Руските милиардери забогатяха с $18.3 млрд. за четири месеца въпреки санкциите

Най-големи загуби е претърпял Алишер Усманов - близо $3 млрд.
3 апр 2024 17:30, Петър Бойчев
89
Руските милиардери забогатяха с $18.3 млрд. за четири месеца въпреки санкциите
Алишер Усманов Снимка - БГНЕС

Общото богатство на 25 руски милиардери е нараснало с 18,3 млрд. долара от началото на 2024 г. - въпреки западните санкции. Това сочи индексът на милиардерите на Блумбърг към 1 април 0тази година.
    
Според тази информация Андрей Мелниченко, съосновател на въгледобивната компания СУЕК (Сибирска въгледобивна енергийна компания) и концерна за производство на торове "Юрохем груп", е спечелил най-много от началото на годината - 5,29 млрд. долара и състоянието му вече възлиза на 24,1 млрд. долара.

Основателят на "Ю Ес Ем холдинг" Алишер Усманов е претърпял най-големи загуби: през първите три месеца на 2024 г. състоянието му е намаляло с 2,8 млрд. долара до 18,3 млрд. долара.

Освен тях в топ 10 на най-богатите руснаци според Блумбърг влизат:

    - Владимир Потанин, съсобственик на "Норникел", чието състояние от началото на годината се е увеличило със 768 млн. долара до 31,8 млрд. долара;
    - руският металургичен магнат Владимир Лисин, собственик на компанията "Новолипецк" (НЛМК) - плюс 2,91 млрд. долара до 26,9 млрд. долара;
    - съсобственикът на газовия гигант "Новатек" Леонид Михелсон - минус 747 млн. долара до 26,7 млрд. долара;
    - съсобственикът на "Лукойл" Вагит Алекперов - плюс 1,79 млрд. до 26,4 млрд. долара
    - Алексей Мордашов от компанията "Северстал", работеща в стоманодобивната и минната промишленост - плюс 3,75 млрд. до 24,6 млрд. долара;
    - руският магнат Михаил Прохоров, притежаващ компанията "Онексим Груп" - плюс 1,38 млрд. до 17,1 млрд. долара;
    - основателят на "Алфа Груп" Михаил Фридман - плюс 1,21 млрд. до 13,5 млрд. долара;
    - съсобственикът на "Новатек" и "Сибур" Генадий Тимченко - минус 1,45 млрд. до 12,7 млрд. долара.

Блумбърг изчислява индекса въз основа на стойността на акциите на компаниите, в които бизнесмените притежават дялове. През 2023 г. руските милиардери са забогатели с 50 млрд. долара.

На 5 март стана ясно, че Обединеното кралство е отменило санкциите срещу милиардера Игор Макаров, който според американското издание "Форбс" се е отказал от руския си паспорт през 2023 г. и е запазил само кипърското си гражданство.

Лондон наложи санкции срещу Макаров през 2022 г., след руската инвазия в Украйна, като се обоснова с работата му в стратегически важния за руското правителство енергиен сектор.

"Форбс" оценява състоянието на Макаров на 2,1 млрд. долара. През 1992 г. Макаров основава компанията "Итера" в Русия, която въвежда в експлоатация девет газови находища в Западен и Източен Сибир. През 2012 г. неговата фирма създава съвместно предприятие с "Роснефт", която получава 51% от компанията на Макаров, а година по-късно изкупува изцяло акциите ѝ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
10
 
! Отговори
Таня преди 1 месец
Ето истинските господари в Русия. Сега стана ли ви ясно защо е войната? За да могат тези господа да ви продават на каквато цена си искат. Все им е едно колко руснака ще хвърлят топа.
19
7
 
5
 
! Отговори
Излекуах се с ФАБ преди 1 месец
Евроатлантик съм. Записах се доброволец да ходя да почивам на Слънчака като бежанец от Украйна, но ВСУ ме прибраха от клуба барабар с диджея и охраната и ни пратиха на фронта в Авдеевка. Там за пръв път опитах от лекарството ФАБ. От цялата рота оцелях само аз. Но, казвам ви с ръка на сърцето, това лекарство е уникално. Наистина помага! Лекува! Пристрастяващо е! Слава на Русия!!
18
4
 
4
 
! Отговори
Произвеждат ФАБ преди 1 месец
Милиардерите произвеждат универсалното лекарство ФАБ. Помага при най-различни състояния на полова и политическа дезориентация. Лекува! Масовото производство на ФАБ-3000 започна. Лекът иде! Не се притеснявайте евроатланти, ще има за всички!!!
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Там у рашизма нищо се не променя от векове, стотина стават все по богати а стотина милиони крепостници завинаги бедни и безправни крепостници остават!
16
5
 
5
 
! Отговори
Руснаците шият преди 1 месец
Макарона щял да праща войски в Одеска област. Нашите предатели също май искат да пращаме. Ама как ще ги върнем тези войски? Няма чували! Затова Руски милиардери вече са почнали бизнес за чували. Ще ни продадат за добри пари. И на нас и на Франсетата и на всички останали мераклии.
15
1
 
7
 
! Отговори
учуден преди 1 месец
Каква е тази азиатска мазна мечка на снимката?
14
2
 
2
 
! Отговори
Pen преди 1 месец
Сега да не махнете санкциите ,че да обеднеят ? Още санкции слагайте за да стават още по-богати! :))))
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затягайте коланите русофили! Този на снимката е гладен
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 7, да измре руската ти армийка, ама и тебе да заровят! НЕКА! ЩЕ!
11
3
 
4
 
! Отговори
Лекарството е ФАБ преди 1 месец
Средно на всеки час някъде на територия 404 пада по едно ФАБ-че. Това е лекарството, което доктор Вова изписа. Помага безотказно за денацификацията!
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А колко са дали фира? Средно положение няма - или се държш за кремълския главорез и печелеш или случайно политаш през джама.
9
4
 
6
 
! Отговори
Сглобкаджия тръгвай преди 1 месец
Айде всички сглобкаджии под ръчички и да ходите в Украйна, да папнете Кинжал, ФАБ, Циркон и там каквото дадат от Москва. Нали сте много ербап и големи биткаджии и евроатланти. Времето дойде да застанете с делата си зад думите си.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От блумбърг как преброиха толкова много пари ??? Колко стотин души са използвали за преброяването ??? Руснаците как са ги пуснали ??? Тва пари ли са или акции предствени от блумбърг като пари в брой ??? Аве тва си е научнофантастичен филм . Мъск да не се окаже длъжник а не милиардер ??? Много взеха да лъжат и от блумбърг .
7
3
 
2
 
! Отговори
Сто агнета за Вова преди 1 месец
Сто Ягнита сме подготвили, отбрани родолюбци! И хиляда литра вино. И по Гергьовден плануваме мощен курбан. Ще пием за здравето на бай Вова и на Червената Армия! Дордето свят светува, да порят нациста! Амин!
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евала на санкциите, като витамини са за руснаците. Иначе как е в ЕС инфлацията, бива ли?
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сматайте колко излизат бомбите над киев и одеса всяка вечер не по малко от 100 милионо долара на вечер скъп лукс след от другия ад след измамата ковита
4
2
 
3
 
! Отговори
Луди полицаи преди 1 месец
Дали са на луди полицаи в Бобов дол по един Джип и се правят на мутри, тормозят хората в собствените им апартаменти!
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Милиардерите богатеят, народа беднее!
2
4
 
5
 
! Отговори
аьаьаь преди 1 месец
браво!! това се казва бизнес . санкциите помагат доста.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тиквата има 10 милиарда :)))