Си Цзинпин пристигна на посещение в Париж

Това е първата му визита в Европа от 2019 година
109
Си Цзинпин пристигна на посещение в Париж
Снимка: БГНЕС

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж, като това е първата първата му визита в Европа от 2019 г. След Франция той ще посети Сърбия и Унгария, припомнят Франс прес и Синхуа.

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация. Очаква се във Франция той да разговаря с френския президент Еманюел Макрон по-разнородни теми от двустранно значение. Макрон има намерение да подчертае пред Си значимостта на фактора на реципрочността в търговските отношения, посочва Франс прес. Що се касае до въпроса за войната в Украйна, агенцията припомня, че китайският президент продължава да афишира подкрепата си за Русия.

Франция от година призовава Си да използва влиянието си, за да вразуми Русия във връзка с Украйна. А същевременно Сърбия и Унгария, които са други етапи от обиколката на Си, си остават близки с Москва.

В понеделник Си Цзинпин ще има среща с френския президент Макрон, който преди това се консултира относно тези разговори с германския канцлер Олаф Шолц. Макрон и Си ще отбележат и 60 години от установяването на дипломатически отношения между Франция и Китай по време на тази двустранна среща.

По този повод още днес при пристигането си в Париж Си заяви, че отношенията между Китай и Франция са модел на мирно съжителство и на взаимоизгодно сътрудничество между страни с различни системи, предаде Синхуа.

В понеделник сутрин председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се присъедини към двамата лидери в Елисейския дворец за дискусионна сесия, на която ще бъдат повдигнати въпроси, свързани с търговските разногласия между Китай и ЕС, допълва Франс прес. А тези разногласия са много. ЕС в последно време умножи разследванията за китайски държавни субсидии в няколко индустриални сектора, по-специално този на електромобилите.    

В интервю за "Трибюн" днес Макрон признава, че европейците не са единодушни относно стратегията, която трябва да възприемат спрямо търговския дисбаланст с Китай, който продължава да изнася масово стоки към Европа.

Макрон пледира да се защитава по-добре националната сигурност, европейците да бъдат много по-реалистични в защитата на европейските интереси и да се стремят да постигнат реципрочност в търговските отношения с Китай. Пекин от своя страна възприема подобни мерки като протекционистки и китайските власти започнаха свое собствено разследване във връзка с държавно субсидиране, насочено по-специално към френския коняк. Макрон има намерение обаче да изрази възражения срещу тази стъпка.

На този етап не се очертава двете страни да подпишат някакъв значим договор, но дискусии за инвестиции ще има докрая. За утре е предвиден и икономически френско-китайски форум в театър "Марини".

В понеделник следобед ще има протоколна церемония за тържествено посрещане на Си в Париж, която ще се състои в историческия комплекс Дом на инвалидите. После двамата лидери ще говорят пред медиите.

Франция има намерение да поиска от Китай да подкрепи олимпийско примирие  във всички конфликти по време на Олимпийските игри в Париж това лято.

След официалните срещи утре, във вторник Макрон ще отведе Си в Пиренейте, на място, което френският лидер е посещавал с баба си и дядо си по майчина линия, когато е бил ученик. Там двамата лидери ще бъдат придружавани от техните съпруги.

В Сърбия и Унгария Си ще бъде от сряда до петък. (БТА, Габриела Големанска)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: ПарижСи ЦзинпинМакрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Си има ли двойници?
41
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имат 6 месеца да го убият. Ако не го убият до 6 месеца, с ЕС край. Край с ЕС. Тръмп става президент есента и край с ЕС.
40
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вчера един приятел се върна от Украйна, и разправя, че Украйна ще победи Русия, и Русия никога няма да има обща граница с Унгария.
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вчера един приятел се върна от Унгария, и разправя, че Унгария няма обща граница с Русия, и никога няма да има обща граница с Русия.
38
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Макрон не изключи сухопътни операции в Украйна в даден момент. Франция е 2 пъти по силна от Русия, не го забравяйте, Русия няма никакъв шанс когато френските части влязат в Украйна.
37
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На надъханите бедни копейки ще кажа че смешна Русия няма пари за нищо. Китай изнася окомо 0.12% от продукцията си за жалка Русия. 80% за САЩ и ЕС. Останалото за разни други бедняци в околията. Иначе си вЕрвайте, русофилски слугинаж бачкаторски и ЕС, колко е велика Вашата Русия. Ама не искате да работите за 160$ във Воронеж, нали? Тичате да слугувате из ЕС. Съвсем отделно, че там на година изкарвате колкото у нас ИТ спец за седмица.
36
2
 
7
 
! Отговори
До 35 преди 1 месец
Географията ти е много слаба. Знаеш ли къде се намира Унгария?
35
6
 
3
 
! Отговори
До 33 преди 1 месец
Следна класа не съществува никъде по света от 1971 година. За САЩ от 2008 година. Това да имаш имот, хеле пък още по-малко кола, не те преви средна класа. Средна класа е човек, който притежава активи за над 2 милиона долара, отделно от 2 имота и 2 милиона долара за пенсия.
34
9
 
8
 
! Отговори
Франция е ясна преди 1 месец
Франция е единствената европейска страна която се прави, че уж не са васали на САЩ. А Сърбия и Унгария са важни за Китай, Вучич и Орбан бяха в Китай на срещата за "Един пояс един път", сега Си им връща визитата за да задълбочат темата, Сърбия и Унгария могат да станат най-важните страни след разпада на ЕС, особено след като Унгария има обща граница с Русия.
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Си идва в Сърбия! Пътьом се отбива във Франция! Ще завладява балканите!
32
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Средната класа на запад ще загуби всичко.
31
1
 
4
 
! Отговори
До 1987 преди 1 месец
Щяхме да стигнем китайците, ако не бяха свалили Живков! Това ли казваш?
30
6
 
5
 
! Отговори
идиота Борел преди 1 месец
с нова реч. Русия екзистенциална заплаха за Европа. Трябва ЕС да действа твърдо, диктаторите разбират само езика на силата. Ще се готвим май за война.
29
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Си Идва да каже на макарона да се кротне с приказките, ще обуколи близките на Русия държави, което е показателно. Може също да предаде СМС за американците през макарона, че войната в Тайван започва! Това е истинара.
28
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото повече продължава войната в Украйна, толкова повече активите от ЕС ще се изнасят в САЩ, а ако сега ударят Крим с ATACMS или стане някакъв ядрен конфликт в Украйна или конфликт в Европа, тогава всичко ще избяга в САЩ, Китай ще се дръпне от идеята "Един пояс, един път" и САЩ ще се окажат остров на спасението далече от всички световни кризи с всички пари и всички хора. Най-добрият вариант за САЩ е руснаците да ударят някъде в Европа с тактическо ядрено оръжие.
27
2
 
2
 
! Отговори
Анален атлет преди 1 месец
Minima Geste ще носи олимпийския огън на откриването на олимпийските игри в Париж.
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еднодневно посещение. Колкото в Унгария и Сърбия.
25
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смешен е номерът с олимпийското примирие. Изгониха Русия и Беларус от олимпиадата, а сега искат примирие! Макрон си прави сметките без кръчмаря. Каквото и да си хортуват със Си, нещата зависят от друг.
24
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Китай търгува с Русия, не с Франция, ходи си прегледай опорките
23
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е вчерашен Си. Няма как да се занимава с голташка жалка Русия с БВП колкото южните квартали на Мюнхен. Знае къде са парите и успехът. При богатите батковци, не при бедните пияници.