Кръвен скандал на Острова: Над 30 000 заразени след кръвопреливане

3000 от тях са починали при най-голямото здравно бедствие там
25 май 2024 13:01, Елка Василева
49
Кръвен скандал на Острова: Над 30 000 заразени след кръвопреливане
Снимка: архив, БГНЕС

Тази седмица Великобритания се изправи пред истината за най-голямото здравно бедствие в историята си. Приключило разследване показа, че над 30 хиляди души са били заразени с различни вируси по време на кръвопреливане, включително с ХИВ и хепатит. Три хиляди от тях вече са починали, предаде кореспондентът на Нова тв.

Повечето заразяванията са се случвали преди 1990 г., но поредица ръководители на британското здравеопазване и правителства са прикривали истинския мащаб на тази трагедия. Той стана ясен благодарение на обществено разследване, по време на което бяха изслушани хиляди пострадали, техни близки и здравни служители.

Някои разказаха потресаващи истории как са били преследвани и уволнявани от работа, защото са се разболели от СПИН, след като някой им е прелял заразена кръв в болница по време на раждане или операция. Други пък са изгубили децата си, защото са били подложени на експериментално лечение, за което дори не са давали съгласие. Десетки пострадали от кръвния скандал в Англия посрещнаха водещия разследването сър Брайън Лангстаф. За тях написаните от екипа му 2527 страници разкрития бяха дълго чакано възмездие.

„Родители гледаха как децата им страдат и в много случаи умират. Деца виждаха как здравето на един, а понякога и на двамата им родители се влошава и те умират, което безвъзвратно промени живота им. Хора трябваше да се грижат за своите тежко болни партньори или други членове на семейството, често за сметка на собственото си здраве и кариера”, каза сър Брайън Лангстаф.

Разследващите откриват, че медици умишлено са криели заразявания и са унищожавали документи, за да не им бъде търсена отговорност. Правили са проучвания с деца, страдащи от проблеми със съсирването на кръвта. От 122 включени в тях обаче само 30 са оцелели.

Премиерът Риши Сунак нарече кръвния скандал позор за Великобритания и обеща всички пострадали да получат парични обезщетения. Част от пострадалите не доживяха разследването, но снимките им бяха често показвани, докато то бе представяно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от За да се разбираме
Шестте женски поведения, които отблъскват всеки мъж
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Реалист До Унуфри преди 3 седмици
Унуфри, ти какъв си, че си даваш некомпетентното и безпочвено мнение. Аз поне говоря с доказателства
42
0
 
3
 
! Отговори
Българинъ преди 3 седмици
А кога ще оповестят, че е терор на пакистанските ислямисти? И кога ще ни разкрият, че днес този терор е много по-мащабен, воден от арабски ислямисти?
41
0
 
7
 
! Отговори
Libre comme air преди 3 седмици
Здравеопазването в UK е по калпаво от бг.!!! На мен 2 пъти ми губиха кръвните изследвания!!! 2 пъти ходих при лекари за сериозни неща...но казват че ми няма нищо!!!
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Англия е третия свят. Няма такава дупка братче
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ми то и тук е така масово това не са медицински лица по ДКЦ тата ами някакви необразовани връзкарки. Тук също често не се спазват хигиенни правила нито етика нито лекуване на хората. Тук умират също хиляди хора но само за ромите правят репортажи и за украинците .
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Поредният биг мaмa скендъл. Ще се изтърколи, някакви пари ще си сменят собствеността и медиите ще намажат. После ще се забрави.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Те поболяха самата уелска принцеса КейтМ. съпруга на престолонаследника а че някакви трийсе хиляди. Майтапите ли се ?
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Живял съм там 10г и мога да ви кажа, че тяхното NHS е известно навсякъде като Британската рулетка. Не само персонала им е хванат буквално от джунглата, но там и научаваш, че е по-добре да си стоиш у вас като имаш проблем и да пиеш парацетамол. Сега ще го извъртят, че им е дадена кръвта от щатите, а техните свръх компетентни и работливи цветни работници са нямали шанс да разгърнат своя талант - да си намерят униформи с 3XL долнища.
35
1
 
6
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 седмици
Риши до преливането е бил бял с сини очи крал Артур,ама микробите не прощават от синьото в Риши са останали само венците!
34
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
коментарът ми е изтрит
33
1
 
0
 
! Отговори
Унуфри преди 3 седмици
До РеалистТи даже не знаеш защо се прелива кръв, седнал съвети да дава. Типичен пример за ***--ьо--питек.
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е било системен проблем! А България копира до голяма стопен тази система!
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Някой лаборант не си е гледал работата, да провери кръвта за инфекции .
30
1
 
14
 
! Отговори
Сандев преди 3 седмици
Аз си мислех че в нормалните бели западни държави всичко е на високо ниво и за човека ,,и че геноцид и провали и робия има само по тъпия соц.стройда живеее световната демокрация и ние с нея
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ех тия енгелизи, що го казаха, а колко ли са скрили:)), сега ако и др държави изнесат данни, о небеса, а за Бг дума да не става, затова са и електронните рецепти, чиста работа.:))
28
1
 
6
 
! Отговори
Идеалист преди 3 седмици
До ъхъ Прочети малко по-горе коментара ми. Бил съм и свидетел на отношението на тогавашния посланик в Либия Кръстьо Илов към скандала. Когато му докладват за арестите е казал: " Ку,,ви..те да се оправят " Този *** се яви на избори за президент на България. През 2001 ДПС подкрепя кандидат-президентската двойка Ренета Инджова-Кръстьо Илов.
27
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Въжда се ,че всички от запад и от изток са извратени чудовища. Мислят се за някакви богове. Не трябва да сме нито с Русия нито със запада
26
3
 
19
 
! Отговори
простата истина преди 3 седмици
Не мое бъде?!! Ама как? У англията сичкото доктор е чудо какви са тия лоши думи за заразяване? Нали сичко на запад е цветя и рози английската болница най добрата? Как тъй сига?
25
0
 
9
 
! Отговори
Идеалист преди 3 седмици
Произходът на вътреболнината епидемия от СПИН в Либия в района Бенгази в края на 90 години на миналия век е предизвикан по същия механизъм. Това съм го слушал от ББС и сега се потвърждава и за самата Великобритания. Не беше никакъв заговор. Нашите медици бяха изкупителна жертва за прикриване на един вид корупционна сделка на регионалното МЗ на Бенгази за биологини препарати направени от евтина кръв взета от Субсахарска Африка и произведени евтино в Изтона Европа под западна марка.
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Видяхте ли видеото с опашката за зъболекар в Лондон? Имаше над 200 човека на улицата чакащи и всичките бяха брадати и чернии. Е това е Лондон днес, блато.