Как руските оръжейни компании заобикалят санкциите и купуват части за дронове

Използват криптовалута за стоки с двойна употреба
Обновена: 2 апр 2024 09:13 | 2 апр 2024 07:10, Петър Бойчев
112
Как руските оръжейни компании заобикалят санкциите и купуват части за дронове
Снимка БГНЕС

Руски компании използват криптовалута, за да заобиколят санкциите, когато купуват стоки с двойна употреба, включително компоненти за дронове и друго високотехнологично оборудване, пише The Wall Street Journal.

"Самоопределил се като руски контрабандист в Китай получава запитване от производителя на легендарния автомат АК-47. Най-големият руски производител на стрелково оръжие, концернът "Калашников", се нуждаел от електрически части за безпилотни самолети, които били сред най-ефективните оръжия срещу украинската бронетехника.

Контрабандистът Андрей Зверев занесъл поръчката от края на 2022 г. на дистрибутор на електроника в Хонконг. САЩ се опитват да пресекат подобни сделки, а дори предпазващите се от санкции китайски банки блокират плащанията от Русия".

"Решението: Зверев използва криптовалутата Tether, за да прехвърли милиони долари от "Калашников" към доставчика", пише американската медия.

По този начин най-големият производител на малки оръжия в Руската федерация закупи електронни части за дронове, които принадлежат към стоките с двойно предназначение, които са обект на санкции от САЩ и ЕС.

Изданието обяснява, че Tether се е превърнал в един от стандартните методи за плащане на черния пазар в света. Властите имат ограничена възможност да проследяват използването на цифрова валута в света, за разлика от емитираните от правителството долари в банковата система.

"Русия все повече се обръща към алтернативни механизми за плащане, за да заобиколи санкциите на САЩ и да продължи да финансира войната си срещу Украйна", е заявил заместник-министърът на финансите по тероризма и финансовото разузнаване Браян Нелсън.

В допълнение, руската крипто борса Garantex играе ключова роля в процеса на заобикаляне на санкциите, позволявайки на потребителите да конвертират рубли в Tether.

Браян Нелсън е добавил, че Министерството на финансите на САЩ иска от Конгреса да приеме законодателство, което ще му позволи да блокира транзакции в деноминирани в щатски долари "стабилни монети" като Tether.

Миналата седмица агенцията постави в черния списък базирана в Москва компания, която работи със санкционирана руска банка, която извършва плащания чрез Tether.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
5
 
! Отговори
факти преди 2 месеца
Преди 2014г. руснаците получаваха двойно по големи пенсии от нас, сега пенсиите им са двойно по ниски...........Копейки, това са само факти..........
18
2
 
10
 
! Отговори
до18 преди 2 месеца
А кой ти каза киев за 3 дена, ами ако е за 30г. кво ще прави н,а,к,ъ,к,а,на европа, ти по добре си брой укренския товар, щото те реват всеки ден за хора, пари и оръжие, и кат развържат кесията кво с пачки ли ша ги замярат, кплко пъти и краваря и европееца развързваха кесията и нищо, освен до рецесия се докараха.
17
2
 
7
 
! Отговори
Санкции Манкции преди 2 месеца
НЯМА НАЧИН да купиш нещо , ако няма кой да ти го продаде. Цяла статия за някакъв си Андрей и нито дума за американските компании които ПРОДАВАТ НА РУСИЯ . Същото беше и със сателитните карти... с ядреното гориво и какво ли още не. ФАКТ Е ЧЕ САЩ НЕ СПИРАТ ДА ТЪРГУВАТ С РУСИЯ...Те не спират да търгуват и с Китай, въпреки че Китай е следващата по "санкциониране" от САЩ страна. ТАКИВА СТАТИИ ЗА ТЪРГОВИЯТА НА САЩ СЪС "САНКЦИОНИРАНИТЕ" РУСИЯ И КИТАЙ ЩЕ ИМА ОЩЕ МНОГО... Запомнете го.
16
10
 
5
 
! Отговори
До до13 преди 2 месеца
Така е тавариш, то и Киев трябваше да падне за три дня, ама две години по-късно и над 300 хиляди путерасчета товар 200, още не му се вижда края какъв ще е. А ако американците развържат кесията, путев ще трябва да провежда нови мобилизации.
15
3
 
7
 
! Отговори
Цитат преди 2 месеца
САЩ налагат на Европа своята икономическа линия, опитват се да заменят законите с някакви правила, това са "някакви глупости" и "безсмислици". "През цялото време звучи: "Вие трябва, вие сте длъжни, сериозно ви предупреждаваме". Кои изобщо сте вие? Какво право имате да предупреждавате? Избършете си очите, епохата на колониалното управление отдавна е приключила".......Путин
14
1
 
12
 
! Отговори
до13 преди 2 месеца
Даааа и един мормот завиваше шоколадчета в станиол, хахахаха, и ракетите свършиха преди година и чипове от перални вземаха, и с лопати се биеха на фронта, много е лошо да бъркаш мечтите с реалността.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е важно с какво точно и как става разплащането, щом има пари, злато и ресурси. Ако трябва, на гръб ще ги носят, потокът не може да бъде спрян.
12
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
русия ще изгори , а народа ще гладува.
11
14
 
2
 
! Отговори
Мармотов преди 2 месеца
Демилитаризацията на путинландия върви по план. В началото на есвеото стреляха по 50 хил снаряда на ден, сега стрелят по 10 хил. В началото на есвеото имаха 30 кораба боен флот в ЧМ, сега 15. Имаха 7-8 аукса, сега имат 5-6, за танкове да не говорим - вече обират и от музеите.
10
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия се погубва бавно и не толкова бавно.
9
4
 
14
 
! Отговори
до10 преди 2 месеца
Ти по добре мисли за нашите евроатлантически пенсионери.
8
11
 
5
 
! Отговори
Живанши преди 2 месеца
Ами лесно се преодолява всичко, с помощта на чичко паричко. Но има нюанс - това става за сметка на путинските пенсионери, които ще се бият още по-често за просрочка в задния двор на супермаркетите,а в един момент ще изчезне и просрочката.
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Глупости, всичката електроника на руснаците е от украински перални и вентилатори.И освен това ракетите им свършиха, Путин е мъртъв, Кримският мост е разрушен и Зеленски е космонавт.
6
12
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
НАПОЛЕОН НЕУСПЯВА ДА ЗАДЪРЖИ ТЕРИТОРИЯТА ОТ РУСКАТА КОЧИНАРНИЯ КОЯТО ЗАВЗЕМА ! НО НАПОЛЕОН РЕАЛНО Е ПРЕВЗЕЛ РУСИЯ!
5
14
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
Интересна работа. Уж САЩ вече са западнала държава с 80% клошари, с нисък стандарт, ЕС се е разпаднал и всички западняци са тъпaци, пък как така става че точно САЩ налагат санкции на могъщия Мордор :))) Там всичко процъфтява, живеят в рай и всички са усмихнати и щастливи и са най-умните и взимат най-големите заплати в света, а не произведат техните гении части за дроновете, а купуват от глупавите и пропаднали западняци. Що така бе, дрогаре, а? Кажете де? Не се срамувайте? :))))
4
9
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
С ПАРИ! АКО НЕ СТАВА , ЗНАЧИ ПАРИТЕ СА МАЛКО!!! ВЗАИМСТВАНО Е ОТ ДУМИТЕ НА НАПОЛЕОН- ВОЙНИТЕ СА ПАРИ ПЕЧЕЛИ ТОЗИ С ПОВЕЧЕТО ПАРИ! НАПОЛЕОН РЕАЛНО ПРЕВЗЕМА РУСИЯ, ЗАЩОТО АРМИЯТА И ИЗОСТАВЯ ГРАДА И БЯГА! ТЪЙ, ЧЕ НАПОЛЕОН Е ПОБЕДИТЕЛ СПРЯМО РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ!
3
3
 
20
 
! Отговори
Какви санкции ве? преди 2 месеца
Ало "принципиални" Европа и САЩ. Като искате да водите санкциона политика, престанете напълно да купувате от Русия нефт, газ, ядрено гориво, черни и цветни метали! Русия малко затегна кранчето и икономиките ви влязоха в рецесия. Ами ако напълно го спре? Тогава?
2
3
 
8
 
! Отговори
Фед Красивия преди 2 месеца
Добре бе Хамериканци...Вие произвеждате,за да се купува или произвеждате стока ,за да не се купува?Не разбирам икономическата логика.Ако произвеждам,ще гледам да се продава,да не говорим,че ще се чистят хазарите,а аз дори ще ставам по-богат.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Който има пари купува - който нема пари не купува :)))