Шефът на научния фонд хвърли оставка след открити нарушения

Игнатов не беше на среща с учени при премиера, Борисов така пожелал
Обновена: 28 яну 2013 13:04 | 28 яну 2013 13:00, Веселина Йорданова
45
Шефът на научния фонд хвърли оставка след открити нарушения
Дянков и учените направиха изявления след срещата. Снимка: БТА

Управителят на Фонд "Научни изследвания" Христо Петров е подал оставка след проверката на Инспектората на Министерския съвет във фонда, стана ясно след среща на учени с премиера Бойко Борисов.

Оставката е приета от министъра на образованието, който по желание на премиера не е присъствал на срещата  В доклада на Инспектората има около 60 препоръки. Неправомерното назначаване на служители на трудов договор е сред нарушенията, посочени в него, съобщи след срещата вицепремиерът Симеон Дянков.

"Докладът е в Министерството на образованието, за да се запознаят и те с него", уточни  Дянков. Документът ще стане публичен след около седмица.

В началото на следващата седмица ще бъдат обсъдени предложения за промени във връзка с препоръките в доклада. Учените заявиха, че в следващите 10 дни няма да протестират, както е било планирано, за да се даде възможност диалогът да продължи.

Още по темата

Скандалът около фонда избухна в края на миналата година, след като учени от Софийския университет и БАН изразиха недоволството си от начина на разпределение на над 14 млн. лв. от държавния бюджет.

Според обвиненията, които бяха отправени, някои от проектите са спечелени от приближени фирми на шефа на фонда Рангел Гюров, преподавател в Нов български университет, чийто бивш ректор е образователният министър Сергей Игнатов. Гюров беше обвинен, че срещу титлата "доктор на науките" ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии Стоян Денчев е получил проекти за хиляди левове. 

Недоволните учени протестираха пред Министерството на образованието и призоваха министър-председателя Бойко Борисов да вземе мерки срещу случващото се.

След среща на недоволните с премиера Бойко Борисов беше обявено, че Инспекторатът към Министерския съвет и работна група на Световната банка ще започнат проверка на конкурсната сесия във фонда.

В началото на месеца образователният министър беше изслушан в ресорната парламентарна комисия.  Тогава Игнатов отново коментира, че проверките до момента не са показали сериозни нарушения и отказа да анулира конкурса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Germania преди 11 години
Integracionite bezplatni kursove po nemski koito se predlagat za 4ujdenci v Germania ne stavat za ni6to , 10 nema da stignat s takav kurs da se nau4e Nemski ezik , palen TEATAR , taka 4e koito re6i da hodi v Germania da nau4e ezika do nivo C1 v Balgaria
33
0
 
4
 
! Отговори
ъ преди 11 години
Не видях вътре в текста някъде да пише, че шефът на фонда - анголският професор Рангел Гюров - е хвърлил оставка! Заглавието е подвеждащо. Иначе досадните щатни писачи на БСП пак са тук! Тия хора много злепоставят партията си и ще отвратят съвсем младите хора от "лявото" (не че БСП е "ляво", но се представя за такова).
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tai kato balgaria se deli na lobeta rysko evreisko amerikansko tyrsko i dr.partiite sa sashtite za kjoito glasyvate osblyjvashti chyjdite interesi ne balgarski kvo moje da se ochakva i balgaskata akad.na naykite xaos estestvenno .niama zdrava raka nashi vashi i drygi.e tvae ,a koi kvo e izmislil nali za tva my se plashta estestvenno ,a sled kato e nedovolen da napysne.
31
0
 
6
 
! Отговори
Малко ядосан преди 11 години
Нещастен анонимнико 32! Точно тези от снимката не са калинки. Не можеш да стъпиш на кутрето на нито един от тях. Познавам от 64 години един от снимката и той ми е приятел. Разработките му са на суперсветовно ниво и да чете лекции го канят американци и японци. Работите му имат освен теоретично, пряко практично значение! Какво ще затваряш? Какво представляваш, освен сгъстък миризлива органика! Нещо да си направил? Айде, бегай да слушаш Азис!
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
то къде ли не е избухнал скандал, баси и управлението. Медиини звезди! Пу! Казахме ви да работите, а ние ще ви познаем по делата, ама вие не - важното е как го представяш по тиливизора а иначе кръгланула, даже две чат пат.
29
0
 
10
 
! Отговори
SS преди 11 години
Трябва да се изхвърли това *** Игнатов. Този боксьор и измислен "професор" е срам за България.Ще се изкефя, ако бъде осъден по обвиненията за далавери във ФНИ, в които участието му е несъмнено!
28
0
 
4
 
! Отговори
Паметар преди 11 години
Стоян Денчев е голям шмекер и въжеиграч и е сигурно, че срещу получените и "усвоени" милиони нищо съществено не е направено! Той е и политически нечистоплътен българин и се интересува само от келепира!/справка по Бай Алеко/. Ако се разследва внимателно дейността му от 1991/2 година насам ще се размирише много и няма да е зле да прекара 5-6 години в някой затвор - не в София, по подходящо ще е някъде в страната...
27
0
 
3
 
! Отговори
Знатко преди 11 години
Хвърли ха му оставката е по-вярното заглавие. И в Гербовото правителство все дребните риби го отнасят. Трябва да се опази министъра дето аха-аха да отвори турски увниверситет тука. *** като Бойко дето човек от ДПС му купи изборите във Варна.
26
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Време е да се събори този завод за калинки и учените не само да казват че са "учени" а да показват и внедряват иновации - ако не го правят няма нужда от такива ***
25
1
 
8
 
! Отговори
333 преди 11 години
Ако Борисов иска да спаси рейтинга си, трябва незабавно да изхвърли този *** Игнатов.Много подла душичка е.По очите се познава.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"В началото на месеца образователният министър беше изслушан в ресорната парламентарна комисия. Тогава Игнатов отново коментира, че проверките до момента не са показали сериозни нарушения и отказа да анулира конкурса."Този е за главен герой в "От глупав по-глупав" ... Мумифициран приживе!
23
3
 
9
 
! Отговори
факт преди 11 години
ГЕРБерастите крадът яко от всякъде,и като ги хванат калинките казват: Станишев е виновен...Само с оставки не става,каде е прокуратурата ???Следващото правителство трябва да напълни затворите с тая ГЕРБерска ***-мутри и" бивши" милиционери и членове на БКП.Факт е,нали ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ееееех, калинки, калинкимногобройни сте...
21
0
 
11
 
! Отговори
объркан съм преди 11 години
Единия ВУЗ е УБИТ, а другия ВУЗ е ПУКА. Кой дава лицензи на всякакви измислени ВУЗ-ове които заляха малката България. Странни хора странни идеали. Каквито ВУЗ-овете, такива са и преподавателите и ръководителите им.
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Калинките вече мутират и се появиха торни бръмбари!"Аферим ,Тикво,ашколсун! Къде го оня гейберастки извратеняк да пише пак "Мачкай Бойко"!
19
9
 
10
 
! Отговори
стоян петров преди 11 години
Давате за пример, че в другите страни учените взимали по 3000 евро . Ами те и работниците вземат по толкова. Като са толкова учени да си патентоват откритията и да се къпят в пари. Когато аз учех, 90% от преподавателите ми бяха на по-ниско интелектуално равнище от мен. Не се самоизтъквам, просто да знаете, че и там всичко беше и все още е объркано. Просто много хора разбират науката, като един хубав начин да прекараш живота си. В света научите работници често спят в лабораториите си.
18
0
 
11
 
! Отговори
А сега де преди 11 години
Имам два въпроса :1. Кой назначава шефа на фонда? (не е ли случайно правителствена структура)2. На кого симпатизи Рангел? (ГЕР..)
17
1
 
19
 
! Отговори
наивник преди 11 години
До БениКак може да си по-наивен и от мен!!! Причинно следствената връзка е обратна. Бойко се намеси след натиск от Европа!!! Иначе щеше да си мълчи и да остави Дянков и Игнатов да продължат да плщчт по БАН
16
0
 
8
 
! Отговори
СФ преди 11 години
Какво значи любимата ви фраза "хвърли оставка"? Къде се хвърлиля? В коша за ***, през прозореца? Правилният приет израз е "подаде оставка". Никъде в нормалните световни медии няма да намерите такива скудоумни изрази като в българските издания и сайтове. "Журналистически" недоразумения.
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе хора знаете ли колко пари взима 1 учен от БАН??? Долу горе 400 лева. За какви пари говорите, знаете ли в какви условия работят? В чужбина взимат по 3000-5000 евро за същата работа.