В САЩ ще извършат първата екзекуция с азот

Осъденият има вече неуспешен опит, изпитал силна болка и спрели
25 яну 2024 14:18, Петър Бойчев
83
В САЩ ще извършат първата екзекуция с азот
Снимка БГНЕС

Върховният съд на САЩ отказа да спре екзекуцията на осъдения на смърт Кенет Смит, който ще бъде умъртвен тази седмица с помощта на азотен газ. Това е изцяло нов метод, който някои експерти определиха като забулен в тайна заради опасения, че може да доведе до прекомерна болка или дори мъчение.

Смит трябва да бъде екзекутиран по време на 30-часов прозорец, започващ от днес и завършващ утре. Обвинен е за участието му в поръчково убийство през 1988 г. Държавата преди 14 месеца прекъсна опита да бъде екзекутиран чрез смъртоносна инжекция, пише "24 часа".

Миналата седмица Смит и неговите адвокати поискаха от Върховния съд да спре екзекуцията, за да имат време да докажат, че екзекутирането на затворника чрез азот би било твърде жестоко наказание, нарушаващо Конституцията на САЩ.

Все пак съдебните спорове продължават преди насрочената екзекуция на Смит чрез азотно задушаване - метод, който само Алабама, Оклахома и Мисисипи са одобрили и никой не е използвал. Единствено Алабама, от която е Смит, е очертала протокол за метода. Той дава информацията, че служителите планират да отровят затворника чрез маска.

В отговор на решението на апелативния съд, главният прокурор на Алабама Стив Маршал каза: "Докато Смит вероятно ще обжалва пред Върховния съд на САЩ, моята служба е готова да продължи битката за убитата от него Лиз Сенет. Две съдилища вече отхвърлиха твърденията на престъпника. Уверен съм, че Върховният съд ще застане на страната на справедливостта и че екзекуцията ще бъде извършена утре".

По време на неуспешната екзекуция на Смит през ноември 2022 г., в опит да получат достъп до вените му, служителите са причинили на затворника „тежка физическа болка и психологическо мъчение, включително посттравматично стресово разстройство", пишат адвокатите му в жалбата си до Върховния съд.

Екзекуцията на Смит ще отбележи само втория път в историята на САЩ, когато страната ще направи повторен опит за екзекуция на затворник, след като първият е бил неуспешен. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
капитол преди 3 месеца
Как един пандизчия може да плати на "адвокати"? Те в САЩ не са евтини.
70
1
 
4
 
! Отговори
Консултация преди 3 месеца
Питайте Хитлер за газовите камери.
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Начи в америка може да ги трепат, а унас не щете да има белене? Щото ва я страх, че ще сте част от състава нали? Хуманисти с хуманистите!!! Газ и точка!!!
68
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Азотът лекува русофилството безотказно. Хубава демократична практика, която трябва да се приложи и у нас.
67
0
 
7
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Аз мисля че трябва да бъде умъртвен, по същия начин по който той е убил човека , за да усети тръпката !!!
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Хуманисти" и "демократи",иначе налагат в цял свят своите "ценности"!
65
1
 
2
 
! Отговори
Вуте преди 3 месеца
Това е добре за изтрезняване , ... само че не трябва да анатемосват други държави , решили по подобен начин да решават проблема с непоправимите !
64
2
 
4
 
! Отговори
Богомил преди 3 месеца
Глупости! Добре е известно. че задушаването при липса на кислород е безболезнено и не се осъзнава от хората попаднали в бедна на кислород среда. По това прилича на бялата смърт. При производството на газове чрез разделяне на въздуха са известни много случаи, когато хора влизат в помещение бедно на кислород, не осъзнават опасността, не изпитват болка и загиват от задушаване, от липса на кислород. Затова трябва да има газоанализатори, за предупреждение, че кислородът е под 19% във въздуха.
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В добрите стари времена, за тая отговорна работа си имаше палач с голем меч. Сега харчат пари за азоти, инжекции и тям подобни.Да не говорим, че иzверга го хранят и поят години наред преди да го усмъртят.А, едно време от съда при палача на площада, пред овацийте на тълпата хвъркваха главите на престъпниците.Нема обжалване, първа, втора, трета инстанция.Нещата се решаваха бързо и точно,така както трябва да бъдат.
62
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руснаците са по-хитри. Нападат друга държава и ги пращат там та другите да поемат разходите за боеприпасите които ше използват за смъртното наказание.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не бъркайте смъртното наказание с евтаназията.
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Но защо с азот,въглероден окис убива безболезнено за 5 секунди,а въглероден двуокис за две три минути,май ги кефят експериментите
59
4
 
6
 
! Отговори
Баба. преди 3 месеца
И аз съм за смъртно наказание. Реално тука не биха вкарали най заслужилите! А сащ е най извратена. УБИЙСТВА с атомни бомби, приятелки огън,убийства на индианци ,азот ,газови камери(видели от Германия),ток,и т.н.
58
2
 
3
 
! Отговори
Кабуум преди 3 месеца
Най-хуманно е чрез експлозив закрепен за главата. 1 секунда всичко свършва. Проблема е че после няма да може да се погребе тялото и трябва да се чисти.
57
2
 
1
 
! Отговори
Ъээээ преди 3 месеца
До пияница мистик. Май ти е време да спреш алкохола. Не само можеш да си видиш тялото, а и да пиеш едно голямо.
56
2
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
До Ба мааму === След като си такъв "експерт", би трябвало да знаеш, че при декапитация (обезглавяване), умът ти живее цели 3 минути, докато не са умрели всички мозъчни клетки поради спиране на кръвообращението и ако главата падне в подходящата посока можеш дори да си видиш собственото обезглавено тяло
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А тук убийствата с алкохолни наркотик кога ,айде на всички политици сте атлантици
54
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
служителите са причинили на затворника тежка физическа болка и психологическо мъчение, включително посттравматично стресово разстройство"===Леле, каква грижа за човека! При това човекът, който трябва да бъде умъртвен. Да се чудиш просто.
53
1
 
16
 
! Отговори
наблюдател преди 3 месеца
Тия садисти не се отказаха от смъртното накацание че чак и иновации въвеждат. Доживотния /ама наистина доживотен да не подлежи на освобождаване по никакви причини/строг тъмничен затвор е много по голямо наказание. Да изнгие в затвора да полудее да има видения и т.н ще му се иска да е умрял.
52
1
 
10
 
! Отговори
С въглероден преди 3 месеца
диоксид не е ли по-хуманно? Постепенно пълнят стаята и най-подире човека заспива и не се събужда.