Как да познаем симптомите на вирусен конюктивит?

Лекарите сигнализират, че ако се легува грешно, се усложнява
5 апр 2024 12:52, Инна Ангелова
2

След като мина пика на грип и ковид през зимните месеци, лекарите вече отчитат бум на заболелите от вирусен конюктивит. Като една от причините е посочена времето или нетипично високите температури.

"Ние тъкмо си помислихме, че ще си отдъхнем от епидемията от вирусни и бактериални конюнктивити след всеобщия спад през зимата, но за съжаление, точно обратното се случи. Пролетта дойде прекалено бързо, с прекалено високи температури. Буквално за дни се промени картината, хората отново започнаха да идват с конюнктивити, но този път от алергичен вид, тоест друг вид конюнктивит, който се лекува по тотално различен начин", заяви офталмологът д-р Милена Петрова - Силяновска в студиото на "България сутрин".

Конюнктивитът е възпаление на гладката, мека, прозрачна обвивка на окото. Симптомите му често се припокриват с други очни заболявания, но най-характерното за конюнктивитът е сърбеж, парене, зачервяване, чувство за чуждо тяло в окото, глождене, а хората понякога дори го описват като чувство за пясък в окото.

Д-р Силяновска подчерта, че при дори и да имаме леко съмнение, е по-добре да се посъветваме със специалист. 

"Повечето хора се снабдяват с грешни тип капки, който могат да слагат в очите си. Те могат да започнат на собствена глава едно антибиотично лечение, което може да доведе до проблеми - антибиотична резистентност или пък да се влоши състоянието. Алергията не е безобидно състояние. Лекувана грешно може да се влоши и да се стигне до по-сериозно състояние, което да бъде опасно за зрението", разясни офталмологът пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи точно специалистите могат да определят какво е специфичното заболяване на очите и дали се касае за вирусен, бактериален или алергичен конюнктивит.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от Русия
Как Дронов се превърна от селско момче в Шаман - любимият певец на Путин?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дайте да се набодем с ваксина.
1
0
 
6
 
! Отговори
преди 3 седмици
Втори ден го пишете грешно - конюнктивит! Все едно да напишете плевмония.. Вярно, че е петък, но редактор няма ли? Автоматичен коректор, поне?