Шестима руснаци са разследвани за взривовете в склада на Гебрев

Това обявиха от Софийска градска прокуратура
30 яну 2024 10:57, Нели Христова
51
Шестима руснаци са разследвани за взривовете в склада на Гебрев
Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура (СГП) ръководи разследване по досъдебно производство, образувано на 22.04.2021 г. за престъпление по чл. 108а, ал. 1 от НК - тероризъм. Предмет на разследването по досъдебното производство са четири взрива, извършени в периода от 2011 г. до 2020 г., в складове за боеприпаси, намиращи се на територията на България, съобщиха от прокуратурата.

В хода на работата по случая са извършени множество действия по разследването, изпълнени са Европейски заповеди за разследване, проведени са оперативно-издирвателни мероприятия от ДАНС. От посочените действия се установява, че България е посещавана от шест руски граждани, които са използвали фалшиви самоличности. Руските граждани са били ангажирани с взривяването на продукция на търговско дружество, произвеждащо оръжия.

Във връзка с изложеното шестимата руски граждани са привлечени в качеството на обвиняеми през 2021 г. за престъпление по чл. 108а, ал. 1 от НК – тероризъм. Спрямо обвиняемите е постановена мярка за процесуална принуда – задържане до 72 часа, и са издадени Европейски заповеди за арест.

Съгласно преходната разпоредба на § 9. (1) от Закона за изменение и допълнение на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА), в сила от 05.12.2023 г., издадените до този момент от прокурор Европейски заповеди за арест, които не са издадени на основание съдебен акт и по които не е налице произнасяне от изпълняващия орган на държава членка, се оттеглят от издаващия орган в 14-дневен срок от влизането в сила на посочения закон. Наблюдаващите прокурори са оттеглили издадените Европейски заповеди за арест, които не са издадени на основание съдебен акт. Незабавно след това наблюдаващите прокурори са внеси искане в Софийски градски съд (СГС) на основание новата разпоредба на чл. 56а, ал. 1 от ЗЕЕЗА за даване на за разрешение за издаване на Европейска заповед за арест спрямо обвиняемите.

СГС констатира, че "хронологията на извършените процесуално-следствени действия сочи, че през последните три години дейността по събиране на доказателства е видимо динамична и всеобхватна. По време на същата, в качеството на обвиняеми са привлечени шестимата обвиняеми, за които се иска издаване на разрешение, извършени са процесуално-следствени действия и оперативно-издирвателни мероприятия, с оглед проверка на съмнения за активност на български граждани и съпричастност към тази престъпна деятелност, като са събрани и множество доказателства по отношение на шестимата обвиняеми".

Във връзка с изложеното СГС е разрешил на СГП да издаде Европейски заповеди за арест спрямо шестимата обвиняеми. Определението на СГС е обжалвано пред Софийски апелативен съд (САС). В съдебно заседание САС е констатирал: "Съдът се съгласява със становището на първата съдебна инстанция, че въпреки изключително мащабния обем от доказателствени материали, доказателствата за авторството на деянието за всеки един от издирваните лица са ограничени и се основават на косвени доказателствени източници, които несъмнено към настоящия момент формират една логическа верига, свързана с установеното тяхно /на търсените лица/ поведение – пристигане, напускане на страната, настаняване, осъществяване на контакти с предприятията, в които в съвсем кратък срок от време след тяхното напускане са били осъществени взривове с тежки последици". САС е потвърдил определението на СГС, с което е дадено разрешение на СГП да издаде Европейски заповеди за арест спрямо обвиняемите.

На основание съдебните актове СГП издаде Европейски заповеди за арест спрямо шестима руски граждани, обвинени в тероризъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички "терористични актове" са собствено производство за заличаване на следи.
25
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НАЛИ БЯХА ДВАМА БАШИРОВ И ПЕТРОВ КОГА СТАНАХА ШЕСТИМА НО ВСИЧКИ ЗНАЯТ ЧЕ НА СТРАХА ОЧИТЕ СА ГОЛЕМИ ТРЕПЕРТЕ ЕВРО ИРОДИ
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То ако му видите на тоя разбойник Гебрев в какви условия произвежда и складира и с какви работници, изобщо няма нужда някой да му взривява каквото и да е. Тия смешки с руснаците е просто оправдание за прикритие на безхаберието на собственика и държавата която се очаква да контролира този бизнес.
23
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ей русофили, вие сте братя с най-големите терористи.
22
4
 
7
 
! Отговори
До 23 преди 3 месеца
Нормално, резидента, който контролира главите на службите, е човек на генерал Решетников.
21
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руснаците извършват терористични действия на българска територия но нашите русофилски управници се правят че не забелязват. Най-възмутителното е че не става въпрос за някоква терористична организация, а за служители на руските служби, т.е. за държавен тероризъм.
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички руснаци трябва да се депортират, а имуществата им да се национализират.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 14. Първите са отпреди 12-13 години
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На какво основание са издадени предишните отменени заповеди за арест ? Че сте променили закона да ви зилезне се получава ?
17
1
 
7
 
! Отговори
Русия преди 3 месеца
За експлоатацията и лошите условия предоставени от тоя милиардер са виновни руснаците.
16
6
 
6
 
! Отговори
Ха ха преди 3 месеца
В САЩ след 30 години се сещат бабите, че Тръмп май щял да ги изнасилва, тук дъртото Гюбре щели да го гърмят... Айде стига с цирка! Ако правеше детски играчки, никой нямаше да го гърми. Ама той алчен..
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А що са секретни след като имената им ги има в европейските заповеди за арест ? И защо не се дирят от Интерпол ?
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те са Боширов, Петров, Боширов, Петров, Боширов, Петров
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А ха ха ха ха ха ха ха ха ха ааааааа хи хи хи хи хи хи хи хи
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Муахаххахахаха...4 години са минали и те горките чак сега се сещат да разследват???Муахахахахахаахахаххахахахаа...няма такава идиоооотска статия! Хроистова, тази тъъъъъпотия откъде я изсмука маааа? От кой пръст? Муахахахахаххахаа
11
4
 
11
 
! Отговори
Поредната преди 3 месеца
Димка!Тоя Гебрев, много жилав излезе!Колко грижи за един производител на смърт!
10
6
 
11
 
! Отговори
Шефрет преди 3 месеца
Като гледам е имало за какво да му гръмнат складовете на дъртият разбойник. Следващият път може и на него да му заредят трътката
9
12
 
6
 
! Отговори
Капитан Америка преди 3 месеца
Обичам Русия.
8
14
 
11
 
! Отговори
ВАТНИК НАГЪЛ преди 3 месеца
Защо само шестима обвинени в тероризъм? То цялата им държава трябва...
7
8
 
14
 
! Отговори
Баба Радка преди 3 месеца
Нещо за яловото контранастъплението ?