Първи случай на Лаймска болест за тази година

Заразеният е мъж на 60 години от Хасково
15 апр 2024 13:45, Инна Ангелова
5
Първи случай на Лаймска болест за тази година
Снимка: Erik Karits от Pixabay

Мъж на 60 години от Хасково е първият случай на  лаймска болест у нас за тази година след ухапване от кърлеж. Мъжът е хоспитализиран в Инфекциозната клиника в Пловдив.



Лекарите от болницата съобщават, че състоянието му е стабилно. Тази година кърлежите са се активизирали по-рано заради по-топлото и влажно време. Другата предпоставка са неокосените тревни площи в градските паркове и градини.

Лаймската болест започва с главоболие и повишаване на телесната температура. Изразената отпадналост също е много характерна. Д-р Христиана Бацелова, епидемиолог в УМБАЛ „Свети Георги“- Пловдив поясни, че “на мястото на ухапване може да се забележи така характерния, нарича се „биволско око”, обрив, който е характерен само за лаймска болест".

бацелова посъветва, че ако се намираме на място, на което няма достъпна медицинска помощ, е по-добре да си извадим кърлежа сами. "Много важно е да махат кърлежа с ръкавици, да предпазват очите си, или с пинсети. Само се захваща тялото на кърлежа и се дърпа внимателно нагоре, без да се върти наляво и надясно. Не трябва кърлежът да се задушава с газ, ацетон или нещо друго. Той трябва да излезе жив”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от За да се разбираме
Нумерологична прогноза за 15 – 21 април
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
До номер 3 преди 2 седмици
Какви ваксини, какви 5 лева, като няма ваксина срещу тази болест?
3
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Конспита, няма такова нещо, лаймска болест не съществува, искат само да ви ваксинират, чипират, да ви изпепелят мозъка (дето го нямате), да ви свържат към 5-g, да редуцират населението и пр.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Г.адни Г.адости щъкат по тая Земя....ей! Много мразим тая пълзяща г.ад! Не искам да си представям как ме ръфат кога съм умрел!
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да пие 30+ дена доксициклин и да стиска палци!