Шестима руснаци са разследвани за взривовете в склада на Гебрев

Това обявиха от Софийска градска прокуратура
30 яну 2024 10:57, Нели Христова
51
Шестима руснаци са разследвани за взривовете в склада на Гебрев
Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура (СГП) ръководи разследване по досъдебно производство, образувано на 22.04.2021 г. за престъпление по чл. 108а, ал. 1 от НК - тероризъм. Предмет на разследването по досъдебното производство са четири взрива, извършени в периода от 2011 г. до 2020 г., в складове за боеприпаси, намиращи се на територията на България, съобщиха от прокуратурата.

В хода на работата по случая са извършени множество действия по разследването, изпълнени са Европейски заповеди за разследване, проведени са оперативно-издирвателни мероприятия от ДАНС. От посочените действия се установява, че България е посещавана от шест руски граждани, които са използвали фалшиви самоличности. Руските граждани са били ангажирани с взривяването на продукция на търговско дружество, произвеждащо оръжия.

Във връзка с изложеното шестимата руски граждани са привлечени в качеството на обвиняеми през 2021 г. за престъпление по чл. 108а, ал. 1 от НК – тероризъм. Спрямо обвиняемите е постановена мярка за процесуална принуда – задържане до 72 часа, и са издадени Европейски заповеди за арест.

Съгласно преходната разпоредба на § 9. (1) от Закона за изменение и допълнение на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА), в сила от 05.12.2023 г., издадените до този момент от прокурор Европейски заповеди за арест, които не са издадени на основание съдебен акт и по които не е налице произнасяне от изпълняващия орган на държава членка, се оттеглят от издаващия орган в 14-дневен срок от влизането в сила на посочения закон. Наблюдаващите прокурори са оттеглили издадените Европейски заповеди за арест, които не са издадени на основание съдебен акт. Незабавно след това наблюдаващите прокурори са внеси искане в Софийски градски съд (СГС) на основание новата разпоредба на чл. 56а, ал. 1 от ЗЕЕЗА за даване на за разрешение за издаване на Европейска заповед за арест спрямо обвиняемите.

СГС констатира, че "хронологията на извършените процесуално-следствени действия сочи, че през последните три години дейността по събиране на доказателства е видимо динамична и всеобхватна. По време на същата, в качеството на обвиняеми са привлечени шестимата обвиняеми, за които се иска издаване на разрешение, извършени са процесуално-следствени действия и оперативно-издирвателни мероприятия, с оглед проверка на съмнения за активност на български граждани и съпричастност към тази престъпна деятелност, като са събрани и множество доказателства по отношение на шестимата обвиняеми".

Във връзка с изложеното СГС е разрешил на СГП да издаде Европейски заповеди за арест спрямо шестимата обвиняеми. Определението на СГС е обжалвано пред Софийски апелативен съд (САС). В съдебно заседание САС е констатирал: "Съдът се съгласява със становището на първата съдебна инстанция, че въпреки изключително мащабния обем от доказателствени материали, доказателствата за авторството на деянието за всеки един от издирваните лица са ограничени и се основават на косвени доказателствени източници, които несъмнено към настоящия момент формират една логическа верига, свързана с установеното тяхно /на търсените лица/ поведение – пристигане, напускане на страната, настаняване, осъществяване на контакти с предприятията, в които в съвсем кратък срок от време след тяхното напускане са били осъществени взривове с тежки последици". САС е потвърдил определението на СГС, с което е дадено разрешение на СГП да издаде Европейски заповеди за арест спрямо обвиняемите.

На основание съдебните актове СГП издаде Европейски заповеди за арест спрямо шестима руски граждани, обвинени в тероризъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 2 месеца
Пълна конфискация на държавните имоти на Русия,вдигане на данъците им до такова ниво, че те да си продадат сами имотите на морето,който закупи като свързано лице руски активи да се национализират,никакви визи под какъвто и да е предлог на руснаци, на мигрантите желаещи подкрепа да останат в Европа,трудови визи и обратно сред срока
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 2 месеца
В Пловдив на ул .Капитан Райчо живее явочника на руските терористи,бивш военен,има много там военни учили в Руския, агенти на КГБ,в София, Варна, Бургас,Плевен,там където е имало руска техника,посещавана от руски "инженери,"е пълно,всички ,които са учили и специализирали в Русия,работили на висока длъжност,подкрепени и обработени,са руски агенти.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Та руснаците не са много добри - разчитат на съвпадения за обяснение на неща като: за една седмица падат два самолета с военнопленници и бивши приближени на Путин, но екипажа оцелява; самолета на Пригоржин; смъртта на 4 близки до П. олигарха за една седмица
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"И ний сме дигнали срещу руснаците дела" - българските майммуни от Промяната на Пеевски и Боко.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Доста снаряди произведени в България бяха открити в отрядите на ИДИЛ,изпратени контрабандно... И дали с взривовете в складовете не се прикри липсата им?
41
2
 
0
 
! Отговори
3 МАРТ преди 2 месеца
РАШКИИТЕ БИЛИ ПОДПОМАГАНИ ОТ ПРЕЗИДЕНТСТВОТО.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ДО. И къде са тия руснаци//// Не се притеснявай, толкова шестима руснаци все ще намерят
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И къде са тия руснаци
38
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия има право да ни взривява и трови, защото ни е освободила а пък ние сме русофоби. Ако бяхме всички русофили като Радев, Нинова и Копейкин косъм нямаше да падне от главите ни.
37
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 35 Тая информация е от Лубянка за 700 пъти и хич не трябва да и се има доверие. То вчера имаше и 65 украинци в сваления Ил76, но някой беше откраднал труповете.
36
1
 
9
 
! Отговори
МИ5 преди 2 месеца
Зад взривовете сто Пеевски, тъй като Гебрев отказваше да му подари бизнеса си. Това е истината.
35
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как не стъйдно вам балхаръй. Мъй вас асвабадили.
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То прокуратурата да си свърши работа по повод Агата от ДПС който обединява президента всеки ден публично ,държи се като гл.прокурор заповядва ша на служби и на прокуратура полиция да проверяват,сякаш той не е в списъка магницки
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 34 Поне са успели на деветия път. А ,,великото,, ЦРУ опита почти 700 пъти да убие Ф Кастро и се провали. И Сталин убива съотечественик, а американците (типично за тях) искат да убиват лидери на независими държави.
32
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много русофоби се навъдиха в нашите служби. Без никакви доказателства както обича да се изразява товарищ Лавров обвиняват Русия. Руските служби работят много чисто, 8 пъти товарищ Сталин изпраща чекисти да убият главния му враг за руския престол товарищ Троцки и 8 пъти те се провалят, едва на деветия път един мексиканец Рамон Меркадер свършва работата на чекистите.с чук за лед.
31
0
 
2
 
! Отговори
Що преди 2 месеца
се отнася до Скрипал и Литвиненко...Интересно как ли Мосад, Шабак, или ЦРУ примерно наказват предателите? Сещам се за едно младо семейство - Етел и Юлиус Розенберг. Някой има ли представа как са свършили? Просто да ми припомни, че съм забравил. Един класик е писал, че още в момента на предателството, предателят сам зачерква живота си!
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 30. Питай британските тайни служби какво питаш нас.
29
4
 
5
 
! Отговори
Ако преди 2 месеца
руските служби искаха Гебрев мъртъв, вече щеше да е. Но те няма да тръгнат да се занимават с оръжейни джуджета, пък и да му взривявят хамбарите минаващи за производствени бази. Тръгнал още един да се прави на интересен!
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 28 Господин русофил, и в Чехия ли е така? А семейство Скрипал и Литвиненко сами ли се отровиха?
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Товарищите Радев, Нинова и Костадинов немедлено да защитят Велика Русия. Не може така да се обвиняват честните руски терористи пред цял свят че взривяват братята си в България. Лавров и Захарова още довечера ще заклеймят целия български народ, че без никакви доказателства клеветим Велика Русия защото сме русофоби.