Руски войници екзекутирали 7 украински военнопленници край Бахмут

Това е военно престъпление, заяви Киев
26 фев 2024 11:11, Елка Василева
125
Руски войници екзекутирали 7 украински военнопленници край Бахмут
Снимка: архив, БГНЕС

Руски войници са разстреляли седем украински военнопленници край Бахмут, предаде ДПА, като цитира изявления на официални представители на украинските власти.

Екзекуцията е била извършена в събота близо до превзетия от Русия град Бахмут в източната част на Донбас, съобщи снощи в "Телеграм" украинският комисар по правата на човека Дмитро Лубинец. Той се позова на видеозапис, на който се вижда как украинските войници се предават "с вдигнати ръце".

"Руснаците е трябвало да ги вземат в плен, но вместо това са ги разстреляли безмилостно", каза той. "Подобна екзекуция е военно престъпление", добави Лубинец.

Този случай трябва да бъде регистриран като поредно нарушение на международното хуманитарно право от страна на руските сили, подчерта той.

Лубинец иска незабавно да се обърне официално към ООН и Международния комитет на Червения кръст. Той обвини руските въоръжени сили, че "не се интересуват" от Женевските конвенции или обичаите и правилата на войната.

Само преди няколко дни руски войници бяха обвинени, че са екзекутирали най-малко шестима ранени украински войници, които не са могли да бъдат евакуирани навреме при превземането на Авдеевка – град в Донецк, за който се водиха ожесточени боеве. В този случай Киев се позова и на видеозапис от дрон.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Въздушно-космическите сили на Русия атакуваха през нощта военни цели в Украйна. Кировоградска област: Ударено е летище Канатово, унищожени са два самолета МиГ-29. Днепропетровска област: на територията на завода Южмаш в Днепропетровск е унищожен цех за сглобяване на БЛА. Удар имаше и по летището, където ВСУ разполагаше с бомбардировачи СУ-27М и склад с авиационни ракети. Атакувани са военни обекти в Харковска, Сумска и Полтавска области.
15
1
 
16
 
! Отговори
Да преди 2 месеца
Никакви украински фейкове не могат да помогнат на нацистите в Киев.
14
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Така са руснаците, бетер роми, силни само когато не можеш да им отвърнеш, иначе *** 1 към 10 с украинците. Скоро нема да има мъже в резервата, не че някога е имало, все пак вожда е с име на женски полов орган.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При война убиваш, нямаш друг избор, все пак защитаваш нацията си, не е конкурс за красота :)))
12
1
 
10
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
2Задачата е да се предотврати масово предаване на фона на стотици пленници в Авдеевка(включително ротни командири на Азов"). Междувременно от ЛБС, войници от 76-та ВДВ (въздушнодесантна дивизия) разказват два типични случая, които показват, че войниците от украинските въоръжени сили са все по-склонни да се предадат и затова през последните дни киевският наркокартел включи антикризисен режим, опитвайки се да противодейства на руските призиви към войниците от Въоръжените сили на Украйна. Но това вече не помага.
11
0
 
11
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
"За отрязаните глави": как Зефюрера и неговата банда се опитват да предотвратят зачестилите предавания... Кажи "Волга" на 149.2 и се върнете у дома живи... Очевидно руският призив към украинските войници да се предадат работи и режимът на Зеленски е включил режим антикриза и в този "участък" от войната. През последните десетина дни започна масово разпространение на видеозаписи с предполагаеми екзекуции на украински военнопленници от руски войници, които за да бъде пълна картината, нацистите обвиняват в истинско зверство.
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Истината 5. Прав си при положение, че наистина са ги разстреляли.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До поставилия минус на 4. Какво искаш да кажеш с това, че украинците не използват касетни боеприпаси ли?
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Възможно е, война е, не е мис свят :)))
7
2
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
ШЕФА НА УКРАИНСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ БУДАЛАНОВ КАЗА, ЧЕ ТОВА НЕ Е ТАКА И ОБВИНИ УКРАИНСКИЯ КОМИСАР ЛУБИНЕЦ ПО ПРАВАТА НА ЧОВЕК В ЛЪЖА! САМО РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ КВОТО КАЖЕ Е ИСТИНАТА ОБЯВИ БУДАЛАНОВ!
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Станаха 31007 - според Зеления еврей :)))
5
5
 
3
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
И двете страни , жадни за мъст се държат като диваци, а това води до нови и нови убииства. Колко трябва да си пиян и дрогиран да застреляш невъоръжен човек, който не може да ти направи практически нищо
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А ВСУ, щом се интересуват от Женевската конвенция, защо използват касетни боеприпаси?
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не разбрах на видеото се вижда само как се предават в плен или и разстрела ?
2
2
 
21
 
! Отговори
Баш химика преди 2 месеца
Явно не са се предавали и са държали оръжие възможно насочено.Хохлите зсщо не казват колко ранени са изоставили в Авдеевка ?!
1
3
 
29
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Виждали сме клипове как Украински военни нацисти убиват вързани Руски пленници но обратното не,стига с лъжите.