ЕП прие правило за митниците: Да изчезнеш за 60 секунди

Предложението на Андрей Новаков е камионите да се обработват за 1 минута
11 апр 2024 07:00, Петър Бойчев
38
ЕП прие правило за митниците: Да изчезнеш за 60 секунди
Снимка БГНЕС

Европейската комисия да предложи незабавни и обвързващи законодателни мерки за създаване на стандарт за целия ЕС от средно една минута за обработка на тежкотоварни превозни средства на граничните пунктове в ЕС.

Това се казва в приетата от Европейския парламент резолюция по петицията на българския евродепутат от ЕНП / ГЕРБ Андрей Новаков за преодоляване на задръстванията от камиони по европейските граници.

Резолюцията идва като мярка за премахване на километричните опашки по границите след многократни призиви и инициативи за намиране на трайно решение на проблема и осигуряване на достойни условия за труд на шофьорите.

През септември 2022 г. Новаков обяви, че ще се бори за общоевропейски норматив от средно 1 минута за обработка на тежкотоварни автомобили на вътрешноевропейските граници и стартира подписка, за да представи идеята в Европейския парламент.

Събирането на подписите отне половин година и бе проведено на територията на цялата страна. През февруари 2023 г. Новаков внесе в Европейския парламент 44 247 подписа с искане за дебат и позиция за решение на проблема. Документът беше разгледан в Комисията по петиции през ноември, а три месеца по-късно идеята беше включена в резолюция за гласуване от Европейския парламент.

С нея Европейският парламент настоява също държавите членки да допускат камиони до по-малки гранични пунктове по време на ремонт на основните артерии.

По този начин ще бъде избегнат наболял проблем, при който шофьорите изпадат в зависимост от произволни действия на отделните държави. Специално внимание се обръща и на липсата на достатъчно професионални шофьори, като се очаква Европейската комисия и страните членки на ЕС да предложат конкретни мерки за стимулиране на интереса сред младите и за насърчаване на партньорствата между професионалните училища и транспортните компании.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от Водещи мобилна
Мъж предупредил, че производството на Boeing е опасно, те обаче не го чули
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
СЪВЕТ преди 2 седмици
Евродепутат се избира за 4 години , както е БГ Парламента .Не се връзвайте на обещания в 12 часа преди Изборите .Този Евродепутат Лъже - ще ви дам Пример - искате да минете на автомивка за 15 секунди .
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Точно за 1 минута да се обработват и всички наркотици да минават бързо по трасето.
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този е един много голям лъжец! Идват избори и всички демагози са тръгнали на лов за канарчета,че тия топли и сладки скъпоплатени столчета в ЕП никак не са за изпущане! Когато макрончо ни заби изключително неизгодните условия за тировете,този се разходи с един камион и рече,че макрон е преборен и всичко ще е наред с нашите камиони! Но и до момента нищо не е нараед,камионите чакат с дни по митниците! Та и едната минута на тоя е също една предизборна пунта мара!!!
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А за леките коли остава ли чакането. На границата е видно, как нарочно нищо не вършат и се мотаят, а ние си висим с часове. Иначе самата проверка е не-повече от 10 секунди. Срамота е да ни унижават по този начин. Що за европейски съюз е това, по-лошо и от Африка
26
1
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 2 седмици
Да де, ама остава и да се осъществи
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Важи само за укринските камиони !
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ЕС е заприличал , на манджа с грозде !
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Значи ЕК приема да разгледа въпрос, подписан от 40 хиляди граждани, но ГЕРБ не пожела да проведе референдум, който беше поискан от 600 хиляди българи?
22
1
 
11
 
! Отговори
подкуп за 30 секунди преди 2 седмици
Е тия от ЕС дават 60 секунди за камион... А азе предавам подкупа за 30 секунди... Нема проблеми.
21
1
 
22
 
! Отговори
Мнение преди 2 седмици
Смях, смях, смях! Как да стане това, когато само да отворят и разгледат пътните, ти трябва повече от минута. Пълна предпоставка за контрабанда е това и отбиване на дейност. Тези, от Брюксел, седящи и получаващи хиляди, имат ли си и най-малка представа за положението при камионите?
20
2
 
6
 
! Отговори
Да се поучи преди 2 седмици
Европейският парламент от Бг парламента... Искаш референдум ама немааааа, щото така рекла сглобката... А закона друго реди, ама дори така наречения конститоционен съд реши че нема значение кой кво писъл, кво рече сглобката това е и закон и конституция...
19
1
 
9
 
! Отговори
ghgh преди 2 седмици
Та да може да минават по- бързо белото за зеленски и другите *** от ес. Не трябва да има шанс да бъдат заовени на границата.
18
1
 
7
 
! Отговори
до az преди 2 седмици
ние не сме в Шенген, и това ли трябваше да уточнявам?
17
2
 
12
 
! Отговори
az преди 2 седмици
До Да припомня, Да бяхте уточнили, че става въпрос за шенгенските граници! Където - така или иначе - проверки не би трябвало да има.
16
1
 
13
 
! Отговори
Да припомня, преди 2 седмици
Андрей Коваков е оня дето изказа казарма за 1 месец, докато беше в отпуск и сега се мисли за войник.
15
3
 
11
 
! Отговори
До мак преди 2 седмици
Що, сега не минават мигранти, наркотици, оръжия и всякакъв друг вид контрабанда ли? Така и така минават, поне да няма опашка.
14
1
 
6
 
! Отговори
Без Шенген преди 2 седмици
няма обработване на 1 минута - ха, да видим!
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Охааа ... Контрабмдааа
12
3
 
17
 
! Отговори
мак преди 2 седмици
За 60сек. само ще си кажат добър ден. Сега ще процъфтява транспорта на мигранти, може и оръжия или пък наркотици. Няма контрол, пей сърце.
11
3
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 2 седмици
Е не е странно че представителя на Мутриите в БГ предлага подобна мярка. Даже се учудвам че не е предложил проверки да няма, че доставките на беело да станат по график.