Бразилският президент заформи скандал, сравни войната в Газа с Холокоста

Това предизвика бурна реакция от Израел
18 фев 2024 20:40, Красимир Ангелов
206
Бразилският президент заформи скандал, сравни войната в Газа с Холокоста
Снимка: БГНЕС

Израел обвини бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва, че омаловажава Холокоста и обижда еврейския народ, след като бразилският лидер сравни войната на Израел срещу "Хамас" в Газа с геноцида на нацистите по време на Втората световна война, предаде Ройтерс.

"Това, което се случва с палестинците в ивицата Газа няма връзка с други исторически моменти. Всъщност, такъв момент е имало, когато Хитлер решава да убие евреите", каза Лула пред репортери по време на 37-ата среща на Африканския съюз в Адис Абеба.

Министерството на външните работи в Йерусалим каза, че ще извика бразилския посланик, за да порицае изказването, което израелският премиер Бенямин Нетаняху определи като "неуважително и жестоко".

"Това е омаловажаване на Холокоста и опит за нападки срещу еврейския народ и правото на Израел да се защитава. Сравненията между Израел, нацистите и Хитлер са прекрачване на границата", каза в изявление Нетаняху.

Президентската канцелария и министерството на външните работи на Бразилия за момента не са коментирали въпроса.

В изявление организацията на евреите в Бразилия заяви, че изказването на Лула е "извратено изопачаване на действителността" и "обижда паметта на жертвите на Холокоста и техните наследници", и обвини правителството му в "екстремна и небалансирана" позиция в конфликта.

По-рано днес Лула осъди спирането на хуманитарна помощ за Службата на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, като призова да се извърши разследване на нередностите, без да се спира финансирането в помощ на засегнатите от "геноцида".

"Това не е война между военни и други военни. Това е война между силно подготвена армия и жени и деца", заяви той. (БТА, Анелия Пенкова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
129 Югославия победи нацитата като теб. Това е истинската причина да мразиш сърбите и току що се разкри.
114
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
125 Колегите ти бяха изхващане вече няколко пъти - Впоследствие двамата агенти мигранти подробно разказаха какво се е случило по време на трансфера, хвърляйки светлина върху начина, по който действат тези НПО-та Заключенията от описанията и информацията, предоставени от двамата мигранти, ще бъдат оценени в наказателно разследване, започнато от гръцки прокурор, съобщи БГНЕС.
113
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 126 Може да кажеш също Югославия кой нападаше? Що не кажеш на хората тук ? Смешниккк. Какво правите сърбия в Хърватия ?:) Черна гора? Значи като биете съседите няма проблем , ама като ви набият вас голям проблем стана .
112
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
125 Според класифицирани документи общо 35 членове на четирите НПО улесняват движението на нелегални имигранти и бежанци от Турция до Лесбос, използвайки незаконни методи и процедури.Те са граждани на Германия, Франция, Швейцария, Австрия, Норвегия и България, а две от разследваните НПО са базирани в Берлин, сочат документите. Не се споменават повече детали за това колко и кои са българите, нито за кои НПО работят.Операцията с кодово име Алкмена
111
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 116изкараха Милошевич престъпник че си защитава държавата, и го отрови ха във затвора)))Той си е престъпник много сърби са на това мнение.Вук Драшкович има интервюта по темата препоръчвам ти да ги гледаш.САЩ са предлагали на Сърбия широка автономия на Косово, Белград да има контрол на границата и съвместна полиция. Милошевич отказва. Сега сърбите мечтаят за такъв статут на Косово.
110
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
123 Югославия не те е нападал. Нито дядо ти. Смешно е да гледаш как някой който не хващал пушка говори че някой го бил нападнал преди 300 години.
109
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 124 Може да се видим в съда да докажеш за какви пари говориш и какъв соросс..? Остави си телефона да се разберем ;)) Ама 100% си селчо без 2гр мозък и блещиш неща, които са далече от реалността и може да си навлечеш проблеми. Обикновено простотата води до там.
108
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
115 тук имам проблеми заради такива като теб, които за пари прекарват хора и то по легалния начин. Фондациите на Сорос шенген менген все причини си измисляте. А, да и най вече трябва да ходиш да поучаваш другите в други държави , щото си умен и красив "демократ" тип мистър 10% и съдружник на Румен Николов Пашата.
107
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 116 Точно тея дето ни нападнаха , защото обединихме двете Българии разделени от мюслитатаа и русия... тоя ли ще жалим ;) Я ходи се гръмни ... малко ги биха 99та още им трябваше ама горките нямаха силички
106
5
 
5
 
! Отговори
Абе преди 3 месеца
Прав е човекът!
105
3
 
4
 
! Отговори
Тео преди 3 месеца
Истината боли. А евреите са майстори в неглижирането и.
104
3
 
3
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Докато Израел не изчезне от лицето на Земята, мир няма да има.
103
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 114 Забрави да кажеш през 1944 колко държави е нападнала любимата ти болшивишка ***. Украйна, Финландия, Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия, България, Грузия, Армения, Казахстан, Словения, Словакия, Афганистан, Монголия и др. Пътувай ***
102
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
113 плюнчо, става въпрос за иранските ракети. Хората служат във ввс, а поделението може да е летище парашутисти или пво и т.н.
101
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Навремето Глобалистката Мафия от Хазарски банкери забогатели по престъпен начин и управляващи до днес Сащ, изкараха Милошевич престъпник че си защитава държавата, и го отрови ха във затвора. А тук било друго. Двойните им стандарти нямат край. Арабите не са ми приятни но от гледна точка, Лула е прав.
100
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 112 А теб трябва да те сложим въжето още тук на някой площад. Тука малко сме имали проблеми с *** около 500г ... да ти кажа от двама ни ... ти ще си на дървото :)))
99
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
110 първо Европа е континент, а Русия заема доста голяма част от него колкото и на вас платените да не ви харесва. Второ, не всички държави от ес са в нато и обратно. Трето, западняците са нападнали толкова много държави, че да лъжеш когато ракета падна в София при конфликта в Сърбия и още една близо до аеца и Ако не бе Русия щяха и още да падат, и когато синчето на тогава все още принц Чарлз демонстративно бе качено на самолет да бомбардира Либия и когато Саакашвили нападна и още и още
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 111103 всяка седмица американската база в Ирак отнася ракети.))) Сега се убедих, че не си служил в ПВО.Изграденото ПВО в Европа няма начин да засече Ирански ракети в Ирак.Южната база е в Девеселу Румъния, няма начин радараът да "бие", чак в Ирак.
97
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
107 теб трябва да те екзекутират с азот в щатите. Всички имат ввс. Иранците имат собствени самолети дронове и спътници даже.
96
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
103 всяка седмица американската база в Ирак отнася ракети. Кво нато? Очакваше се даже радарите на железният купол да могат да засичат полета ба иранските ракети, които хръмнаха американската база, но уви, те се оказаха нисколетящи. Турция купи руски ракети, кво нато. Ходи си дрънкай глупостите на шефа на пентагона, току виж си осъзнал че пентагона бе раздробен от даже от цивилен самолет.