Правителството ще повишава грамотността с 10 %

Българските и румънски ученици са последни в ЕС по постижения
25 ное 2013 07:12, Петя Славова
36
Правителството ще повишава грамотността с 10 %
Снимка: Булфото

Кабинетът си поставя амбициозната задача до 2020 г. да намали видимо дела на учениците със слаби постижения, пише в. "Сега".

Това става дни преди представянето на новите международни данни за грамотността на 15-годишните. Така, ако през 2009 г. деветокласниците със затруднения по четене са били 41%, то целта за 2020 г. е тази група да се "стопи" до 30 на сто от випуска.

В момента българските 15-годишни ученици заедно с румънските си връстници са на последните места в ЕС по образователни постижения.

Целите на правителството в областта на математиката са още по-високи. Кабинетът иска дела на 15-годишните със слаби постижения в тази област да се намали от 47.7% през 2009 г. на 35% през 2020 г. Ако преди 4 години деветокласниците със слаби оценки по природни науки са били 38.8%, към 2020 г. делът им трябва да стони 30 на сто.

Цитираните данни за дела на 15-годишните ученици със слаби постижения са от международното проучване за нивото на грамотността PISA 2009, което се провежда от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Данните от PISA 2012 ще бъдат представени в началото на декември.

Предвижда се въвеждане на единна система за оценяване на ученици, учители и училищна среда, както и периодично осъвременяване на учебните програми в съответствие с пазара на труда. Изискванията към учебниците ще бъдат актуализирани. Модернизиране на библиотеките, използване на електронни учебници и други интерактивни материали, насърчаване на трансграничната мобилност на учителите с цел повишаване на квалификацията им са друга група мерки в стратегията.

Кабинетът ще иска още да намялава неграмотността сред подрастващите между 15-19 г. от 2% през 2011 г. на 1.5% през 2020 г. и сред 20-29 годишните - от 2.3% през 2011 г. на 1.5% през 2020 г. Също така ще има повишаване на дела на децата в детските градини от 4 г. от 87.8% през 2012 г. на 90% през 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Времената се променят, някога сме имали силно образование и то е било "върха" за времето си, безспорно на много високо ниво.Днес нещата са много различни. В столичното елитно училище в което учи детето ми, седят по две деца на компютър. Някога преди 25 г. в ком. зала седят сама на компютър, "Правец", които беше актуален за времето си.Салона в който спортувах беше нов и лъскав,а днес моето дете играе на вън, защото салона се разпада и пари няма.
32
2
 
2
 
! Отговори
Софиянец преди 10 години
Да за съжаление българското образование вече не се признава в Европа. Висшето също! По бай Тошовото време се признаваше всичко. Плюйте по старото време, ама сега нищо не можете да покажете. Погледнете колкото пъти България е била между първите 5 на интернационалните математически олимпиади - ranking отдела. От 10 г. никакъв успех. Браво, испяхте с много елан да нивелирате нивото по минимума. Ей до къде стигна страната на Вазов и Ботев. Е да ама като не ги учат! *** на Европа!
31
0
 
11
 
! Отговори
Начален учител преди 10 години
Мангалчетата се увеличават, а двойките да намаляват! Е няма такава зависимост...виж, ако спрат ромския конвейр, грамотността сама ще се вдигне! Без програми и актуализации- по "еволюционен" път!
30
0
 
9
 
! Отговори
ЖороПърви преди 10 години
До 30-така е с делегираните бюджети-никой не се интересува от това как работиш, а от това колко деца си записал...а кое дете ще се запише, ако знае, че можее да остане да повтаря класа???
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
даскалите се превърнаха на *** да кандардисват децата да се записват в тяхното училище като им обещават шестици и стипендии. Просташка държава
28
1
 
6
 
! Отговори
Uvigi преди 10 години
Много негативизъм, омраза, псевдокомпетентност по жизнено важни въпроси за обществото...Хора, това не е футбол или чалга, не е за един ден и след това кой откъде е...Оставете на истински компетенните хора, свободни и мислещи, да решават съдбините на България.В държава, в която няма морал, политиците се правят на ***, на невиждащи какво иска народът, в която 170 дни улиците протестират,а никой не иска мнението на доказани специалисти в педагогиката и мениджмънта, ами това идва да подскаже нещо
27
2
 
14
 
! Отговори
Journey преди 10 години
И как така ще ги образовате, като образования човек не търпи комунистическа власт.Вземете образовайте турците и помаците, да видите дали ще гласуват като овце за ДПС и за вас.
26
0
 
8
 
! Отговори
БПФ преди 10 години
Просто е - щом маймунето в края на клас не е научило поне буквите - повтаря, ако до 12-годишна възраст не е покрило минимум образователни изисквания, изхвърля се от училище, спират му се всякакви детски, а на 14 отива да копа на нивата !!! За там диплома не трябва. Пълна загуба на ресурс и време е да се правят опити за ограмотяване на непълноценни в интелектуално отношение същества.
25
0
 
14
 
! Отговори
БПФ преди 10 години
Просто трябва да се промени политиката на толериране на *** !!! Гадни *** чаавета тръгват в първи клас само заради помощите, те са негодни да учат, защото дори не могат да говорят членоразделно !!! И въпреки, че въобще не седят в училище, учителите им пишат тройките и ги пускат да вървят нагоре - затова се стига до парадокса "ученици" в 5-6 клас да не знаят азбуката !!!
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как ще ви повярваме, че искате грамотни хора! Целта на политиците е опростяването и обезличаване на населението! В международен мащаб това е целта: оформяне на човек, който е нито мъж, нито жена, без определено национална принадлежност, без родствена принадлежност, без семейство, подвластен всякакви содомии, които законно дори ще бъдат защитени под знака на "толерантността".
23
2
 
12
 
! Отговори
?!?!?! преди 10 години
Неграмотни да ограмотяват? Вицът на деня е това!
22
1
 
9
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Това правителство трябва да обърне внимание първо на собствената си грамотност ! Но ..... съмнявам се !
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крайно време е о-то ни да тръгне в правилната посока и да акцентира на грамотността, мисловната дейност, на наистина нужните да живота неща, а не някакви абстрактни академични, ненужни знания и оценката да се формира от способността на учениците да възприемат ненужна наизустена информация, без да могат да боравят с нея.У-те са написани на супер висок стил, примерно химия, децата нищо не разбират, не е и нужно, а не знаят елементарни химични явления които са част от живо им в ежедневието.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Българските и румънски ученици са последни в ЕС по постижения". Къде е неграмотносста тук питате? Ами "Българските и румънскиТЕ ученици...". Учи се в пети клас. Тъжно.
19
2
 
9
 
! Отговори
интернет лумпен преди 10 години
Да-да, нали това ще намали поне с 10% електората на ДПС и БСП...
18
1
 
12
 
! Отговори
Мен преди 10 години
Айде пак едни пари за "образование" на децата на платения тъмнокож електорат, усвоени от няколко фондацийки, създадени за целта.Образованието до 12 клас е безплатно. Който иска - ходи на училище, който не - негов си проблем. Крайно време е да се спре наливането на пари в тази каца без дъно - ограмотяване на роми, приобщаване, интеграция и т.н. Имам познати ***, които са с висше образование, работят, печелят и си гледат децата. Проблема явно опира до желание, не до пари.
17
2
 
9
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Какъв искаме да е резултата след като отвсякъде се орязват средства?Нито лекари ще останат в България, нито учители.
16
1
 
11
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
От както дойде "демокрацията" грамотността страшно се вдигна.Вече се пише от типа "Ханку Брат". Убеден съм се грамотността ще продължава да се вдига.И нещо извън темата. В събота даваха по БНТ концерт в полза на децата. и във всички клипчета, които показваха за "децата на България" показваха ***. Концертът беше за събиране на средства за ЮНЕСКО и ако се е давал и в чужбина всички вече там мислят, че българин=***. Защо сами правим това?
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
закриваме всички училища и след градина в чужбина да ги пращаме
14
2
 
8
 
! Отговори
РТР преди 10 години
ПЪРВО ЗАКРИВАМЕ УЧИЛИЩАТА ПОСЛЕ НАМАЛЯВАМЕ ДРАСТИЧНО УЧИТЕЛИТЕ И ЗАПЛАТИТЕ И РЕЗУЛТАТА Е НА ЛИЦЕ