Все повече българи искат да учат в скандинавските страни

Привлича ги безплатното обучение в държавните университети
26 сеп 2011 14:12,
89
Все повече българи искат да учат в скандинавските страни
Снимка: Reuters

Все повече българи искат да учат в скандинавските страни заради ниските годишни такси или заради безплатното обучение в държавните университети, обяви Кристина Семковска от консултантската фирма за образование в чужбина "Дарби".

Тя уточни, че висшето образование в държавните университети в Швеция, Норвегия и Холандия е безплатно, а трите държави предлагат над 2000 специалности на английски език и затова много българи избират да учат в скандинавските страни.

В тях програмите на английски език са основно свързани с бизнеса, с икономическите и техническите дисциплини.

Повече са програмите за магистърската степен, като в Дания има около 200 магистърски програми на английски език, в Швеция – около 500, в Норвегия – също около 200.

Кандидатстването започва през октомври т.г., като в различните страни ще завърши от февруари до май 2012 г.

Руските университети също започват да предлагат много изгодни условия за чуждите студенти, тъй като големите държавни висши училища имат недостиг на студенти, заявиха от "Дарби".

Според консултантската фирма руското правителство е приело решение да финансира 75 на сто от обучението на чуждите студенти или те ще плащат само 25 процента от таксата в руските държавни университети.

Между 700 и 3000 евро са годишните такси за чуждите студенти в руските университети.

Две са възможностите за обучение в университетите в Русия, при първата се кандидатства с българска диплома за подготвителна година на руски език и след това се влиза във всяка една от специалностите с обучение на руски език.

При втория вариант се кандидатства със сертификат за владеене на английски език и с българска диплома в специалности, предлагани в руските университети на английски език.

Холандия е втората страна след Великобритания, която предлага най-много програми на английски език – 1500 са бакалавърските програми и още повече – магистърските, посочиха от "Дарби".

За последната година 1450 българи са заминали да учат в холандски университети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
3
 
! Отговори
До 45 преди 12 години
Приятельо извинявай, но ти си просто един поражанец. Това че сегашното поколение е тотално сбъркано от сблъсъка с две противоречащи си системи се провали, не значи че бъдещите поколения няма да успеят.
44
2
 
11
 
! Отговори
никола преди 12 години
И един съвет от мене,НЕ СЕ ВРЪЩАЙТЕ,НИКОГА НЕ СЕ ВРЪЩАЙТЕ,защото тук ви чака Винету,Гоце,***,и вся ***,чакат ви за да ви вземат паричките,чакат ви и ТОПЛОФИКАЦИЯ,И ЕНЕРОТО ВИ ЧАКА,А ДЕКЕВР НАПРАВО УМРАТ ЗА ВАС,АКО ИМАТЕ МАЛКО РАЗУМ,БЯГАЙТЕ ОТ ТЕЗИ ЕНИЧАРИ,БЯГАЙТЕ И НЕ ПОГЛЕЖДАЙТЕ НАЗАД,ЗАКЛЮЧЕТЕ СИ НОСТАЛГИЯТА В КИЛЕРА И ДА ВИ НЯМА,ЗА ДА ВИ ИМА ТАМ.
43
5
 
1
 
! Отговори
До 41 преди 12 години
А какво ще постигнеш с този нихилизъм и черногледство? За да промениш живота си трябва да положиш усилие, ако не си готов да се бориш нищо и няма да постигнеш в този живот. Какво според теб трябва да направи българския народ? Да се изнесе масово от територията на която се намира България ли? Да изоставим домовете си? Да изоставим земята си? Това ли е начина?
42
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
братовчед ми завърши с пълно отличие Мед.Ун. в София, беше най- добрият студент.след година чакане, му предложиха работа като ...санитар във враца, а в софия му казаха, че без познати, пари и роднини лекари не става. при първия му имеил, го одобриха, сега е в германия за 3500 евро стартова заплата - половин ден стажант хирург и половин ден асистент в университет. как ще го накарате да се върне? с катуница, околовръстното? с какво?
41
2
 
8
 
! Отговори
до 35 преди 12 години
до 35няма оправия приятелъо, просто янам, колкото по рано заминат младите, толкова по добре за тях. тука нищо добро няма да се случва оттука нататък...
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нема такива невежи : стандарт на живот....това е само за глупаците....в никоя държава не можеш да си позволиш прекалено охолство, ако не си милионер....обикновените хора навсякъде пестят....Може това-онова в повечко обаче не в пъти....Сравнявате различни неща - ние живеем в мизерия и не можем да сравнявме стандарти. Основните разлики са в мисленето на хората, отношенията между тях и спазването на законите.
39
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
'търсим счетоводителКа, до 25 години, с 5 години стаж, неомъжена, без деца, с 2 чужди езика, компютърна грамотност, да разбира от бюджет и да се занимава с маркетинг, заплата - 500 лв.'.истинска обява от сериозен бг сайт! айде обяснете на момичетата защо не трябва да раждат или на момчетата защо не ги вземат на работа..
38
2
 
3
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
ДоВитаутас "Не говоря глупости."НАПЕОРИВ. И по български тарикатски изместваш казаноТо от менза дето мешаш лъжи с полуистини:"Храната там е на същите цени като в БГ и електрониката също. Неинтегрирането не е по вина на скандинавчетата а по вина чалгясаните и мутрясали българарс възпитани в тарикатлък и комплексарщина. Те се събират в затворени общества пускат си чалга единствено за "бактерикус булгарикус" което ги прави горди:-) Дори и за 1994 не вървят там (къд ни помляха)И само с футбола ли
37
1
 
11
 
! Отговори
до 35 преди 12 години
какво да променя в държавата, приятелю? да изгоня закотвените некомпететни лелки от администрацията ли? да задължа всички министерства да спазват правила за конкурси ли? да спра измислените университети и да изгоня децата на депутатите от тях ли? да лъжа децата, че с 400 лв. на месец се живее? да заставя лекарите да не искат подкупи или да сложа само възпитани хора в полицията и институциите? да накарам майките да водят децата си на паша? или да принудя монополистите да се съобразят с доходите?
36
7
 
3
 
! Отговори
До 38 преди 12 години
Толкова по-зле за теб! Ти винаги ще си останеш българин, а това че се срамуваш от произхода и родината си само показва какъв комплексар си.
35
2
 
6
 
! Отговори
до 35 преди 12 години
България вече не ме вълнува.Факт.Разбрах още 90-те години ,че трябва да се изнеса.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
знам, че в норвегия е супер скъпо, обаче с 3 годишни заплати си купуваш малко жилище. хайде умножете нашите 3 годишни заплати и какво ще си купите - една селска тоалетна. отделно им дават 13 и 14та заплата. а нашенци не вървят там, точно защото скандинавското образование е БЕЗПЛАТНО - предпоага се, че всеки който иска добра работи, завършва тяхно образование и за това не трябва да имаш богати родители. ако става дума и англичани и немци не вървят - хората настояват на езика си.
33
2
 
0
 
! Отговори
до 32 преди 12 години
ооо чукаме ги и още как, обаче още по-голям успех със скандинавките имат турците, факт!
32
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е няма такъв народ като нашия. Вместо да променим държавата си ние всячески набиваме в главите на младите хора, че трябва да напуснат родината си. Повръщами се вече от такива статии.
31
7
 
20
 
! Отговори
от дания преди 12 години
бг образованието е шит! завърших право в су, после понеже не ми го признаха, се наложи да изкарам още едно в англия - от опит ви казвам, че нашето ми се стори песен, отделно че при нас се учи само куха ненужна теория. живея и работя ПО СПЕЦИАЛНОСТТА си в дания, 6 пъти съм представлявал датски фирми и съм се сблъсквал с бг администрация и 'бизнесмени' - 4 пъти искаха подкуп и 3 пъти се опитаха да си пробутат техни хора за служители като условие за сделка. всичките фирми инвестираха в чехия! факт!
30
1
 
31
 
! Отговори
Витаутас преди 12 години
До 28Не говоря глупости. Наемът за един малък апартамент в Осло е около 2000 лева на месец, кутия цигари около 21 лева, 500 мл Кока-Кола е 4 лева, бирата в заведение е 15 лева, меню в Макдоналдс е 20 лева.
29
0
 
7
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
"Не знам за 94, ама русичките шведки редовно ги чукаме с българския боздуган!"Не знам какви шведки парцали чукаш ако въовще го можеш това упражнение, ама българки по които на тебе само лигите ти текат не проблем почти за никой швед.Комплексар.А българи които имат някакви шансове за истински шведки не се покриват с твоя профил.
28
8
 
2
 
! Отговори
до 28 преди 12 години
не знам за 94, ама русичките шведки редовно ги чукаме с българския боздуган!
27
12
 
7
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
: Витаутас дрънкаш тъпотии.Храната там е на същите цени като в БГ и електрониката също.Не интегрирането не е по вина на скандинавчетата а по вина чалгясаните и мутрясали българарски младежи , възпитани в тарикатлък и комплексарщина. Те се събират в затворени общества пускат си чалга и си говорят единствено за "бактерикус булгарикус" което ги прави горди:-) Дори и за 1994 не вървят там (където шведите ни помляха)
26
0
 
1
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
ти нещо? от къде падашняма такова нещо като инвестиция в "работно място"всъщност имало е! по време на феодализма и не само, когато някои длъжности са купувани. Плащаш си и ти дават да събираш данъците от околията.Ааа то май и сега има такива "инвестиции"ама ти това ли имаш предвид?