Руски войници екзекутирали 7 украински военнопленници край Бахмут

Това е военно престъпление, заяви Киев
26 фев 2024 11:11, Елка Василева
125
Руски войници екзекутирали 7 украински военнопленници край Бахмут
Снимка: архив, БГНЕС

Руски войници са разстреляли седем украински военнопленници край Бахмут, предаде ДПА, като цитира изявления на официални представители на украинските власти.

Екзекуцията е била извършена в събота близо до превзетия от Русия град Бахмут в източната част на Донбас, съобщи снощи в "Телеграм" украинският комисар по правата на човека Дмитро Лубинец. Той се позова на видеозапис, на който се вижда как украинските войници се предават "с вдигнати ръце".

"Руснаците е трябвало да ги вземат в плен, но вместо това са ги разстреляли безмилостно", каза той. "Подобна екзекуция е военно престъпление", добави Лубинец.

Този случай трябва да бъде регистриран като поредно нарушение на международното хуманитарно право от страна на руските сили, подчерта той.

Лубинец иска незабавно да се обърне официално към ООН и Международния комитет на Червения кръст. Той обвини руските въоръжени сили, че "не се интересуват" от Женевските конвенции или обичаите и правилата на войната.

Само преди няколко дни руски войници бяха обвинени, че са екзекутирали най-малко шестима ранени украински войници, които не са могли да бъдат евакуирани навреме при превземането на Авдеевка – град в Донецк, за който се водиха ожесточени боеве. В този случай Киев се позова и на видеозапис от дрон.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Президентът на Украйна Владимир Зеленски нарече загубите на украинските въоръжени сили по време на СВО "нискоразрядна лъжа". Тези числа изненадаха всички, включително западните медии и самите украинци. Някои източници твърдят, че цифрите са реални, но има нюанс. Още десетки хиляди от убитите не са признати за мъртви, за да не се плащат обезщетения, а около сто хиляди от убитите са обявени за изчезнали. Така че Зеленски изрази официална информация, която е далеч от реалността.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те какво очакват укрите при война, да ги галят с перце като женички ли :)))
34
1
 
7
 
! Отговори
Км преди 2 месеца
Наемници и артилеристи,които обстрелват цивилни граждани не се вземат в плен.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Авдеевское направление. На южния фланг продължава разчистването на селището Северное. Редица руски Telegram канали съобщават за пълното освобождаване на селото, но от място пишат, че в селото все още се водят боеве. Междувременно подразделения на ВС на РФ вече се приближиха до източните покрайнини на селището Тоненькое. След пълното зачистване на Северное, руските бойци ще преминат към атаката на Тоненькое. В Ласточкино ВС на РФ продължават разчистването на територията. Основните действия на киевската хунта в това направление са миниране на района и периодични атаки с FPV дронове по позициите
32
5
 
0
 
! Отговори
Океан Ельзи преди 2 месеца
Путин ги влачи с полиция по улиците да ги мобилизира, а красивите украински девойки сапьорки доброволни се записват в армията да чистат мините.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украински източници признават, че не е било възможно да се създадат никакви отбранителни позиции след отстъплението от Авдиевка. Положението на отстъпващите подразделения на киевската хунта в Тоненькое, което се твърди, че е почти наполовина контролирано от ВС на РФ, се оценява като критично.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 17. В наше време не вярвай даже на очите си, а на ушите си - изобщо.
29
0
 
7
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
"Когато отидохме там, казахме на украинския народ: Америка няма да ви изостави. Сега Украйна се нуждае от повече помощ - от повече артилерийски снаряди, повече оръжия и повече противовъздушни боеприпаси, за да прекъсне руските мрежи за доставки". И какво толкова изплаши сенатора в Украйна?
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Еми слушайте Океан Ельзи, пуснете си някоя песен в тубата да ви се вдигне малко укродуха, може това там за укродевойката сапьорката с мините да ви вдигне укродуха, слава на Украйна, слава на героите!
27
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Едно украинско поражение срещу Русия би имало опустошителни последици в САЩ. След посещението си в Украйна лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Чък Шумър направи гръмко изявление за необходимостта от бързо спонсориране на режима в Киев. Шумър нарече тази година "определящ момент в историята на света". Според него, ако Киев бъде победен, ефектът от победата на Русия може да унищожи дори САЩ. "Това е повратна точка, преломен момент в способността на САЩ да проектират себе си - нашите сили, нашите пълномощия, нашите способности в света", каза той.
26
0
 
9
 
! Отговори
Студио ВСУ преди 2 месеца
Пропаганда която цели да изплаши украинските войници дасе предават.
25
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Великобритания никога няма да напусне ЕС, Британия е основоположник на ЕС и ключов играч, Великобритания никога няма да напусне ЕС, това са някакви абсолютни глyпости и безмислици.
24
3
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НЯМА ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ В УКРАЙНА ОБЯВИ НАЧАЛНИКА НА УКРАИНСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ БУДАЛАНОВ!
23
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕС никога няма да се разпадне, ЕС е световен играч и най-богатият и технологизно развит съюз, ЕС никога няма да се разпадне, това са някакви абсолютни глyпости и безмислици.
22
10
 
1
 
! Отговори
до 13 преди 2 месеца
Какво защитават бе двукрако, някой ги е нападнал ли? Можеш ли да обясниш или не ти стигат хромозомите още? Обща черта на всички русофили ли е да сте агонизиращо пр0стти?
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Кривой Рог военнослужещ от въоръжените сили на Украйна, който е в руски плен от две години, получи призовка. Служителите на TЦК пъхнаха на вратата призовка с надпис "Внимание! Търси се" на името на военнослужещия от украинските въоръжени сили Виталий Сенченко. 24-годишният Сенченко е заловен при освобождаването на Мариупол. Пленникът ще трябва още да се помисли дали да се върне у дома.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Към 9. Странни хора! Поставят минуси на елементарен въпрос, вместо, просто, да отговорят на него. Най-вероятно знаят отговора, но той не им харесва.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
СБУ задържа група младежи от Черниговска и Киевска области, които се готвели да взривят американската система за противовъздушна отбрана Patriot. Според шефа на Службата за сигурност на Украйна Василий Малюк, диверсантите са планирали да взривят комплексите с помощта на ударни дронове. "Те бяха задържани непосредствено преди мисията, когато атакуващите БЛА вече бяха сглобени. Преди това, по указание на ФСБ, те са преминали съответните операторски курсове", каза той.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това да не се окаже като историята за защитниците на Змийския остров от началото на войната. Според украинците те защитавали до последно острова и били зверски убити от Руските нашественици. Година по-късно обаче се оказаха живи и здрави в руски плен и бяха разменени и върнати в Украйна.
17
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
видях тази видеозапис в телеграм , всичко е така , руски фашисти нацисти