Потребителите в еврозоната трудно покриват разходите си

Причината - инфлацията и нарастващите разходи
22 апр 2024 14:43, Инна Ангелова
61
Потребителите в еврозоната трудно покриват разходите си
Снимка: Hans от Pixabay

Голям брой потребители в еврозоната изпиват затруднения да плащат жилищните си раходи след години на висока инфлация и нарастващи разходи за заеми. Това сочи проучване на Европейската централна банка.

Според анализа делът на домакинствата с по-ниски доходи, които се очаква да имат забавяне на плащания за комунални услуги или наем, се е повишил до над 20% през първото тримесечие на 2024 г. от около 15% през 2023 г.

"Като се имат предвид настоящите и бъдещи ефекти както от повишените лихвени проценти, така и от загубата на покупателна способност поради инфлацията, способността на домакинствата да посрещат своите жилищни разходи и ипотечни плащания е източник на безпокойство“, се казва в анализа на ЕЦБ.

Повишаването на лихвите, за да се ограничи високата инфлация, се отрази особено силно на пазара на имоти, където новите инвестиции намаляха. Това засили натиска върху отдаването на жилища под наем, което вече беше ограничено в много европейски градове дори преди скока на инфлацията.

ЕЦБ вероятно ще започне да понижава лихвените проценти през юни, като няколко членове на Управителния съвет и много политици в региона са загрижени, че строгата парична политика пречи на икономиката на 20-те държави членки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: заемиецбинфлациялихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
16
 
! Отговори
дедо ви преди 4 седмици
да се разпада тоя измислен съюз и хората да почнат да живеят спокойно отново !
13
1
 
21
 
! Отговори
Джино преди 4 седмици
Ами защо се бутаме тогава
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А ние защо се тикаме да влизаме в еврозоната?
11
13
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 4 седмици
Юрушшшшш, наскачаха копейкаджиите с 2лв. в джоба да ми обясняват как норвежецът със 100000 долара годишен доход е по-беден от пияният, безправен крепостник с 5000 долара годишен доход :))))))))))))))) Смешна работа :)))))))))))))))))))
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не може да бъде! Еврозоната е панацея! Нещо като даването на тодорживковските резиденции на пенсионерите. По-възрастните си спомняме тогавашните седесрски опорки: ТЖ имал много резиденции, ако е били продадели, щяло да има много пари за пенсионерите. Де ги сега резиденциите? К'яо стана с тях? И не се ли пръкнаха мнооооого повече и по-луксозни имоти на мурясали богаташи? Страните от ЕС плюс Великобритания са в рецесия и няма да излязат скоро, сами си го причиняват.
9
3
 
19
 
! Отговори
баба мара преди 4 седмици
ами подпалваите воини и даваите оръжие и пари на украина и ето го резултата
8
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Руската икономика през 2023 г. стана номер едно по покупателна способност в Европа, и пета в света след Япония. Безцеремонно свали от пиедестала куцата патица Германия. Наред е Япония.
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Е да, ама друго е да се слуша големия брат. А и да не забравя, санкциите са за Русия. Нека й покажем как се бесим без смаска по въжето!
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
A какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
5
4
 
13
 
! Отговори
заради урк и преди 4 седмици
прииждащи орди резултата е Потребителите в еврозоната трудно покриват разходите си
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Урсула си купува само салам народен от Кауфланд :)))
3
6
 
5
 
! Отговори
евроатлантист преди 4 седмици
Няма по-добро място за живот от Евро'тлантическата зона. Това трябва всеки да го разбере и да стане предан евро'тлантист, да подкрепя капиталистичната идея и да работи за достигането на светлия капитализъм.
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
причината е милиардите изкарани от Европа и наляти във Украйна.А също и разрешението за износ без мита на стоки от същата държава.Като викаше един икономист кат се гръмнеш в двата крака с голям зор ще тичаш по земята!
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Само лев и никакво евро. Бг трябва да пусне нов лев за да обере спекулантите от ЕС и САЩ.