БСК: Всеки пети служител до 24 г. е неграмотен

Работодателите с остра нужда от качествена работна ръка
Обновена: 4 ное 2010 12:21 | 1 ное 2010 22:40,
221
БСК: Всеки пети служител до 24 г. е неграмотен
Снимка: Булфото

Всеки пети служител до 24-годишна възраст е неграмотен, алармират от Българска стопанска камара. В същото време едва 11% от хората с основно образование са успели да си намерят работа.

Това показва анализ на Българската стопанска камара, разработен в рамките на проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

Данните сочат, че населението на страната намалява, като в края на 2009 г. постоянно живеещите лица в България са 7 563 710. В сравнение с 2008 г., населението е намаляло с 42 841 души.

С проявлението на кризата и спада в икономиката през 2009 г. спрямо 2008 г. се наблюдава и реален спад в работната сила и в заетите лица, в т.ч. и на наетите по трудови и служебни правоотношения. Влошават се и показателите за икономическа активност и заетостта.

Равнището на заетост в значителна степен зависи от степента на завършено образование и от притежаването на професионална квалификация.

През 2009 г. коефициентът на заетост сред лицата с висше образование е 72,7 на сто, при тези със средно образование е 61,6 на сто, с основно образование – 23,2 на сто, а с начално и по-ниско – 11,2 на сто, съобщават от БСК.

Неблагоприятно въздействие върху бъдещото демографско развитие и особено върху качеството на работната сила има и увеличаването на неграмотността и влошаването на образователните характеристики сред младите хора до 24-годишна възраст, сочи още проучването.

Всеки пети от тях има по-ниско от средно образование. 

Ниското образование е и причината близо 60% от работодателите да изпитват остра нужда от качествен, добре подготвен персонал.

Още един извод на анализаторите е, че възрастните кадри могат да са по-спокойни за работата си. Оказва се, че в условията на криза работодателите уволнявали първо младите служители.
Само за една година над 5% от работниците между 25 и 34 години са останали без работа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още по темата: неграмотност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дори и да се спукваш от работа, пак няма да ти плащат заслужено. Само ще те товарят все повече и повече и ще ти се мазнят колко важен си бил за фирмата. Ама само с голи похвали не се живее. Това си е чисто лицемерие.
117
0
 
19
 
! Отговори
....... преди 13 години
Във всяко нещо си има причина. Но никой не гледа причините в това е проблема. Нищо не е просто, така от нищото.
116
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Рибата винаги (винаги) се вмирисва от главата.Работници се създават.Не познавам нито един от моята среда дето да е работил цял живот или поне последните 20 г. в една компания - там да се е пенсионирал.А от познатите ми в чужбина познавам такива - не един.Те нещата са прости.Отидете навън. Бъдете там малко работодатели. Научете се, и се върнете.
115
0
 
21
 
! Отговори
нямам думи.. преди 13 години
Ейй значи, друга типична Бг черта- само мрънкане. Защо първо не погледнем проблемът дали не е в нас, преди да го метнем на друг. И съм съгласна, че сме мързелива нация и работим, ако си искаме. И какво ти възмущение- вижте само грамотните си коментари, и после да видим дали имате претенции ?!?!?!?
114
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Омръзна ми да чета как с мазохистично удоволствие плюете народа си.Народа не е мързелив,просто не е мотивиран за да работи.Само до преди 100 години никой не би си позволил да нарече българите мързеливи.Има пътеписи,които го потвърждават-Българките отивайки към нивите са плетели.Отивали са да работят, и дори по пътя към работата са работели с ръцете си..... И за да има такава коренна промяна от тогава си има причини,но тях явно никой не ги търси и изтъква.....
113
0
 
25
 
! Отговори
! преди 13 години
Да бе, а заплащането за всички е като за напълно неграмотни.
112
0
 
27
 
! Отговори
с. преди 13 години
И като работя качествено и съвестно какво!?Както написах преди малко съм работил доста неща!Имам 2 магистратури,перфектен английски и съвсем приличен немски!Професионална шофьорска книжка и доста опит!Винаги съм бачкал здраво!Така съм научен от малък!Майка ми и баща ми ги съкратиха в началото на прехода и се хванахме с малък бизнес!Нещата така станаха,че после се наложи да бачкам за други хора!Кой знае колко да са ме оценили и заплатили не съм забелязал!А не съм мързелив да ти кажа!
111
1
 
22
 
! Отговори
WWW преди 13 години
Това е твоето мислене. Но не всички работодатели мислят, като теб. Някои работодатели не ти гледат качеството и изпълнението на работа, че е на ниво. Гледат си интересите. Защо се получава дискриминация, спрямо тях? Именно, заради това. Когато си връзкар си всьо, дори и пред най- добрия работник и най- способния. Умаловажава се труда на действително способния и качествен работник, спрямо,тези с връзките и с ниското образование.
110
1
 
22
 
! Отговори
Бай Ристо преди 13 години
Е то няма как да е иначе- чалгата е навсякъде, младите не четат, идоли са им фолк-певачките и мутрите и като следствие народа масово изпростява и оглупява....
109
0
 
28
 
! Отговори
;) преди 13 години
Ако не можеш да си позволлиш хубава книга, можеш вместо да гледаш Планета, да си пуснеш Дискавъри, History - поне ще понаучиш нещо. Ако ти се чете - може или втора ръка, или нещо, което повечето са забравили - има библиотеки. Въпросът не е в парите, а в желанието на човек да чете книги.А и голям процент от хората пушат - 3 кутии цигари по-малко за седмицата и си купуваш книга. По темата - аз съм на 23г. но нямам поглед върху масата млади, тъй като работя в IT сферата и всички са поне с 1 висше
108
1
 
25
 
! Отговори
4000 преди 13 години
Освен това до вчера се говореше, че всеки 2-ри е висшист....сега пък точно обратното твърдят, че били хората неграмотни.....манипулатори ***!
107
12
 
24
 
! Отговори
4000 преди 13 години
Аз не мога да разбера максимата на българина, който е един от най-мързеливите народи в СВЕТА! "Аз за к"во да работя, кат тоя не ми плаща добре!" Ами естествено е работодателя пък да си каже "Защо да му плащам добре, като никаква работа не върши като хората".....и ще е прав! Работете качествено и съвестно, да видите как няма да искат да ви сменят!
106
1
 
18
 
! Отговори
всички го знаем преди 13 години
"Хитро" пропуснати от схемата невероятно огромния брой , невиждан за мащаба на страната чиновници , които взимат и от служителите , и от работодателите , и само лежат , пътешестват , ползват отпуски и си живеят живота. И противопоставят грабените един срещу друг.
105
0
 
22
 
! Отговори
....... преди 13 години
Автобиография не могат да напишат, като хората.
104
0
 
20
 
! Отговори
...... преди 13 години
Не могат да напишат една "Молба"! Това е да бъдеш неграмотен.
103
0
 
17
 
! Отговори
WWW преди 13 години
На мнение съм, че когато нямаш правилна дикция, правилно да се изказваш и прочие не можеш да имаш претенции към някого, защото си пропуснал една запетая или нещо елементарно. Човешко е да се сгреши и е поправимо, но от нищо да прави нещо в огромни размери и да излиза извън рамките на допустимото, това вече е прекалено.
102
3
 
23
 
! Отговори
с. преди 13 години
Народа няма как да не е *** и неграмотен!Повечето хора са докарани до положение да се борят за оцеляване и са оскотели тотално!Как например да си платиш сметките и да се нахраниш с заплата 600 кинта и в същото време да отделиш 10-20 лева за хубава книга например!Много по-лесно е да зяпаш певачки по Планета!А качествено образование и свестни учители отдавна няма!С тия жалки и унизителни заплати кой да остане в системата?А какви учители имаше навремето!Лично аз ще помня цял живот някои от моите!
101
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ситуацията наистина е трагична. Нацията прогресивно затъпява - който е могъл се е изнесал в чуждбина а за останалите "чалгата" се е погрижила. И като казвам "чалга" нямам предвид последния хит на Азис и Цицилина а държавната политика като цяло.Младите нямат мотивация нито да учат нито да развиват уменията си в работна среда. За тях примерите за подръжания са дилъри и сутеньори с "S-класи".Това е положението - *** народ лесно се управлява.
100
0
 
19
 
! Отговори
WWW преди 13 години
Оставят на работа връзкарите не, че те са нещо по-по- най от другите, които всъщност са можещи, знаещи и грамотни.
99
0
 
24
 
! Отговори
gtf преди 13 години
с какво бизнеса мотивира младите да учат - особено в малките градове ?- един работник за поставяне на pvc & al дограма взема колкото инжинер- така и така младите бягат на запад, там дори и работник на черно пак заработваш повече от тук дори и да си с 2 образования. Бизнеса ни е неконкурентноспособен, с тоз темп *** ще са единствените останали работещи в бг. От тук и прозира може би намерение на правителството да налива пари (отново от нашия джоб) за образование на мързеливите ***