Започва електронизация на учебния процес

До 5-6 години проектът ще заработи, твърди Игнатов
Обновена: 15 сеп 2011 14:38 | 15 сеп 2011 13:28,
16
Започва електронизация на учебния процес
Сергей Игнатов. Снимка: Архив, БТА

„Правителството има ангажимент до края на своя мандат България да има електронно правителство, а част от него ще е и електронизацията на целия учебен процес в училище“.

Това каза пред журналисти образователният министър Сергей Игнатов, след като откри новата учебна година в 134 СОУ "Димчо Дебелянов".

Той уточни, че намерението за електронно правителство е било заявено от премиера Бойко Борисов на вчерашното заседание на Министерски съвет.

За образованието това означавало електронно училище, в което не само е се проверяват двойките и шестиците по предмети, а родителите ще могат да участват пряко в учебния процес.

„Проектът за Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в образованието беше временно спрян заради одити и сега той ще продължи“, каза Игнатов.

Още по темата

По думите му трябва да се създадат условия, за да може след 5-6 години да има добра електронна среда за обучение в училище.

„Ако искаме да променим обществото, трябва да променим образованието. Ако искаме да се борим за първите места в ЕС, трябва да променяме и модернизираме образованието“, категоричен е Игнатов.

Електронното обучение ще се осъществява с европейски средства и по проекта за ИКТ в образованието.

Образователният министър коментира и обсъжданата с родители и ученици промяна на началото на учебната година от 1 септември.

Игнатов каза, че "отдавна е бил ученик и обича датата 15 септември", но е раздвоен заради икономиите, които биха постигнали училищата, ако учебната година започва от по-рано.

Каквото и да е решението, датата ще бъде включена в новия Закон за предучилищното и училищното образование, като проектът за него трябва да бъде внесен до декември за обсъждане в Народното събрание.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
М.К.Р. преди 12 години
Абе набутахте частни занимални в държавни училища."Изгонете търговците от храма",ХРИСТОС!!
15
0
 
3
 
! Отговори
3 преди 12 години
...тези електронни обучения се налагат в момента от админстрацията отгоре, без да се съобразяват с нагласите и идеите на учители. Учителите ако не възприемат процеса и не знаят как да го усъвършенстват нищо няма да се получи или нещата ще се формализират, както става с е-правителството вече 10 години, самоще се дообогатят мобилните оператори, тъй като ще посредничат между училища и родители и последните ще плащат люти такси/по идеи на правителството/ за справките със sms.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До всички многознойковци! В израза "електронно обучение" "електронно" е прилагателно, а "обучение" - съществително! Така че: ОБУЧЕНИЕТО е важното, а ЕЛЕКТРОННОТО може и да се приложи! Казано е " Не сътвори себе кумира!" Така че не идигайте в култ електронизацията. Дечурлигата и сега могат да висят зад компютрите. Но не учат, а се занимават с други неща! Така и ще бъде! Все пак имам доста голям опит в тази област и мога да твърдя, че който не го бива в собствения му занаят веднага се превключва!
13
0
 
4
 
! Отговори
daskal преди 12 години
Щом е до 5-6 години , защо се изхвърля сега ?За 22 години не видях политик , който да каже - ,,Направих това и това ! ,, / оставям настрана Б-мен /Той е друг случай -нямам думи .Всички говорят в бъдеще време !Народа трябва да заведе колективен иск срещу всички серсеми които ни управляват последните 22 години .Искът е за БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ !
12
0
 
4
 
! Отговори
elektron преди 12 години
"електронното правителство" по целия цивилизован свят работи доста добре и определено има ефект, но нека не го идеализираме. В образованието ще бъде полезно, но инвестицията е сериозна /от тук и комисионните/така че, "електронизация" но не на всяка цена - премерено и прозрачно. Не бива да се поставя за самоцел, като тотално спасение, защото ще ни излезе ПРЕСКЪПО. Сега му се прави тотална реклама, за да се приеме като насъщна нужда, да се плати огромна цена и да се лапнат комисионните. ДА БДИМ!
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Игнатов, препоръчвам ти да се поконсултираш малко с педагози и друга такава ***... Току-виж си разбрал защо във Франция например ОЩЕ не се говори за пълна електронизация на учебния процес. И, което е по-важно, може да разбереш и какво е това чудо учебен процес, какви са възпитателните ефекти на оценките... въобще може да разбереш каква е ролята на учителя в училище и колко е важно той да бъде добър професионалист. А професионалисти не се привличат с 350 лв. основна заплата,а само некадърници.
10
1
 
6
 
! Отговори
селянин преди 12 години
У нашето село манговците най обичат да пият *** и ядат за държавна сметка.Не могат да четат и не искат компютри.Даже не знаят какво етова електронно обучение.Дай чалга и са са .Не харчете скътани парици за нещо което е ненужно.
9
0
 
9
 
! Отговори
Димитрова преди 12 години
Аз пък не искам детето ми да виси пред компютъра/електронна "черна дъска"/друго подобно...И определено не искам родителите да участват пряко в учебния процес! Всяка жаба да си знае гьола! Който иска да участва - първо да се обучи и да добие опит! На единствената родителска среща в яслата се каза: "Нямаме видео" и родителите веднага скокнаха да купуват, без да мислят какво и колко ще се гледа. С учител/директор мога да се преборя, ако трябва, но с родителската тълпа - няма начин!
8
3
 
7
 
! Отговори
А деньги откуда ? преди 12 години
Ако ще електронизирате и образованието, както направихте с "електронното правителство" по-добре от сега се откажете. Малуумници алчни за пари от държавни поръчки !
7
4
 
8
 
! Отговори
??? преди 12 години
Мили родни *** управници!Фатално сте закъснели!Докато вие още се каните, учениците и от африканския рог вече учат електронно!Все пак Йорданке и Сергейчо, побързайте, докато не се е изнизал и последният български младеж през Терминал 2!!!
6
0
 
15
 
! Отговори
ссс преди 12 години
Абе първо ги накарайте да ходят на училище и да учат ...
5
2
 
10
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
След 20-30 години всико ще 6, след 50-60 ще е 8... чесно ви казвам .. гарантирано то БКП-ГЕРбави...Игантов защо не кажеш на Тиквата и Доан Зия да пуснат на децата на работещите родители, които внасят данъци всеки месец и всяка година - еднократната помощ за пъровлаци ?! сега има само за етнокултурните социално слаби... граждани...
4
6
 
12
 
! Отговори
До 1 преди 12 години
Досега не съм попадал на по-просто същество от тебе!...Ти въобще наясно ли си какво е това електронно правителство и колко позитиви извади това в Естония?...И стига сте намесвали политиката под всяка новина,ами мислете малко!
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 5-6 години тези деца ще са завътшили ама нали нещо трябва да се прави иначе ставаме подозрителни
2
1
 
14
 
! Отговори
No more преди 12 години
Е ако обърнете и малко внимание на материала, който се изучава цена няма да имате!
1
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Глейте да не съ наелектризирате от напън... То още няма нормална образователна система той бил щял да я електронизира и дигитализира П.П. Тва електронно правителство ко ше прай ?1. Народа *** участва пряко в управлението ли ? Хахаха2. Решенията ше се земат от компутър кат по-умен от Боку ? Хохохох3. Ше избива електрони....т.е. пари за нищо но за някой