Край на сагата: Дадоха 25 г. затвор на Сам Банкман-Фрид

Криптоизмамникът заличи спестявания за $8 млрд.
28 мар 2024 21:15, Александър Попов
15
Край на сагата: Дадоха 25 г. затвор на Сам Банкман-Фрид
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На 28 март бившият криптовалутен магнат Сам Банкман-Фрид беше осъден на 25 години затвор. По този начин завърши една необикновена сага, която преобърна криптоиндустрията на стойност няколко трилиона долара и се превърна в поучителна история за алчността и гордостта, предаде АФП.

Присъдата на Банкман-Фрид е по-кратка от 40 до 50 години, които федералните прокурори препоръчваха, но е по-висока от исканата от адвокатите му присъда от 6 години и половина. Федералният пробационен служител беше препоръчал 100 години, което е малко под максималното възможно наказание от 110 години зад решетките.

Преди произнасянето на присъдата Банкман-Фрид се извини на клиентите, инвеститорите и служителите на FTX.

"Много хора се чувстват наистина разочаровани и те бяха много разочаровани. Съжалявам за това, което се случи на всеки етап", каза той и добави, че решенията му "го преследват" всеки ден.

Присъдата означаваше финал на мащабно дело за измама, което разкри необузданата волатилност и поемането на рискове в слабо регулирания свят на криптовалутите. През ноември 2022 г. криптоборсата на Банкман-Фрид, FTX, се взриви практически за една нощ, заличавайки спестяванията на клиентите на стойност 8 млрд. долара. На съдебен процес през есента на миналата година той беше осъден по седем обвинения в измама, конспирация и пране на пари.

Присъдата му е една от най-дългите, наложени на обвиняем за престъпления с бели якички през последните години. През 2009 г. Бърни Мадоф, който организира прочутата схема на Понци, разпаднала се по време на финансовата криза през 2008 г., получи присъда от 150 години. По това време той беше на 70 години и почина 12 години по-късно. Елизабет Холмс, която беше осъдена за измама на инвеститорите в стартиращата си компания за кръвни тестове Theranos, беше осъдена на 11 години и три месеца през 2022 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от За да се разбираме
Кои са зодиите с най-лоша репутация?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
Дочо биткойна преди 4 седмици
Ами койт' си има връзки, му дават 25-чка. Момчето има връзкари родители и е снесъл милиони на Джо Бидоня и партийката му. Други "бизнесменчета" отнесоха по три цифри за подобни измами.
10
0
 
5
 
! Отговори
Гадна Твар преди 4 седмици
Този само по физиономия му давам 100 години пандиз без да ми мигне окото!
9
1
 
5
 
! Отговори
БОЛШОЙ ТЕАТЪР преди 4 седмици
Единственото животно което издевателства(под всякаква форма) над себеподобни е човека...
8
4
 
6
 
! Отговори
мен преди 4 седмици
кирча и кокорча колко заличиха? не само налични ами и на децата ви дето няма да живеят тука. синчетата им от австрия дето ни ги карат ли ще ги плащат? харизаният на украйна реактор и заместителя от америка са само 20 милиарда.... ама ганча се фана за зилену пак и ще стои на тъмно и студено.
7
3
 
6
 
! Отговори
Тия,па! преди 4 седмици
Я,оставете човека на мира!Могъл-взел!,,Докато има балъци ,ще има и тарикати"(стара еврейска поговорка)!Тоя пич трябва да е CEO някъде на високо ниво!
6
0
 
10
 
! Отговори
Бушона Изгоре преди 4 седмици
а Политиците от Демократическата Партия - Финансирани от Него, ще Продължат да си Живеят с Милионите като Царе - така работи системата!
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А Тиквата гепи 60 милиона у чували суха пара :)))
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 2 Кво общо имаш пък ти с Ружа Игнатова? Делили ли сте нещо оечалбата?
3
0
 
29
 
! Отговори
Нане преди 4 седмици
Парата я нема.... Голем праз, че осъдили един на доживот... ===))) другите си живуркат по островите...
2
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ние пак сме номер 1 с Ружа Игнатова, която се издирва
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ЗАТВОРА ЖИВ.