БСК: Всеки пети служител до 24 г. е неграмотен

Работодателите с остра нужда от качествена работна ръка
Обновена: 4 ное 2010 12:21 | 1 ное 2010 22:40,
221
БСК: Всеки пети служител до 24 г. е неграмотен
Снимка: Булфото

Всеки пети служител до 24-годишна възраст е неграмотен, алармират от Българска стопанска камара. В същото време едва 11% от хората с основно образование са успели да си намерят работа.

Това показва анализ на Българската стопанска камара, разработен в рамките на проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

Данните сочат, че населението на страната намалява, като в края на 2009 г. постоянно живеещите лица в България са 7 563 710. В сравнение с 2008 г., населението е намаляло с 42 841 души.

С проявлението на кризата и спада в икономиката през 2009 г. спрямо 2008 г. се наблюдава и реален спад в работната сила и в заетите лица, в т.ч. и на наетите по трудови и служебни правоотношения. Влошават се и показателите за икономическа активност и заетостта.

Равнището на заетост в значителна степен зависи от степента на завършено образование и от притежаването на професионална квалификация.

През 2009 г. коефициентът на заетост сред лицата с висше образование е 72,7 на сто, при тези със средно образование е 61,6 на сто, с основно образование – 23,2 на сто, а с начално и по-ниско – 11,2 на сто, съобщават от БСК.

Неблагоприятно въздействие върху бъдещото демографско развитие и особено върху качеството на работната сила има и увеличаването на неграмотността и влошаването на образователните характеристики сред младите хора до 24-годишна възраст, сочи още проучването.

Всеки пети от тях има по-ниско от средно образование. 

Ниското образование е и причината близо 60% от работодателите да изпитват остра нужда от качествен, добре подготвен персонал.

Още един извод на анализаторите е, че възрастните кадри могат да са по-спокойни за работата си. Оказва се, че в условията на криза работодателите уволнявали първо младите служители.
Само за една година над 5% от работниците между 25 и 34 години са останали без работа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още по темата: неграмотност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
1
 
20
 
! Отговори
M.H.S.W.L преди 13 години
Така ли? Ех, на една моя позната нейния работодател, хич не му светна, че е време да и повиши заплатата. Поискала и той я уволнил. За сметка на това си намерила друга много по доходна. Всяко зло, за добро!
157
0
 
18
 
! Отговори
4000 преди 13 години
мне, единият фалира, а при втория напуснах аз, по съвсем други причини! И въобще не казвам, че съм най-кадърният човек в страната, а просто, че когато си съвестен имаш ПО-ГОЛЯМ ШАНС да те забележат. Иначе винаги ще ти казват - като не си ти, отвън чакат още 200!
156
0
 
14
 
! Отговори
до 148 преди 13 години
ами толкова плащаха на студентите с по 2 езика преди 10 години ... :))) как да ти кажа - като че ли не аз съм определял правилата
155
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей оетавете го 4000 на мира.Него го боли за България. Умен човек е. Вероятно е и добър.Колко са като него.Спорим за да помогнем на себе си.Да преодолеем трудностите.А не да се подиграваме.
154
0
 
16
 
! Отговори
wer преди 13 години
Аха,....... това е като "Знаеш ли, колко хора чакат за твоето работно място"!? Човек в очaянието си прави много неразумни неща. На мнение съм, че когато, трябва е хубаво да си получиш повишението в заплатата и в длъжността, сигурно знаеш какво желаеш. Ако си с нужното образование, защо да не ти вдигнат заплата и да те предназначат в друга длъжност!?
153
0
 
24
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
Увеличаването на неграмотността е ярък фактор за рязко увеличаване на *** население спрямо българското
152
0
 
15
 
! Отговори
до 4000 преди 13 години
ами явно ти си най-кадърния човек в цялата държава :)))) и двамата шефове ли те молиха да се върнеш или ...??? Като толкова те ценят защо не са ти плащали подобаващо? Или ти си от онези, които работят за чест и слава? Ако сте си били взаимно изгодни и толкова сте се обичали с двамата ти шефове - нямаше да са двама, а само един ... нарича се лоялност, прочети повече за Японския модел на компания :)
151
1
 
21
 
! Отговори
4000 преди 13 години
а, тука имаш грешка! Човекът казва, че няма да работи за 400 лв и си седи вкъщи, чопли семки и чака....Е ТВА НЕ ГО РАЗБИРАМ. Пра-дядо ми казваше - по добре с 1 лв в джоба, отколкото без него!
150
0
 
24
 
! Отговори
Обективна преди 13 години
Бях учителка в гимназия,преди 5 г.напуснах и станах чиновник,За длъжността се изисква средно образование и се оказа,че към онзи момент заплатата е почти 2 пъти по-голяма от учителската.Сега продължава да е по-голяма...Толкова за висшето образование и мотивацията в България.Като няма баланс,всичко ще си бъде все така объркано и неадекватно.
149
1
 
15
 
! Отговори
4000 преди 13 години
Не, не ме е молил, просто ми предложи по-висока заплата, за да остана при него...Понеже не се сещаше, че трябва да ми я увеличи, намерих си по-доходна работа и.....на него му светна, че трябва да направи нещо
148
0
 
14
 
! Отговори
до 141 преди 13 години
Ами ти си си виновен,че си стоял за 250 лв...Никой не те е карал насила,нали така??? Защо си се подценявал..." Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава...":-)))
147
0
 
18
 
! Отговори
??? преди 13 години
Ами имено бе човек.Човекът си казва няма да работя за 400лв и си дига чукалата от БГ, затова населението е намаляло с над 40000, и ще намалява още.Всеки който е млад ще се махне.Ще има не демографски срив а колапс.
146
1
 
24
 
! Отговори
Ная преди 13 години
Дразни ме, че за да имаш добро образование, да завършиш бакалавърска и след това магистърска степен, е голяма инвестиция, дори само финансово - плащаш семестри, учебници, квартири и т.н. Идеята после е, че тази инвестиция трябва да има възвращаемост - с добра работа, отговаряща на образованието ти и съответно добро заплащане. Което в 99% от случаите не става. Работодателите искат вискоквалифицирани и грамотни кадри, но те си имат цена. Като не искат да я платят тук, ще ми я платят навън...
145
1
 
28
 
! Отговори
Julie преди 13 години
Един мой познат ми споменаваше много вярна американска поговорка на темата --> If you pay peanuts you'll get monkeys. Работодателите да си направят изводите.
144
0
 
16
 
! Отговори
хах..... преди 13 години
Работодателя ти те моли да се върнеш? Това е някакво изключение, чак да те моли....?! А интересите слагаш ли или имаш прекалено високо мнение за себе си само за това, че работодателя ти е вдигнал слушалката и казал: "Загубен съм, без теб"!
143
0
 
20
 
! Отговори
4000 преди 13 години
Това е един порочен кръг и който го разчупи е умен. Работника казва - няма да работя за тези пари. Работодателя казва - няма да плащам за не свършена работа.ДОКАЖЕТЕ СЕ! Тогава имайте претенции...защото последното всички го можем! Няма незаменими хора, има НЕПОВТОРИМИ! Ако не ви оценят, нека да съжаляват цял живот, че са ви загубили!
142
0
 
25
 
! Отговори
mdam преди 13 години
Да започнем с това че много работодатели са неграмотни!Но дори да не са, повечето вземат неграмотни хора без опит, с единствената цел да плащат по малка заплата, пък постепенно да си обучат хората, което в повечето случай не става!Освен това в големите градове има голям наплив от безработни и неграмотни хора които са готови да работят за малко пари. Логиката на работодателя е проста - "Ти ако не искаш работата, отвън чакат още 180 човека за интервю - и следващия ще се навие".
141
0
 
17
 
! Отговори
до 5 преди 13 години
чудесна идея - да запазим неграмотните обяви за работа ... после можем да издадем сборник с най-идиотските :)) Много ми е интересно тия пичове, които са поставили баси високата летва за кандидатите - те дори не говорят/пишат правилно на Български език ... как, по дяволите, ще ми преценят Английския, Немския и/или Руския??? Аз съм работил за едни такива неграмотници - караха ме да им правя преводи на договори от/на Английски, Руски и ми плащаха 250 кинта на месец ... дали не са за убиване???
140
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Къде са въпросните работодатели, които търсят качествен и добре подготвен персонал? И дават над 1000 лв. заплата?
139
0
 
19
 
! Отговори
пппп преди 13 години
То висшестоящите са неграмотни та 24 годишните ли