Заловеният кокаин в Бургас е за около $6,8 млн.

Контейнерът с банани е внесен от българска компания
26 мар 2024 12:31, Александър Попов
14
Заловеният кокаин в Бургас е за около $6,8 млн.
Тайникът с откритите наркотици. Снимка: БГНЕС

Кокаинът, открит на пристанището в Бургас, е приблизително за 6,8 милиона щатски долара. По цени на свободния пазар килограм на едро от въпросния наркотик се търгува за 40 000 долара. Към момента няма задържани, заяви на извънреден брифинг окръжният прокурор Георги Чинев. В пресконференцията участваха също Петя Банкова - директор на Агенция "Митници", Стефан Бакалов - началник на отдел "Борба с наркотрафика" към агенцията, Елка Добрикова - наблюдаващ делото прокурор от Окръжна прокуратура-Бургас, директорът на Регионална дирекция "Гранична полиция" Бургас старши комисар Лъчезар Момчев.

Банкова каза, че това е най-голямото задържано количество на Пристанищен комплекс Бургас. Наркотикът е открит вчера в контейнер, натоварен с банани. Намерени са над 169 килограма кокаин, разпределен в 150 пакета. Те са били поставени във фабрично изработена стена зад агрегата в контейнера. Вносител на плодовете е българско търговско дружество.

Още по темата
Контейнерът е част от товар, пристигнал от пристанище Еквадор с контейнеровоз "Мадисън 2". Пътувал е по маршрута Еквадор - Панама - Малта - Джоя Тауро - Пристанищен комплекс Бургас. Корабът е продължил своя път, а контейнерът е останал на пристанището в Бургас.

"Служителите от отдела за "Борба с наркотрафика" са селектирали няколко контейнера за проверка, в които са се превозвали банани. След проучване на три от контейнерите са забелязани подозрителни зони, извършена е проверка. Открити са съмнителни пакети, след което са пренасочени усилия и служители от турската граница и от София, за да се продължат всички действия, обезпечаващи проверката", заяви Бакалов.   
 
От Окръжна прокуратура-Бургас информираха, че е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 242, ал. 2 от Наказателния кодекс. Извършени са претърсване и изземване, оглед на местопроизшествието, предстоят още редица процесуално-следствени действия. Наказанието за престъплението, за което е образувано досъдебното производство, е "лишаване от свобода" от 10 до 15 години и глоба от 100 000 лв до 200 000 лв. Продължават процесуално-следствените действия и към настоящия момент.

"Задачата, която трябва да реши досъдебното производство в хода си е - за къде се предназначени плодовете и за къде е предназначена пратката - дали за вътрешния пазар или за чужбина", посочи прокурор Чинев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Бургаскокаин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На пра с ето са :)
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро ще се разбере, кой тръгва подир нотариуса, кой ще опере пешкира за заловеното... няма скрито, покрито. Доставчикът ще реши пъзела
10
0
 
0
 
! Отговори
До Световен анализат преди 1 месец
Много филми гледаш, ама не правилните
9
0
 
0
 
! Отговори
Алов преди 1 месец
Стоян Колев остава без пари
8
2
 
6
 
! Отговори
Световен анализатор преди 1 месец
В държава където се борят наистина с тази контрабанда,това не се ОПОВЕСТЯВА , а се прави КОНТРОЛИРАНА доставка и се хваща получателя.Тази пратка е хваната, а по-голямата е пусната, така се прави при нас
7
0
 
4
 
! Отговори
d преди 1 месец
това са къси фокуси тип "Можем да пазим Шенген", до сега как си минаваше багажа?
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зелята остана без бело. Какво ще ги прави сега всичките милиарди, които му пращаме...
5
1
 
3
 
! Отговори
Домус преди 1 месец
Това не е кокаин, а пудра захар и брашно от Колумбия!
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Zабрана и на $ и на EUR.
3
0
 
9
 
! Отговори
Митко очите преди 1 месец
И после Бургас купуват имоти и перат $.
2
0
 
17
 
! Отговори
Зевс преди 1 месец
Ала-бала, коя е фирмата не се казва, на кой е кораба също, че дори го пуснали да отплава.
1
2
 
2
 
! Отговори
Къде е МВР преди 1 месец
Полицаи от град Бобов дол изтребват населението систематично! Тези полицаи са полудели, ходят по домовете и убиват !