Търси се "носач на раница на първолак"

Чантите на децата тежат от 7 до 15 килограма
Обновена: 12 сеп 2013 08:19 | 12 сеп 2013 07:48, Петя Славова
48
Търси се "носач на раница на първолак"
Снимка: Булфото

“Носач на раница на първолак” - това явно е длъжността, която трябва да се въведе в училищата, пише в. "Труд". Въпреки усилията на просветната система и на родителските асоциации тежестта на раницата да се намали, това няма да се случи и тази година.

Детска раница тежи поне 7-8 кг, пресметна родител на първокласник, ако в нея има буквар, учебник по математика, две тетрадки и 2-3 помагала. Задължително в чантата ще се сложат и 2 бутилки от по 500 мл вода, кутия с храна, гуменки, несесер и екип за физическо възпитание. Изчисленията не включват всички помагала, част от които биха били оставяни в шкафчета в училище. Ако и те се прибавят тежестта надхвърля 10 кг.

Според началник на инспектората по образования в столицата Ваня Кастрева, родителите е добре да оглеждат раниците на децата си, за да следят за всичко ненужно в тях. Рекордът на тежка чанта за миналата година, разказва Кастрева, е раница на момче, която е била 15 кг.

По данни на здравната статистика всяко второ дете у нас има гръбначно изкривяване. Причините са от неправилната стойка от тежката раница. Многото килограми могат да доведат до асиметричен растеж на гръбначния стълб, предупреждават специалисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
8
 
10
 
! Отговори
Некой си. преди 10 години
Абе тия първолаци все по изнежени стават бре! От раз виждам излишните неща - що в кутия? Два сандвича в салфетка и найлонов плик и готово.2 бутилки вода? Боже! То за възрастни не препоръчват да се консумира постоянно бутилирана вода, какво остава за малчуганите.Направо се чуди ни едно време като сме мъкнали същите кила, как сме станали хора, а сегашните не могат !Ай сиктир!
21
1
 
16
 
! Отговори
a преди 10 години
По един Буквар и тетрадка им стига.
20
1
 
16
 
! Отговори
Gosh преди 10 години
защото носехме каквото трябва - учебник с тетрадка за работа в клас и домашна работа по съответните предмети, максимум 1 учебна тетрадка, кутия с химикал и молив и гуменките за физическо ... Не сме носили по 10 помагала, 4 телефона, 2 вафли, вода, кола, мСдоналдс и т.н.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз като бях в първи клас си оставяхме чантите в понеделник в училище и си ги взимахме в петък
18
1
 
10
 
! Отговори
chymerna преди 10 години
Едно време носехме писане и четене и две тетрадки по тях :) Не бяхме по глупави !
17
5
 
13
 
! Отговори
лукчо преди 10 години
И защо в раница за първолак трябва да има 2 бутилки минерална вода,да не е на пикник в планината,едно време все с бутилки с минерална вода ходехме,отделно че не е полезно да се пие такава постоянно.Ми сложете му и 2 килограма банани и три кила моркови,па после рев що било толкова тежко.Превземки.
16
9
 
4
 
! Отговори
тиква преди 10 години
да бе да тежат, тежат максимум 5 кила и то барабар с водатаи нещата по физическо.7-8 кила са всички учебници барабар с играчките дето някои неориентирани още дечица с неадекватни родители ,защото разрешават да носят на наследниците си играчки.Аре стига, едно време и ниа носихме още по-тежки неща с чанти от кожа коита само тях да вземем си тежаха .Сега всичките раници еднодневки са леки и пак надоволство.Истината е че българина вечно е недоволен.ще искарате сега че един уч тежи кило.СМЯХ
15
7
 
6
 
! Отговори
Vesso преди 10 години
Е ка ги правят тези сметки?Аз съм бил първолак.Сина ми е бил първолак.Изпълнявали сме всички задължения.Па не са ни тежали толкова чантите/раниците.Ами хайде да отпускаме помощи и за носачи на раниците,че *** вече изпиха тези за първия учебен ден.Иначе съм за поетапна смяна на хартията с монитора.Таблетите вече са доста евтини.Колко кутии цигари,бутилки алкохол или литри гориво ще струват на родителите?За горите да не говорим.Дайте малко по здравословно.
14
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не купувайте раници,а куфарче с колелца. Така и така ще се изнесат след някоя друга година навън,поне куфара им за ръчен багаж да е осигурен. Лошото е,че стават все по-***.
13
10
 
13
 
! Отговори
До Gosh преди 10 години
И моята раница пред 20 години тежеше 7-8 килограма, не знам защо при теб не е било така. Е тези тежки раници нищо не ми направиха, сега съм на 180см здраво право момче. А родителите като искат да облекчат децата си да купуват леки раници и да не ги тъпчат с глупости като вода и други подобни. Пък и първолаците не прекарват повече от 5 мин с раниците на гърба си. Така че нищо страшно няма. Проблема е неправилна стойка, а не тежка раница
12
8
 
14
 
! Отговори
Ученик - осми клас преди 10 години
Тук пишат рядко прости хора, нали се сещате, че едно дете първи клас не е професионален щангист и трудно се мъкнат тия бумаги.
11
1
 
39
 
! Отговори
Sephora преди 10 години
Преди да стигнем до раницата, не е лошо да погледнем систамата като цяло. Причината да се носят тези тежки раници е обр. процес. Мои познати, чийто деца учат в чужбина, детето не носи вкъщи нищо. Всичко стои в училище, образователния процес е съсредоточен изяло в уч. сграда. Докато в БГ, децата пишат домашни вкъщи, често се налага дори да "преподавам" уч. материал отново, децата за затрупани с куп ненужни помагала, знаем каква е причанат, да не говорим за ползване ни интерактивни тех. и т.н.
10
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че нали са целодневно в училище,не е необходимо да носят такива чанти в къщи и обратно? Освен това този кото твърди че средно една чанта тежи около 10 кг.явно не е в час!
9
13
 
4
 
! Отговори
... преди 10 години
На всеки нещо му тежи.Дай ни да се оплакваме.Че и статии се пишат за това!
8
7
 
23
 
! Отговори
Gosh преди 10 години
Преди двайсетина години, като бях първи клас, раниците ни не тежаха толкова, а пък не бих казал че излизахме *** това поколение...
7
21
 
14
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Е---ти лигавите родители. Още малко ще искате да ги освобождават от час по физическо, щото видиш ли детето не може да тича 10мин. и да играе волейбол 30мин. Едно време ние като носихме по 20кг раници с всякакви простотии вътре, никой не ме е питал искам или не искам - като нямам учебник или дадено помагало ме гонеха от час с неизвинено и викаха родителите да събеседват с тях.
6
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами едно време имахме по един учебник и една тетрадка, а сега плюс тях помагала и n-на брой тетрадки. Учебниците с а безобразни с раздут обем от ненужни и глупави картинки дори за деца в 4-и клас. Изобщо пълно безумие за да могат едни хора да вземат едни пари. Децата не могат да се научат да пишат защото задачите се изписват и се остава едно празно квадратче за отговор( но пък това гарантира отпечатването на тетрадките) и те изпадат в шок когато трябва да започнат да изписват цели задачи.
5
1
 
27
 
! Отговори
Родител преди 10 години
Ако го погледнем от хубавата страна, всяко българско дете - потенциален бъдещ шампион по щанги! А г-жа Кастрева бих попитала, тъй като този проблем се дискутира поне от 10 год. , не му ли се намери решение?
4
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
2 бутилки минерална вода. Цял килограм е това.Толкова ли е трудно в стаите да има инсталирани автомати за вода? 20 литра са 3 лева.
3
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Детска раница тежи поне 7-8 кг, пресметна родител на първокласник, ако в нея има буквар, учебник по математика, две тетратки и 2-3 помагала."Някой от редакторите май не си е носил раницата изобщо в учиилщето, щом пише тетраТки.