не препоръчват преработените меса и колбаси, които могат да предизвикат рак на стомаха.

Напротив, непреработените без нитрати и нитрити, където е запазен витаминния и минерален баланс са полезни за здравето.

Неслучайно през 2021 г. се установява, че 50 грама непреработено червено месо на ден намалява риска от Алцхаймер. Причината е, че когато не преминава термична преработка то съдържа важните за мозъка витамин B12, витамин D, омега 3 мастни киселини, цинк и магнезий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бебетата се захранват единствено с телешко месо, за да са здрави. Браво на Австралия, истината казват. Е на зелените не им харесва, но това е реалността, който не иска червено месо, има алтернатива - инсекти с ХИТИН. Без животновъдство и продуктите му, човек не може..:))
45
2
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 месеца
К'ъв е тоя "д-р" Уенгпенг Ю, бе, и какво се мъдри в Австралия, бе?! Какво австралийско има в него, бе!? Аман от тия (не тея) жълтурковци, пръкнали се по целия свят, и разнасящи Ковид, бе! 'баси!...
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Учените откриха че където се яде повече живеят по-дълго.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"смайващо заключение - месото не е причина за преждевременната смърт"... Направо е смайващо, че това заключение е смайващо за някои. Измислят митове, след което се смайват, че не се верни.
42
0
 
7
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 3 месеца
Бря няаа ли нящу на кокал раслу се едно не си ручал
41
1
 
14
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Учените отдавна са стигнали до извода, че местото съдържа в най-пълен и подходящ вид всичко необходимо като храна за човека. Без месо човек никога не се храни пълноценно
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В публикацията в медицинския журнал, още в началото припомнят какво е ял човека преди хиляди години. Ял е основно месо и епизодично сезонни плодове и зеленчуци. Това е времето преди човека да започне да обработва земята.
39
2
 
3
 
! Отговори
Месо преди 3 месеца
В новината липсва препоръка колко месо да ядем на ден. Може би 100 грама месо на ден или 300 грама или повече в зависимост от човека.
38
2
 
8
 
! Отговори
Храна 2 преди 3 месеца
Учените не са стигнали до положително знание и това се вижда от техните заключения. Да разбиваш храната на състава й и да кажеш например: 80% вода, 15% протеин, 2 % мазнини, 1 % желязо, 0.5 % калций и т.н. т.е. да ядеш месо еди колко си зеленчуци, плодове и т.н., това е неграмотност. Храната е нещо повече от това, което се вижда като състав. Ако някой не е съгласен го предизвиквам - да си вземе от някой химически комбинат всички минерали и витамини + другите съставки и да ги пие с вода.
37
12
 
7
 
! Отговори
Храна 1 преди 3 месеца
Да не обидя някой, но по коментарите се вижда невежеството на хората. За предпочитане е да НЕ се яде месо, но ако човек си прави изследвания и наблюдава здравето си. Днешното месо, което се яде е микс от токсини, то наяжда, но кръвта ви се пълни с отрови, които се разнасят из органите. После хората боледуват и се чудят защо - защото се храните нездравословно, това е. По отношение на витамини и минерали като състав на храната, "учените" не са стигнали още до някакво положително знание
36
2
 
9
 
! Отговори
Боко Т. преди 3 месеца
Нес суджук утре пак суджук :)))
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До 37 Ами не казваме ли едно и също?!?
34
7
 
7
 
! Отговори
До 37 преди 3 месеца
През комунизма нямаше Коледа, да ти припомня.
33
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българинът е научен от комунистическо да буха свинско по Коледа... ам не знае, че Коледа е празник през който се пости..
32
4
 
6
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 3 месеца
От кадя са навъдия таквиз пипонари бря да ни учат,па и да ни забраняват биля да не идем мясо.? Пусто дръво неокастрено ?
31
5
 
11
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 3 месеца
Който си сака да плющи треволяк. Язе обичам да ем мясо.
30
4
 
6
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 3 месеца
Който си сака да плющи треволяк. Взе обичам да ем мясо.
29
3
 
11
 
! Отговори
митачетУ преди 3 месеца
До Едно време на селоПознато и моята прабаба стигна до 90 г.Живееше в центъра на Видин на 50 метра от жп гарата , през ден два готвеше боб на газово котлонче в кухнята, тук таме нещо друго. Беше спокойна и реално гледаща на живота въпреки трудностите.
28
3
 
5
 
! Отговори
Мойта преди 3 месеца
Пьк грешеше редовно и живя до 100
27
2
 
2
 
! Отговори
Много преди 3 месеца
Пакистанци много индийци