5000 евро на футболистка, отказали й да я картотекират при мъжете

МС се съобрази с решение на Европейския съд
16 май 2024 16:16, Петър Бойчев
48
5000 евро на футболистка, отказали й да я картотекират при мъжете
Снимка: БГНЕС, архив

България плаща обезщетение заради отказ девойка-футболистка да бъде картотекирана в отбора на младежите. Това става ясно от решенията на Министерски съвет, приети по време на редовното му заседание в сряда.

С едно от тези решения, българското правителство одобрява едностранната декларация, с която "трябва да изплати обезщетение от 5000 евро по жалба пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за нарушение на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи (Конвенцията) поради дискриминация на основание на нейния пол при упражняване на правото й на зачитане на личния живот".

На практика по този начин България признава отговорност и се спасява от директно осъждане.

През 2017 г., след навършване на 16 години; жалбоподателката започва да тренира в местния футболен отбор за младежи „старша възраст" (16-18 г.), тъй като в родния й град, а както твърди и в цялата страна по това време, няма отбор по футбол за девойки "старша възраст".

Преминава медицински преглед и придобива футболен паспорт в уверение на това, че може да участва в състезания. Жалбоподателката бележи напредък с тренировките и през 2017 г. нейните треньори изпращат молба до Зоналния съвет на Българския футболен съюз във Велико Търново да я картотекира като състезател в отбора на младежите "старша възраст".

БФС отказва молбата на основание, че е жена.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от Русия
Путин знае заплахите в руската история: Загуба на война или срив на икономиката
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
Да я вземат.Тренировката в съблекалнята ще е яко зареждаща.Удри.
37
0
 
10
 
! Отговори
Футболистче преди 2 седмици
Ще е яко да имаме една женска съотборничка за генг-бенг в съблекалнята за олабване след тежък мач!
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да направим един демократичен протест пред сградата на БФС в защита на момичето с искане да я включат в отбора на момчетата.
35
1
 
6
 
! Отговори
Урсула преди 2 седмици
И понеже жените не стават в нито един спорт, ще направим квоти, ей така защото сме модерни и обичаме да съсипваме всичко.
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много отдавна това вече не е никакъв съд за правата на човека, това си откровен пропаганден орган, наказващ всеки който не е правоверен либараст! Как е възможно да се наказва държава, за това че дадена спортна организация си има правила и ги спазва такива каквито са!? Ами дайте да пуснем и една жалба, че не са допуснали 95 годишния ми дядо да играе в Реал Мадрид. Защо не го допускат човека?
33
0
 
8
 
! Отговори
До 34 преди 2 седмици
Напротив *** с трети завършен клас, има колосален непреодолим проблем жена да играе професионално футбол с мъже, обаче за да разбереш какъв проблема трябва да разполагаш с разум, а при теб той липсва! Жените имат ли нужната физика за играят наравно с мъжете? Нямат! Да не говорим, че жените като цяло не са спортни натури, че за тях не са подходящи контактни спортове. Не може жените да станат мъже, стига вече с това безумие!
32
3
 
8
 
! Отговори
До 33 преди 2 седмици
Те си имат женска лига, но искат да прокарват ЛГБТ политики и в българския спорт, както е на запад - мъже играят в женски първенства и обратното.
31
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Половината "футболни" спецове, не са били никога на тренировка по футбол. За тях да споменем, че 2/3 от времето на тренировката не са играе мач, правят се много други упражнения и няма никакъв проблем жена да участва наравно с мъжете.
30
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Поредната либерастка гавра! Някаква психичноболна решила, че иска да рита топка, обаче с мъже и ето защо ние трябва да пренапишем всички правила, защото гле.злата се била нацупила!? Като толкова искат жените да играят футбол да си направят женска лига, кой им пречи? Аман от тази розова простотия, затъваме жестоко!
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чукчите, които са чели само заглавието, но не и съдържанието си пишат *** коментари. Това е поредното копаене под дъното на БФС, защо България да плаща, да го закриват това гнусно трибуквие!
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен29 Е И КАКВО, ЗА НЕЯ СПЕЦИАЛНО ДА РЕГИСТРИРАМЕ ОТБОР? ДА ПЛАТИМ НА ТРЕНЬОР, ДА СЪБЕРЕМ ОЩЕ ПОДОБНИ И НАПРАВО В А-ГРУПАТА. КОЙ И Е ВИНОВЕН, ЧЕ СЕ Е РОДИНА ЖЕНА? ЩО НЕ ИДЕ ДА КАРА ТИР, ИЛИ ДА СЛЕЗЕ В НЯКОЯ МИНА? БЕЗКРАЙНИ СА ДЖЕНДЪРСКИТЕ КАПРИЗИ, НО НЕ СА ВЕЧНИ!
27
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За не разбралите, не става дума за ***, а за фактът, че едно момиче иска да практикува любимия си спорт и тъй като женски отбор за нейната възрастова група няма, единственият начин да играе и да се развива е в момчешки отбор, а това и е отказано. И излиза, че и е отказана възможността да се развива в този спорт само заради пола си. Е, това ако не е дискриминация, здраве му кажи.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ама то истинската игра ще в съблекалнята... На терена ще са дроб...
25
2
 
1
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 седмици
До Минуващ А искаш ли бахур в пусягата?
24
1
 
15
 
! Отговори
До 22 преди 2 седмици
Няма такъв филм. Има мъжки и женски отбори. В тях играт биологични мъже и жени.
23
2
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
Не министерски съвет, а ми нeт чийки..
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 22 от 21 Много си зле ве, брачедке. Прегледай се от феминизъма който те е обладал!
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
През 2023-та година световен шампион по футбол стана Испания при жените. Представям си Аржентина световния шампион при мъжете 2022-ра да играе с Испанския женски световен шампион от миналата година. Знаете ли какво ще стане? Всички футболисти на Аржентина ще си стоят на центъра и ще пуснат Меси само напред. Ще има 20-0 за Аржентина. Муахахахаа...
20
22
 
4
 
! Отговори
Минуващ преди 2 седмици
В спорта няма мъжки и женски отбори, някои хора още живеят в 20-ти век. Турнирите са тип Open за всички без ограничения и Women Only където могат да участват всички без мъжете. Очевидно в Open могат да играят жени, но вероятно ще срещнат по-силна кокуренция, защото ще играят и срещу мъже.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 18MVP на български може да се преведе като най-ценен играч.