Най-после ще има ясно разписани правила за училищната библиотека

Библиотекарят става част от педагогическия персонал
Обновена: 16 май 2011 14:36 | 16 май 2011 14:35,
1
Най-после ще има ясно разписани правила за училищната библиотека
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева връчи Годишните библиотечни награди в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Снимка: БТА

Статутът, финансирането и дейността на училищната библиотека задължително ще бъде уреден в проекта на Закона за предучилищното и училищното образование. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева при откриването на Националната библиотечна седмица в София, предаде БТА.

По думите й регламентирането на ролята на училищния библиотекар като част от педагогическия състав също ще бъде факт.

"Няма мъдрост, която да не идва от книгата, защото традициите и преданията, които идват от векове, в днешния ден най-бързо достигат до нас чрез словото. Словото – това е книгата", заяви председателят на парламента.

Заместник-министърът на културата Тодор Чобанов каза, че се работи за усвояване на допълнителни средства за финансиране на библиотечното дело в България.

Цачева посочи като добра стъпка издигането в ранг на университет библиотечното висше училище.

От Българската библиотечно-информационна асоциация пък поискаха конкретни действия на законодателната и изпълнителната власт за развитието на библиотеките и превръщането им в съвременни информационни и образователни центрове.

Те настояват за обновяване на материално-техническата база и библиотечните фондове, както и обществените библиотеки да се превърнат в центрове за учене през целия живот, като бъдат равноправни участници и бенефициенти по проекти и програми с образователна насоченост.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
Sisi преди 12 години
В училищните библиотеки е нужно да се комплектоват актуални според търсенето заглавия!!!Да се пусне списък за интереса на читателите й о по него да се комплектова!!!!!
1
2
 
9
 
! Отговори
Бивш учител преди 12 години
Град Монтана, преди няколко години.Частна фирма купи бившия Акумикар и го прекръсти на Монбат.Подариха цял камион книги от бившата заводска библиотека, предимно техническа литература, на училищната библиотека на едно техническо училище.Жеста не подлежи на коментар.Какво стана с книгите обаче?Един късен следобяд, когато няма почти никой в училище, бяха извозени от познати на директора до най-близкия пункт за изкупуване на хартия.Не се водеха на инвентарна книга.Това е съдбата на уч.библиотеки ...