ЕП прие правило за митниците: Да изчезнеш за 60 секунди

Предложението на Андрей Новаков е камионите да се обработват за 1 минута
11 апр 2024 07:00, Петър Бойчев
38
ЕП прие правило за митниците: Да изчезнеш за 60 секунди
Снимка БГНЕС

Европейската комисия да предложи незабавни и обвързващи законодателни мерки за създаване на стандарт за целия ЕС от средно една минута за обработка на тежкотоварни превозни средства на граничните пунктове в ЕС.

Това се казва в приетата от Европейския парламент резолюция по петицията на българския евродепутат от ЕНП / ГЕРБ Андрей Новаков за преодоляване на задръстванията от камиони по европейските граници.

Резолюцията идва като мярка за премахване на километричните опашки по границите след многократни призиви и инициативи за намиране на трайно решение на проблема и осигуряване на достойни условия за труд на шофьорите.

През септември 2022 г. Новаков обяви, че ще се бори за общоевропейски норматив от средно 1 минута за обработка на тежкотоварни автомобили на вътрешноевропейските граници и стартира подписка, за да представи идеята в Европейския парламент.

Събирането на подписите отне половин година и бе проведено на територията на цялата страна. През февруари 2023 г. Новаков внесе в Европейския парламент 44 247 подписа с искане за дебат и позиция за решение на проблема. Документът беше разгледан в Комисията по петиции през ноември, а три месеца по-късно идеята беше включена в резолюция за гласуване от Европейския парламент.

С нея Европейският парламент настоява също държавите членки да допускат камиони до по-малки гранични пунктове по време на ремонт на основните артерии.

По този начин ще бъде избегнат наболял проблем, при който шофьорите изпадат в зависимост от произволни действия на отделните държави. Специално внимание се обръща и на липсата на достатъчно професионални шофьори, като се очаква Европейската комисия и страните членки на ЕС да предложат конкретни мерки за стимулиране на интереса сред младите и за насърчаване на партньорствата между професионалните училища и транспортните компании.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
18
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Казано по друг начин ЕК обявява за открит безкрайният сезон на престъпността. Например Махмуд от Мароко,който има няколко паспорта-френски,испански и португалски няма грижи за двата тона хашиш,които трябва да закара от Бордо до София. Също така руско-украинската педофилска мафия за търговия с деца вече може да ги качи голи-голенички на пълният със живо месо ТИР и да ги продава в движение на мохамеданските правоверни из стотици хилядите джамии из ЕС. Сръбската мафия ще си отвори гранични офиси.
9
2
 
6
 
! Отговори
митничаря преди 1 месец
съгласен - 1 мин = 100 ойро на камион и минават всички.
8
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е за БГ ексит!
7
3
 
12
 
! Отговори
Военните пречат преди 1 месец
Някои шофьори не биха и спирали на границата, ако нямаше полиция и военни там )))
6
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руската преса съобщава, че в БЪЛГАРИЯ е задържан издирван от 7 !!! години терорист, обвинен за покушения на редица висши лица, вкл. от еврейски произход.
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Целта на митницата е повишаване на благосъстоянието на митничарите.
4
5
 
21
 
! Отговори
баба Пена преди 1 месец
Може би този евро депутат обслужва нечии интереси. Как за 60сек камиона ще бъде претърсен за дрога, контрабанда и прочие? Вижда се от отдалеко тук чуждия интерес. Вижда се също и ще самия депутатин не е от баш най интелигентните
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След многократни призиви и инициативи за намиране на трайно решение на проблема и осигуряване на достойни условия за труд на шофьорите, петицията на българския евродепутат Андрей Новаков раздвижи застоялия въздyx и роди резолюция.
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Целта на митницата е събиране на приходи за държавата, обстойна проверка на документи и товари, не задължително бързо преминаване на граничния пункт!
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отдавна стандартите не са задължителни. Нито такова желание е възможно да се изпълни!