Спирането на месото било опасно за живота

Това става ясно от ново проучване
1 яну 2024 20:15, Нели Христова
58
Спирането на месото било опасно за живота
Снимка: Pixabay/Shutterbug75

Въпреки че Националната здравна служба на Великобритания излезе с препоръки червеното месо да се намали от 90 грама дневно на 70, учените продължават със своите изследвания, проверявайки дали препоръките са правилни.

Доскоро се смяташе, че до 2035 г. консумацията на месо и млечни продукти трябва да се намалят с 20% до 2035 г. Но наскоро научна публикация на Университета в Единбург стигна до изненадващия извод, че това ще повиши рисковете за здравето, вместо да ги намали. Причината е, че с този подход организмът ще бъде лишен от важни минерали, като селен, желязо и цинк.

Изследване в Университета в Аделаида в Австралия също алармира, че едва ли ще подобрим здравето си, ако намалим порциите месо. Изводът на екипа на д-р Уенпенг Ю е в резултат на анализ на данните за консумацията на месо в 175 страни и ефектите от консумацията му, публикувани в International Journal of General Medicine.

Учените проследяват различни фактори, включително богатство, затлъстяване и калории и стигат до смайващо заключение - месото не е причина за преждевременната смърт, напротив, то удължава продължителността на живота.

Причината е, че с напредването на възрастта загубата на мускулна маса расте с по 1-2% годишно и единственият начин да се противопоставим на тази тенденция е 30% от менюто ни да се състои от протеини, а месото е всепризнато за пълноценен протеин. Но и тук си има особености. Учените не препоръчват преработените меса и колбаси, които могат да предизвикат рак на стомаха.

Напротив, непреработените без нитрати и нитрити, където е запазен витаминния и минерален баланс са полезни за здравето.

Неслучайно през 2021 г. се установява, че 50 грама непреработено червено месо на ден намалява риска от Алцхаймер. Причината е, че когато не преминава термична преработка то съдържа важните за мозъка витамин B12, витамин D, омега 3 мастни киселини, цинк и магнезий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
1
 
! Отговори
Тая преди 4 месеца
Сега ли разбра че животното е човекоядец
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Индо-пакистанците могат да ядат и живи животни.. това не им пречи..
24
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не се сещам за топ атлет, който да не яде месо. Джокович беше уж веган по едно време, но се отказа. Всички плюскат мръвка. Не е проблема в месото, важното е да е качествено.
23
3
 
19
 
! Отговори
Баба Гица преди 4 месеца
Месото ще го произвеждаме само бутиково за началниците. Про100людието ще плющимм бутчета от скакалци на фурна и брашнени чер веи по чирпански
22
7
 
5
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 4 месеца
Народонаселението трябва да спре месото и да затъпее яко, да се затрие и да ни освободи ресурси и пространство, Богоизбраните го заслужаваме, стани веган, направи ни добро!!!
21
2
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 4 месеца
А, добрюютро, аш знае веше това! Първо - вегетарианец е различно от веган, първият получава протеин. Има много елементи, които в месото са с различна структура - желязото в яйцата и месото е хем-желязо, по-лесно усвоимо от растителното. Незаменимите аминокиселини - триптофан, прекурсор на невротрансмитера серотонин, откъде ще дойде? Б12 го няма в растенията, не го ползват и той се разпада под влияние на сл лъчи. Калций, желязо, микроелементи, откъде?
20
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Що изследването не е на Московския институт,не ми го хвалете
19
4
 
18
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 4 месеца
Всяко изпадане в крайности е вредно.Хапвайте си месо,но качествено,доколкото е възможно да се намери такова.И не се тъпчете само с мръвка,поне два пъти седмично е добре да има постни дни.Или,ако на обяд ядете месо,на вечеря яжте постно.И тъй.
18
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Статията е поръчкова от медопроизводителите.Не се съмнявайте и за миг!!В Бг вече всичко в медиите е по поръчка.Целта?!Измама за прУстото племе.
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Неземни глупости пишете!!
16
11
 
7
 
! Отговори
Фелдшер преди 4 месеца
Масово наблюдавам, че хората, които са диагностицирани с рак на дебелото черво като ги поразпитам малко за хранителните им навици, са страстни любители на мръвката. Показателно е.
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Така е, първо ще изядем замразеното преди 30 години мЯсо, пък после ще мислим на ново, вредно ли е спирането или не е. А и скакалците в коя категория са, най-вероятно в "месо"?
14
6
 
21
 
! Отговори
Едно време на село преди 4 месеца
баба си знаеше да готви само- леща, боб, качамак, манджа с картофи, картофи, зелен фасул, макарони, спагети и пак наново. Месо много рядко се ядеше. В годината 2-3 пъти и то баба като заколеше от кокошките си. По празници. В кокошарника гледаше около 20 кокошки. Иначе най-редовно си готвеше боб, леща и зелен фасул. Ама беше вкусно. И не даваше да преяждаме, казваше, че е грях.
13
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Монасите от Шаолин не ядат месо и не пият алкохол. На мен ми изглежда като да са здрави.
12
5
 
5
 
! Отговори
Сър Уилямс преди 4 месеца
Относно коментара на колегата по - долу. Всякакви сбър-ка.няци веган-и има, диетата трябва да бъде основно от варива като Картофи, Ориз, Грах, Леща, Боб, Паста, Хляб и др. и в допълнения плодове и зеленчуци. А не като тоя Дони, суровояд, станал е кожа и кости и такива само отблъскват нормалните хора от правилната веганска диета ... Лека вечер и си опичайте акъла, бъдете здрави!
11
6
 
4
 
! Отговори
Сър Уилямс преди 4 месеца
Съжалявам, че е така, и аз искам, кашкавал пане-то, яйцата по панагюрски, мусаката, капама-та да са полезни а *** НЕ СА! Или го приемете или знайте, че вероятността да страдате в бъдеще от болести е ОГРОМНА! Онзи ден гледах лекция на Джон МакДугал за Автоимунните Заболявания и колко жестоки могат да са към собствения организъм, и как в огромната си част са причинени от диетата ...
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Имам една позната веган, пълен веган, яде по две чанти плодове и зеленчуци на ядене, и изобщо не е слаба, може би така компенсира.
9
13
 
5
 
! Отговори
Сър Уилямс преди 4 месеца
От дълбока древност се знае, че кралете са пълнички и болни а селяните са вталени и здрави. Да разбира се, болеста на богатите е подагра! Знаете ли, че е доказан факт, че ГЛАДИАТОРИТЕ са се хранили с веганска храна преди боевете в Римската империя. Защо? За да са по - силни, енергични, пъргави, тоест по - здрави!
8
11
 
5
 
! Отговори
Сър Уилямс преди 4 месеца
Чревоугодниците обичат тази новина! Само дето няма нищо общо с истината. На истината не и пука за нашите чувства и за това какво обичаме да ядем. Преди около 7 години започнах да се храня само с растителна храна. Диетата на John McDougall. Досега да съм умрял 100 пъти ако беше верно. Лекарите не могат да излекуват почти никакви болести свързани с храносмилателния тракт, само изписват хапчета за подтискане на симптомите ... пука им на лекарите!
7
22
 
10
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
Вегетарианец съм от 25 години. Нищо такова няма, само лъжат хората.