Очакват 63 000 първокласници тази учебна година

Проблемът с тежките раници – всяко училище се оправя само
Обновена: 12 сеп 2011 13:43 | 12 сеп 2011 13:01,
24
Очакват 63 000 първокласници тази учебна година
Снимка: Архив Булфото

„Около 63 000 се очаква да са първокласниците за новата учебна година, като около 10 000 от тях ще са в София“, заяви заместник-министърът на образованието Милена Дамянова.

Тя присъства на съвещание с директорите на софийските училища заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и с началника на Регионалния инспекторат по образованието Ваня Кастрева.

В края на август министър Сергей Игнатов заяви, че около 2 000 деца не са записани още от родителите им в първи клас.

Дамянова коментира, че има различни причини за това – някои семейства са се премествали в страната, а имало и родители, които не са спазили сроковете за записване. Тя допълни, че проблемът не е ограничен само сред ромите.

В същото време се оказва, че някой родители са записали децата си в повече от едно учебно заведение, за да се презастраховат.

Записването продължава, училищата трябва да подадат официална информация за броя ученици до 30 септември.

По повод на националната кампания "Училище без тежест" за олекотяване на ученическите раници, Дамянова посочи, че в различните области на страната училищата са взели различни мерки.

Кампанията предвижда учениците да използват два комплекта с учебници, като вторият - ще са стари учебници за занятията в клас.

„Използването на втори комплект от учебници не е задължително за всички училища, а и родителите ще решат дали децата им да използват в клас старите учебници или ще си носят новите от вкъщи“, уточни заместник-министърът.

По думите й може на един чин две деца да учат по един учебник.

Още по темата

„Училищните настоятелства и педагогическите съвети са взели решения за купуване на шкафчета за учебниците, като например в област Ловеч в някои училища ще се използва по една тетрадка за работа в клас и за домашна работа“, каза Дамянова.

Тази година няма заповед от образователния министър 15 септември да започне навсякъде в 09,00 часа, затова всяко училище ще може само да прецени кога да бъде откриването.

„Не е редно това, има много училища в страната, които учат на две смени и например във Втора английска гимназия в София, която ще е в нова сграда, церемонията ще е в 10.00 ч“, посочи Дамянова.

За сметка на това обаче при откриването на учебната година ще бъдат запазени ритуалите с националния химн и издигането на националното знаме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
3
 
! Отговори
Мрак преди 12 години
63 000 първолака означава по един първолак на 116 българи. И понеже никой не живее по 116 години - средната продължителност на живота у нас е около седемдесетте, броят на първолаците е трагично малък. Може да се поразсъждава за влиянието на етническия фактор, за безработицата и бедността - от това гледище проблемът изглежда вече ужасяващ. И няма информация някой у нас да прави или поне да предвижда нещо смислено като противодействие. Мрак и спасяване поединично ...
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А 1 на 100 000 става човек, не отричам. Обаче аз живея близо до едно гето... нямаш представа какви неща можеш да видиш там!
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
виж,човече -музикант съм.свирил съм с прекрасни хора и музиканти ***.душа хора.защо поставяш всички под общ знаменател.и между другото българи-импресарии не ни платиха веднъж.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ох, милият ми той! Явно си е нямал взимане-даване с ***! :-)) Ама щом приема за човек някой, който продава собстмвените си деца, я за булки, я на магистралата, я за донори... е, аз не го приемам за нормално, ама това си ми е личното мнение.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За мен са деца-не ме интересува раса,цвят ит.н. За подобни писания на север от нас,може и на прокурор да бъдете даден.Нали го осъзнавате.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В грешка си. *** не създава деца, а чавета, които още от раждането си са обречени да станат същите *** като родителите си. Нямам идея какви са твоите идеи и ценности, но за мен едно крадливо, мръсно и сополиво ***, което от 3 годишно е пратено на улицата да проси не представлява голяма ценост.
18
2
 
1
 
! Отговори
я преди 12 години
В Социализма ВСЕКИ получавал всичко от Училище!!!
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** създават деца,а те са най-ценното на земята.Вие какво правите,стари ергени и моми на по 30 плюс.Или е по-лесно да си имаш една тема-за *** и да я дъвчеш по цял ден без ти самия да си създал живот.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
14, аз пиша ръкописно в живота. Работата ми изисква често и неочаквано да правя записки и ръкописното писане е най-бързо в такива ситуации.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами представи си да. Да ви виждал фактура написана на компютър? А и какво лошо има в това детето ти да се научи да пише четливо? Едното не пречи на другото.
14
10
 
4
 
! Отговори
родител преди 12 години
Искам само да попитам форумците тука - някой от вас пише ли ръкописно в живота, защото госпожата много държи първолаците да пишат красиво ръкописните букви?
13
1
 
10
 
! Отговори
Българин преди 12 години
с една дума няма значение колко започват първи клас, а колко завършват образованието си.
12
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 12 години
11 - само дето те са записани, само за да вземе *** 150 лева за първолакът си, с които пари, разбира се, ще си купи ракия !!! В последното училище, в което бях, в първи клас започнаха 25 чаавета, до краят на първият срок останаха 10, до краят на годината - 3. И по-добре - тъкмо да не пречат на децата да учат, защото 2-3 малки *** в клас са способни да провалят тотално занятията !!!
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аре пак негативизъм и плюнки... Добра бройка са първолаци, ако ще и *** да има - пак по-добре да са първолаци, отколкото да просят и крадат.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въпросът не е в бройката, в това колко от тия деца ще станат хора. Защото като бройка 63 000 е ОК, ама колко от тях ще завършат и ще станат достойни граждани? Иначе дори и чавета чат пат ходят на училище в 1 клас, ама какво от това като пак си остават ***.
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уви, в даскалото което учех аз едно време, тая година само 6 първокласника :ДДД. Жалка картинка :(
8
6
 
1
 
! Отговори
брадваро преди 12 години
оди се гръмни:))
7
2
 
18
 
! Отговори
63 000 първолаци преди 12 години
59 999 бъдещи чалгари.
6
3
 
21
 
! Отговори
Discovery преди 12 години
63 000 деца... това нищо не е!!! Не са на добре нещата не са!!!
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе те като ходят на училище, след някой друга година и политици ще станат.. ТИ чуваш ли се ? Това е нож с 2 остриета!