Али Агджа: Болен съм от рак и ми остава малко живот

Атентаторът искал да разкаже своята истина за Емануела Орланди
Обновена: 28 май 2024 09:47 | 28 май 2024 08:48, Елка Василева
41
Али Агджа: Болен съм от рак и ми остава малко живот
Снимка: архив, БГНЕС

„Ще умра скоро и искам да кажа цялата истина за отвличането на Емануела Орланди", твърди в интервю за римския всекидневник „Република" Мехмет Али Агджа, предаде кореспондентът на „24 часа“. 66-годишният турчин, който стреля срещу папа Йоан Павел II на 13 май 1981 г., иска на всяка цена да разкрие защо била изчезнала през 1983 г. ватиканската гражданка Емануела Орланди. Според него в нейния случай, както и в този с изчезването на Мирела Грегори, не става изобщо въпрос за педофилия или връзки с организираната престъпност.

Още по темата
Пред „Република" турчинът казва, че е болен от рак и му остава малко време живот."Затова искам съвестта ми да е чиста и да обясня всичко, което знам, за Емануела Орланди." Дни преди нея в Рим изчезна и 15-годишната Мирела Грегори. Агджа призовава да бъде изслушан от разследващата комисия в италианския парламент по случая „Орланди", която действа отскоро. Нейната цел е да стигне до истината чрез изслушването на нови свидетели и събирането на нови документи по случаите с двете момичета.

„Искам да разкрия цялата историческа истина срещу всички лъжи, които от 41 г. петнят половин свят. Имам неоспорими документални доказателства, които показват как заговорът срещу Емануела Орланди и Мирела Грегори е бил организиран, за да се получи в замяна освобождението ми. Няма никакъв друг мотив", категоричен е Агджа. Той иска лично да даде отговорите на загадките, заставайки пред 40-та депутати и сенатори в Рим. "Ако кажа и една лъжа, то тогава Италианската държава трябва да ме арестува". Турчинът допълва, че в миналото бил смятан за противоречива личност, но сега имал рак и живеел последните години от живота си, затова искал да се освободи от тази тежка тайна. „Нямам нужда от нищо, с изключение на Бог".

Агджа следял всичко около парламентарната комисия „Орланди" и се впечатлил много от разкритията на бившия магистрат Симонета Мартоне. Според нея имало документи, от които се виждало как били написани от една и съща ръка писмата за отвличането на двете момичета и искането за освобождението на Агджа от затвора. Според турчина момичетата били отвлечени точно с тази цел – да се иска в замяна освобождението му. „Няма никакъв мотив, свързан с педофилия във Ватикана или организирана престъпност, било тя римска или сицилианска мафия", твърди атентаторът на папата.

Според него е „голяма лъжа" подхвърлената хипотеза, че Йоан Павел II, „най-големият папа в историята, може да е участвал в забавления, свързани с изчезването на Емануела Орланди и Мирела Грегори". Според Агджа в този случай имали роля тайните служби от различни страни. Турчинът казва, че сега „не може да се произнесе по деликатния аргумент", свързан с това, че Емануела била още жива и се намирала в манастир. Така беше казал самият той преди време. Агджа обаче „имал абсолютната сигурност, че приятелите му демонстрирали максимална човечност и достойнство в отношението си към Орланди и Грегори".

През 2015 г. Агджа се запознава с италианката, която сега е неговата съпруга. На въпроса на „Република" какво прави, за да живее, турчинът отговаря, че „на практика не живее". След това допълва, че „не можеш да живееш нормален живот в Близкия изток, където не съществува никаква религия и идеал. Що се отнася до парите, допреди 10 г. работех с един приятел в сферата на имотите. След това един италиански гражданин ми дари значителна сума пари."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Истината!!! преди 1 месец
...да убият ПАПАТА,вдъхновителя на поляците и профсоюза,,Солидарност"...
30
0
 
0
 
! Отговори
Истината!!! преди 1 месец
...под командването и наблюдението на КГБ и вашите служби бяха част от кампанията за отслабване,тероризиране,диверсии,промишлен шпионаж,снабдяване ком.партиите,терористичните организации в Европа и света с оръжие,пари,хероин и др.!Всичките ви кореспонденти,дипломати,аташета,търг.представители и тираджии до един бяха шпиони!На ваша и на руснаците издръжка бяха,,Черв.бригади", ,,ООП(палестинци), ,,АСАЛА(арменци), ,,ИРА", ,,БААДЕН МАЙНХОФ" и др..Не е ли така,а?!
29
0
 
1
 
! Отговори
Истината!!!! преди 1 месец
Всичко е организирано от КГБ и ДС,Агджа е само удобен изпълнител!Искаха с 1 куршум 2 заека да ударят-да убият вдъхновителя на поляците,,Солидарност" и да настроят католическия мир ср/у турците в кампанията в т.н.,,възродителен процес"!Щом е невинн Антонов какъв го дири полковник от ДС без никакъв англ.и итал.като директор на ,,Балкан" в Рим,а?! Да не би да нямало други в цяла бг за тая длъжност?Тираджиите ви всичките бяха агенти наДСи пренасяха хероин,оръжие за ,,Черв.бригади:, ,,Бааден майнхоф
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този е патологично лъжец. Ако беше свет, щеше да се разкае, че съсипа живота на Сергей Антонов с лъжите си.
27
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Но за Филип Димитров още не е късно!
26
2
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Жалко, че ракът на Агджа не настигна Желю Желев и Филип Димитров, които поддържаха тезата за вината на България и Антонов, преди 30 години!
25
3
 
5
 
! Отговори
Кой го интересува преди 1 месец
Брътвежите на една лъжлива, пияна продажна, турска мас-тия.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Името на Агджа не трябва да се споменава в едно изречение с думата "истина"! Толкова много е лъгал, че трябва да си голям *** да повярваш и на една дума, казана от него!
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано накрая си получи заслуженото преди много години! Заради този престъпник и патологичен лъжец съсипаха живота на Сергей Антонов и замесиха страната ни в отвратителна инсинуация!
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цял живот лъжи. Не вярвам даже на една негова буква. За дума даже не споменавам. Терорист до мозъка на костите си.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя болен от 50 години
20
2
 
14
 
! Отговори
сивите вълци ще преди 1 месец
намалеят с един командир . друг ще го смени . заразен е бил . В днешно време рака е за 80 процента от населението . в турска не живеят здравословно . от беднотия правят сирене с палмово масло . Трябваше да лежи доживот . Избегна смъртното наказание заради италянската дясна левица . В бг има 8 осъдени на смърт и разстреляни помаци - атентатори . Да .
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 18, това е работа на Иран и лично на Хомейни, бил обучен в палестински бежански лагер в Бейрут, няма никаква българско-руска следа
18
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормален човек не би повярвал на турчин!
17
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като си така,кажи как КГБ и ДС те вербуваха да убиеш Папата.Кажи как ти осигурила бягство от затвора със смъртна присъда,кажи как живя 1 месец в Японския хотел в София,където службите броят и мухите и те инструктираха..Кажи за българските си помагачи Айвазов,Василев и К0.Кажи си ,бе ***
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Анадолски ценности
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оф, само наркос Зеля и крадливата Невалка са по-скучни от тоя!
14
7
 
5
 
! Отговори
Б до 12 преди 1 месец
Малко знаеш за Акджа. А бързаш да съдиш.
13
0
 
12
 
! Отговори
Цъдо 7 преди 1 месец
Всички ще умрем. Смъртта е задължителна. Който не иска да умира - не трябва да се ражда. Който иска да живее, трябва да е готов да умре.
12
5
 
12
 
! Отговори
Психопат преди 1 месец
Търси състрадание за изява!