Руските милиардери забогатяха с $18.3 млрд. за четири месеца въпреки санкциите

Най-големи загуби е претърпял Алишер Усманов - близо $3 млрд.
3 апр 2024 17:30, Петър Бойчев
89
Руските милиардери забогатяха с $18.3 млрд. за четири месеца въпреки санкциите
Алишер Усманов Снимка - БГНЕС

Общото богатство на 25 руски милиардери е нараснало с 18,3 млрд. долара от началото на 2024 г. - въпреки западните санкции. Това сочи индексът на милиардерите на Блумбърг към 1 април 0тази година.
    
Според тази информация Андрей Мелниченко, съосновател на въгледобивната компания СУЕК (Сибирска въгледобивна енергийна компания) и концерна за производство на торове "Юрохем груп", е спечелил най-много от началото на годината - 5,29 млрд. долара и състоянието му вече възлиза на 24,1 млрд. долара.

Основателят на "Ю Ес Ем холдинг" Алишер Усманов е претърпял най-големи загуби: през първите три месеца на 2024 г. състоянието му е намаляло с 2,8 млрд. долара до 18,3 млрд. долара.

Освен тях в топ 10 на най-богатите руснаци според Блумбърг влизат:

    - Владимир Потанин, съсобственик на "Норникел", чието състояние от началото на годината се е увеличило със 768 млн. долара до 31,8 млрд. долара;
    - руският металургичен магнат Владимир Лисин, собственик на компанията "Новолипецк" (НЛМК) - плюс 2,91 млрд. долара до 26,9 млрд. долара;
    - съсобственикът на газовия гигант "Новатек" Леонид Михелсон - минус 747 млн. долара до 26,7 млрд. долара;
    - съсобственикът на "Лукойл" Вагит Алекперов - плюс 1,79 млрд. до 26,4 млрд. долара
    - Алексей Мордашов от компанията "Северстал", работеща в стоманодобивната и минната промишленост - плюс 3,75 млрд. до 24,6 млрд. долара;
    - руският магнат Михаил Прохоров, притежаващ компанията "Онексим Груп" - плюс 1,38 млрд. до 17,1 млрд. долара;
    - основателят на "Алфа Груп" Михаил Фридман - плюс 1,21 млрд. до 13,5 млрд. долара;
    - съсобственикът на "Новатек" и "Сибур" Генадий Тимченко - минус 1,45 млрд. до 12,7 млрд. долара.

Блумбърг изчислява индекса въз основа на стойността на акциите на компаниите, в които бизнесмените притежават дялове. През 2023 г. руските милиардери са забогатели с 50 млрд. долара.

На 5 март стана ясно, че Обединеното кралство е отменило санкциите срещу милиардера Игор Макаров, който според американското издание "Форбс" се е отказал от руския си паспорт през 2023 г. и е запазил само кипърското си гражданство.

Лондон наложи санкции срещу Макаров през 2022 г., след руската инвазия в Украйна, като се обоснова с работата му в стратегически важния за руското правителство енергиен сектор.

"Форбс" оценява състоянието на Макаров на 2,1 млрд. долара. През 1992 г. Макаров основава компанията "Итера" в Русия, която въвежда в експлоатация девет газови находища в Западен и Източен Сибир. През 2012 г. неговата фирма създава съвместно предприятие с "Роснефт", която получава 51% от компанията на Макаров, а година по-късно изкупува изцяло акциите ѝ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от Войната в Украйна
Съпруги в Украйна молят: Демобилизирайте изтощените ни мъже
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
0
 
! Отговори
Нали преди 3 седмици
А пък американските не богатеят нали те просто демократично и ценностно изсмукват благата на демократично окупираните от тях държавици по целия свят. Само пиклива България им нарина милиарди за самолети, БТР и други подобни. А туй че за 30 години ни съсипаха пазарите и производството във всички области на икономиката и взеха пазарните ниши да не броим. Но за тях нито дума .Как беше преди приказката преди-Всичко за благото на човека. а Иванчо казал : Другарко сега да кажа ли и името на човека?
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това на фотото е похапнал и прехапнал руски милиардер с блинчики.
78
5
 
2
 
! Отговори
тъпомер преди 3 седмици
А защо премълчавате че американските милиардери са се увеличили и удвоили мангизите според Блумбърг,манипулативна статия стил седемполови.Статия за шарани.
77
0
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
Всичко от ресурси бате, един няма да е станал милиардер от технологии като Мъск, Гейтс или Безос....тц-тц-тц. Загубена нация. За нищо не стават, освен да копат
76
5
 
4
 
! Отговори
Защо ли ? преди 3 седмици
АМИ ЗАЩОТО САНКЦИИТЕ РЕАЛНО СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ САМО ОТ НЯКОЛКО ДЪРЖАВИ - БАЛЪЪЦИ, като България. На САЩ стокооборота и с Русия РАСТЕ... Разбра се че Германия търгува с Русия... Франция... Белгия... Испания... Италия... Полша има редица компании които само "на думи" са напуснали Русия... Япония се обяви против... и продължи да търгува с Русия. ЦЯЛА ЕВРОПА използва Индия като посредник при търговията си с руски ресурси. ОЩЕ ли се чудите защо руските олигарси забогатяват. СВЕТЪТ Е БИЗНЕС А НЕ ИДЕОЛОГИИ.
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен "Тях не ги мисли,по добре гледй себе си,че дори не можеш да пишеш правилно" -- в бот-фермата нямате ли spellchecker-и поне да се научите на правопис за тия фалшиви рубли дето ги взимате?
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Войната на олигарсите
73
5
 
2
 
! Отговори
нищо не разбирам! преди 3 седмици
В този конфликт Русия-Нато+Украйна, капитализма се бори с ...капитализма. Милиардери се борят и бият срещу други милиардери. Пълна обърквация! Уж бяха солидарни помежду си, особено когато се появят разни червени, които смятат да им конфискуват милионите и милиардите. Както е било в 1917 г.
72
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тъпия европейски политик така и не стопли, че Русия могат да вземат пари за стоките си от където си поискат, но Европа не може да вземе нефт и газ от много места и в достатъчни количества.
71
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Руските милионери първо са били милиционери (от КГБ).
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Цитат от Маяковски за руските олиг(офрени)арси: "яж ананаси, с банани се дуй. Твоят последен ден иде, буржуй!".
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
70- ..ПО ПАРИТЕТ НА ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ НА 6 МЯСТО, ПО НОМИНАЛНА СТОЙНОСТ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО- НА 66 МЯСТО ЗА 2021Г- ДО ЕКВАТОРИАЛНА ГВИНЕЯ
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има един милиардер, от производство на тостери!
67
5
 
2
 
! Отговори
нищяк преди 3 седмици
Статията е или следствие на някаква пропаганда, или писателя е зле. Вагит Алекперов отдавна на е "собственик" на ЛУКОЙЛ. ;)
66
8
 
3
 
! Отговори
нищяк преди 3 седмици
Според всички класации (западни) Русия е петата най-бързо развиваща се икономика в СВЕТА! А ние плащаме за санкциите измислени от германската акушерка, която между другото е следствена за корупция с ваксините срещу КОВИД...
65
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Путин е диктатор. Другото няма значение
64
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Руските олигарси,както и българските,все още забогатяват в долари.Когато започнат да забогатяват в рубли,пак да пишете.
63
10
 
1
 
! Отговори
БАНко преди 3 седмици
АнонимеН-чо , НЯМАШ ЛИ МАЛКО МОЗЪЧНИ КЛЕТКИ ДА ПРОЧЕТЕШ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 2О ГОДИНИ НА РУСИЯ , СЛЕД ПРОДАЖНИКА ГОРБАЧОВ И ЕЛЦИН !!! ЗАЩО Е НУЖНО ДА СТАВАШ ЗА СМЯХ С ОМРАЗАТА СИ И МАЛОУМИЕТО СИ !!!
62
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Когато има хаос, забогатяват малцина. С много. Когато няма хаос, забогатяват мнозина, но с малко. И сега въпрос - кой има интерес от хаоса, кой го създава?
61
3
 
12
 
! Отговори
преди 3 седмици
Някой знае ли с какви полезни за човечеството дейности се занимават руските олигарси за да изкарват толкова много пари?