Кулеба отговори на папа Франциск: Никога няма да издигаме други знамена

Украйна обеща да не се отказва от територията си
10 мар 2024 17:25, Нели Христова
163
Кулеба отговори на папа Франциск: Никога няма да издигаме други знамена
Снимка: БГНЕС

Украйна отхвърли призива на папа Франциск да преговаря с Русия две години след инвазията си, като се зарече "никога" да не се предаде, след като понтификът заяви, че Киев трябва "да има смелостта да вдигне бялото знаме", предаде АФП.

Католическият лидер разпали гнева в Киев, след като в интервю, публикувано на 9 март, заяви, че Украйна трябва да преговаря с Русия, която завзе големи части от територията ѝ по време на войната.

"Нашето знаме е жълто-синьо. Това е знамето, с което живеем, умираме и побеждаваме. Никога няма да издигаме други знамена", заяви в социалните мрежи външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба.

Докато се сражава с по-големия си съсед, Украйна обеща да не се отказва от територията си.

Папата разпали гнева, като каза: "Когато виждаш, че си победен, че нещата не се получават, да имаш смелостта да преговаряш."

Кулеба призова понтифекса да застане "на страната на доброто", а не да поставя враждуващите страни "на една и съща основа и да нарича това "преговори".

Изглежда, че той спомена и за някои от членовете на Католическата църква, сътрудничили на нацистките сили по време на Втората световна война:

"В същото време, когато става въпрос за бялото знаме, ние познаваме тази стратегия на Ватикана от първата половина на 20-ти век", каза Кулеба.

"Призовавам да не повтаряме грешките от миналото и да подкрепим Украйна и нейния народ в справедливата им борба за живот", добави той.

Той също така благодари на папа Франциск за неговите "постоянни молитви за мир" и заяви, че Киев се надява духовникът да посети Украйна.

"Продължаваме да се надяваме, че след две години на опустошителна война в сърцето на Европа понтификът ще намери възможност да направи апостолическо посещение в Украйна, за да подкрепи над един милион украински католици, над пет милиона гръко-католици и всички украинци", каза Кулеба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
29
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
ПОДКРЕПЯМ УКРАЙНА, ЗАЩОТО РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НАРУШИ МЕМОРАНДУМА ОТ БУДАПЕЩА ПОДПИСАН ПРЕЗ 1994-ТА И ЗАВИНАГИ СИ ОСТАВА ПРЕСТЪПНИК. НО НИТО УКРАЙНА НИТО РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ИМАТ ДУМАТА В МОМЕНТА КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ТАЗИ ВОЙНА!!! СПЕЧЕЛИ ЛИ ТРЪМП ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ТОВА Е КАТЕГОРИЧНА ЗАГУБА ЗА УКРАЙНА , ЗАЩОТО ТРЪМП Е ОРТАК НА ПУТИН АБСОЛЮТЕН ДАЖЕ ГО НАРЕЧЕ ВЕЛИК ДЪРЖАВНИК СЛЕД КАТО НАХЛУ В УКРАЙНА. / НО АКО ДЖО ВЗЕМЕ 2-РИ МАНДАТ ТОВА Е КАТЕГОРИЧНА ПОБЕДА ЗА УКРАЙНА А РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ ТОВА Е
43
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Територията е на този, който я притежава. Другото са само твърдения.
42
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Споко, Русия е оборудвана само със старо съветско оръжие и щом Украйна получи F16 и мобилизира младежите под 20 години войната ще се обърне.
41
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нато е 2 пъти по силно от Русия във всички отношения, не го забравяйте. Дано руснаците не го забравят, ако искат да имат държава.
40
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нивото на бедност в Русия е на исторически минимум. В България бедните са два пъти повече.
39
3
 
13
 
! Отговори
БС преди 2 месеца
На Земята живеят около 1.3 милиарда католици и почти всички уважават много папата. Браво на тях.
38
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вчера Русия унищожени две ракетни установки Патриот на 50 километра от фронта, като Русия в началото каза че са С-300, но самите украински източници потвърдиха, че това са две системи Патриот. И както винаги след такива случаи, съвършено случайно, без никаква връзка, веднага излезе новината, че в Америка се разбил вертолет с военнослужещи. Ама моля ви се, разбира се, всеки знае, че Пейтриът се обслужват от украинци.
37
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е поне флага на степан бъндерата няма ли да издигне . Или поне развее.
36
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинците разпукват рашките по целия фронт
35
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украйна и бяло знаме да вдигне. Добър живот от руснаците няма да види. Не че са украйна. А това , че руснака няма нагласа да живее смислено като индивид. В Колектива живее, като стадо. И го е приел за даденост от векове.
34
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Българин - Какво има да се готвиш, още сега заминавай на укрофронта. Ама ти е по-лесно с опорките да агитираш.
33
27
 
5
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Сега имаме историческия шанс окончателно да решим въпроса с тази територия под името Русия и тогава всички наши проблеми са решени. Не случайно Швеция и Финландия, които бяха неутрални, Швеция 300 години неутралитет, влязоха в НАТО, за да участват и те да получат дял когато започне подялбата на Русия. Затова най-важното сега е да се готвим за война.
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Караганов: Западът има три възможности по отношение на военния конфликт в Украйна. Първият е да се оттегли с достойнство. Вторият е да бъде победен, да избяга като от Афганистан и да получи вълна от въоръжени, включително побеснели, бежанци. Или трето да се вземе същото решение, но само с ядрени удари на тяхна територия и съпътстващия ги разпад на обществата. В руската традиция - нанасяне на съкрушително поражение на европейската инвазия, последвано от споразумение за нов ред.
31
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
90% от руснаците между 18 и 65 години са против Путин, не го забравяйте. До дни, дори до часове ще излязат на улиците и Путин ще бъде свален.
30
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега трябва да вдигаме залозите с Русия и да се готвим за война. НАТО е 2 пъти по силно от Русия, не го забравяйте, Русия няма никакъв шанс когато започне войната.
29
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Международная ПРЕМЬЕРА! Таисия Повалий и Ван Фан - Катюша (2024)
28
2
 
9
 
! Отговори
Хах преди 2 месеца
Ще, ще то въпрос на време!
27
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Европа искаше да живее и да се развива в един следвоенен свят, но днес трябва да кажем, че сме изправени пред *** избор: или да се борим, за да защитим нашите граници и територия, нашите ценности, и следователно ние защитаваме нашите граждани и бъдещите поколения, или алтернативата е поражението." каза Доналд Туск. Трябва да се готвим за война.
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каква ли ще бъде Великденската проповед на Папа Франциск?
25
10
 
5
 
! Отговори
И преди 2 месеца
До анонимен 13 Какво ще я правят, като я вземат? Те Русия не могат да оправят/ не гледайте само Москва и Санкт Петербург/ и колкото по на изток отивате, хората все по зле живеят! Още близо 50 млн. украинци плюс новата инфраструктура, която трябва да изграждат, как ще им се отрази? А и да не забравяме, че украинците няма току така да клекнат, трябва да вкарват и окупационна войска, която трябва да издържат. Ицялото това нещо под санкции!