В САЩ ще извършат първата екзекуция с азот

Осъденият има вече неуспешен опит, изпитал силна болка и спрели
25 яну 2024 14:18, Петър Бойчев
83
В САЩ ще извършат първата екзекуция с азот
Снимка БГНЕС

Върховният съд на САЩ отказа да спре екзекуцията на осъдения на смърт Кенет Смит, който ще бъде умъртвен тази седмица с помощта на азотен газ. Това е изцяло нов метод, който някои експерти определиха като забулен в тайна заради опасения, че може да доведе до прекомерна болка или дори мъчение.

Смит трябва да бъде екзекутиран по време на 30-часов прозорец, започващ от днес и завършващ утре. Обвинен е за участието му в поръчково убийство през 1988 г. Държавата преди 14 месеца прекъсна опита да бъде екзекутиран чрез смъртоносна инжекция, пише "24 часа".

Миналата седмица Смит и неговите адвокати поискаха от Върховния съд да спре екзекуцията, за да имат време да докажат, че екзекутирането на затворника чрез азот би било твърде жестоко наказание, нарушаващо Конституцията на САЩ.

Все пак съдебните спорове продължават преди насрочената екзекуция на Смит чрез азотно задушаване - метод, който само Алабама, Оклахома и Мисисипи са одобрили и никой не е използвал. Единствено Алабама, от която е Смит, е очертала протокол за метода. Той дава информацията, че служителите планират да отровят затворника чрез маска.

В отговор на решението на апелативния съд, главният прокурор на Алабама Стив Маршал каза: "Докато Смит вероятно ще обжалва пред Върховния съд на САЩ, моята служба е готова да продължи битката за убитата от него Лиз Сенет. Две съдилища вече отхвърлиха твърденията на престъпника. Уверен съм, че Върховният съд ще застане на страната на справедливостта и че екзекуцията ще бъде извършена утре".

По време на неуспешната екзекуция на Смит през ноември 2022 г., в опит да получат достъп до вените му, служителите са причинили на затворника „тежка физическа болка и психологическо мъчение, включително посттравматично стресово разстройство", пишат адвокатите му в жалбата си до Върховния съд.

Екзекуцията на Смит ще отбележи само втория път в историята на САЩ, когато страната ще направи повторен опит за екзекуция на затворник, след като първият е бил неуспешен. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
9
 
! Отговори
нафърфорий преди 3 месеца
Май имаше закон в Щатите, който не позволяваше повторно изпълнение на смъртна ако първият път е неуспешна и присъдата се заменяше с доживотна?
50
0
 
1
 
! Отговори
може по друг преди 3 месеца
начин на умъртвяване на смъртника . Не е роман на гришам . осъден и ще умира . мятане от високо , мутрите така плашеха . друг метод е отрязване на главата , така гилотината беше . друг метод е обесване , а на кабел откъсва главата . най-хуманно с алкохол или дрога . забавлява се и гъш . антифриз , абе с оръжие беше съвременно и с лента на очите . азота го души . даа . може с източване на кръвта бе . унася се и не се събужда .
49
0
 
15
 
! Отговори
маалатъ преди 3 месеца
Отново "велико Новаторство в ценостнатъ система у Кравефермата!!! -))))
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ДА ИЗПОЛЗВАТ ХЕЛИЙ - ТЪКМО ЩЕ СПЕСТЯТ РАЗХОДИТЕ ЗА ПОГРЕБЕНИЕ, КАТО ИЗЛЕТИ КАТО БАЛОН КЪМ СЛЪНЦЕТО...
47
2
 
12
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 месеца
От 1976 година досега в САЩ 196 осъдени на смърт затворници, на по-късен етап е било установено, че са невинни и са оневинени. 20 от тях са били оневинени, след като са били екзекутирани. Това го да зная феновете на смъртното наказание.
46
1
 
9
 
! Отговори
Ба мааму преди 3 месеца
Какво по голямо мъчение има от това да те държат десетки години в затвора да чакаш смъртна присъда? Тия са направо брутални! Навремето поне смъртните присъди са се изпълнявали почти веднага. Най ефективният метод е гилотината. Франсетата са го измислили. Тия кравари ги бодат с някакви инжекции, душат ги с газ и ги бият с ток. Брутални са именно тия методи щото са бавни и човекът е в съзнание докато го убиват. Гилотината е за стотни от секундата.
45
8
 
17
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 месеца
Само в най-примитивните държави в света все още се използва смъртното наказание. Такава държава е и САЩ.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
а в абсурдистан кога ???
43
4
 
10
 
! Отговори
Поговорка преди 3 месеца
За кокошка - няма прошка, За милиони - няма закони.
42
4
 
5
 
! Отговори
До 39 преди 3 месеца
Ти гледай да не му присъдят Нобелова награда за мир, която да му я връчи някоя Саша или Серьожа, че тогава лошо.
41
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зная,че от незапомнени времена назад в историята при неуспешна екзекуция осъденият е бил помилван! Ама откъде да се намери такава хуманност от най-хуманните,демократични,либерални и бля-бля из**р**ди на Планетата?! В САЩ уж са най-голямата демокрация,а още изпълняват смъртни присъди! А на нас ни наложиха "синхронизирани с европейските ценности" закони,при които за двама убити налагат условни присъди! Една садистична убийца удушвачка от миналия ден си е вкъщи на топличко,а не където и е мястото!
40
1
 
1
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 3 месеца
Никой не пише "азотен газ", коректното е газообразен азот или само азот. Има обаче и друга възможна опция освен задушаването с азот, екзекуция с течен азот :).
39
0
 
22
 
! Отговори
Чичо Сам от Тексас преди 3 месеца
Тук в Тексас видях въоръжен грабеж като престъпника беше заловен на паркинга пред магазина. За грабежа 10 години, но затова че е принудил касиера и 3 клиенти да влязат в задната стая за да обере касата го осъдиха за 4 отвличания и му дадоха допълнително 50 години. Горкия плачеше като бебе пред съдията като чу 60 год общо
38
19
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
ТОВА Е САМО ЗА 1 ПРЕДУМИШЛЕНО УБИЙСТВО, А ФАЛШИВИЯ ПУТИН ИЗБИ 100-ЦИ ХИЛЯДИ ДУШИ СЪС СПЕЦИАЛНАТА ВОЕННА ИЗЛАГАЦИЯ И ОЩЕ Е ЖИВ!
37
4
 
10
 
! Отговори
мразя ингилизите преди 3 месеца
ауууу колко хуманно, този ли планктон ще определя на света кое е правилно и кое не, тези ли ще са критерия за демокрация?! Да не би у нас да процъфтяваха движения от рода на ККК? Вярно, и при нас ги имаше, казваха се бранници и ратници, ама отдавна никой нищо не е чувал за тях, отдавна членовете им положиха кости по неизвестни долища на радомирските села, разправят че ги карали със зилове, май нема да е лошо тия същите зилове, или по модерни, отново да почнат да ги извозват, начело с Тагарчук
36
0
 
17
 
! Отговори
Az преди 3 месеца
А при нас - убийците обещават , че повече няма да правят така и ги пускат с условна. То сие модерни да си убиец у БГто. Ама това сие нормално с този материал и чалго дивашки смрадове.
35
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако екзекуцията е неуспешна, затворникът се помилва. Такава е практиката.Пускайте човек и без това е твърде бял за да умре.
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ще пада голям смях :) следващия може направо с гъделичкане
33
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
При нас за убийство ги пускат домашен арест
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 28. И по акво се различава едното от другото ?