Наши ученици взеха голямата награда в конкурс на НАСА

Това е втора награда за екипа от Варна
Обновена: 25 мар 2014 17:27 | 25 мар 2014 17:24,
67
Наши ученици взеха голямата награда в конкурс на НАСА
Снимка: Reuters

Ученици от Варна спечелиха Голямата награда на НАСА в конкурс за космическа колония, съобщава Scifi.bg. Проектът носи името Green Space и е вдъхновен от идеите на природозащитната организация Greenpeace.

Неделчо Ласков, Иван Попов и Атанас Ковачев са се били в конкуренция с общо 600 други проекти. Те са работили в продължение на 2 години под ръководството на д-р Веселка Радева от обсерваторията във Варна и преподавателя по физика от Математическата гимназия в града Силвия Захариева.

Основните проблеми, които Green Space решава, са почистването на околоземното пространство от космическия боклук, неутрализирането на опасните астероиди около Земята и разработването на мини за полезни изкопаеми върху тях, както и развитие на редица научни области, за чийто напредък космосът предоставя подходящи условия и нови възможности.

Самият проект представлява подвижна космическа станция изградена от 9 пръстена. Всеки един изпълнява определена функция и може да се върти с различна скорост, създавайки различни гравитационни сили.

Жилищата на колонизаторите са обособени в най-големия пръстен, проектиран така, че да осигури максимално здравословна и удобна среда. В останалите пръстени се организира и координира събирането на космическите отломки, извличането на ценни метали от астероидите, научно-изследователска дейност, металургия, производство на храна и др.

Това не е първата награда на екипа от престижния конкурс. През 2012 г. печелят втора награда. Green Space обаче не е единственият български проект, отличен с награда на НАСА.

Проектът за космическата станция Daphne е получил първа награда на журито за ученици от 12-и клас, а "Аква де Вита" - космическа колония, която да добива вода от кометите, е удостоена с окуражителна награда.

Вижте наградените проекти в сайта на НАСА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Julian преди 10 години
Tova trjabava da e vodeshta novina , Bravo !
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много отдавна казах че по-*** от *** НЯМА на тази земя.Тези проучвания само подкрепят тезата ми.
29
2
 
0
 
! Отговори
ми това казвам преди 10 години
да зарежат Космоса. Не е лъжица за всяка уста.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво трябва да се заплати , а не да им откраднат идеята за жълти стотинки
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре бе да ви се не знае и на тъпите *** физиономии - американците сега щяли да им откраднат идеята. И? Хайде сетете се, че и ток и комуникации имате благодарение на откраднати идеи. А създателя е знаел, че са откраднати, но думите му са били - "нека-добре ползват идеята' - Никола Тесла. *** Бернердс Лий даде ли на света интернет-ДАДЕ ГО! Линус Торвалдс - даде Линукс - безплатно, благодарение на което имате 95% от интернета. И да-веднага получи американско гражданство. И живее там.
26
4
 
2
 
! Отговори
до тези от атака преди 10 години
Само ГЕРБ! Зарежете всичко друго
25
1
 
4
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
Браво на учениците. Повече такива новини да има, вместо медиите да гъмжат от информация за поредната гръмната мутра или поредните врели-некипели на нашите поплювковци.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Леле колко оскотял от глад и мизерия народ...
23
2
 
12
 
! Отговори
jane преди 10 години
Значи толкова неграмотни коментиращи, просто нямам думи. Какви пари да печелят от идеен проект, бе тикви? Вие изобщо знаете ли колко струва разработката на космическа технология, и време, и пари, и научен и инженерен труд??? Учениците могат да разработят идеята на най-общо ниво, но разликата между идеен проект, прототип и работеща станция е милиарди лева/евро/круши и труда на десетки специалисти с години опит! За какво точно очаквате да платят на децата? За идеята??? За идеи никой НЕ плаща!
22
1
 
1
 
! Отговори
Фен на Ястреб преди 10 години
Много интересен аспект в коментара на Ястреб но кой знае защо му щъкате минуси. Никога не бях се замисляла за това. Но от сега нататък ще си имам едно на ум.
21
3
 
14
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Браво деца ! Поздравления и за вашите преподаватели! Със сигурност ще ви предложат след време, ако вече не са го направили стипендии в престижни университети. Не се колебайте ! Бягайте веднага и далече без да се обръщате назад!А свинете не ги мислете! На тях им харесва да са до ушите в калта. Повече от поредния "спасител" свинар, който да им осигури дълбока, в която да се зариват и пръскат едни други не им трябва! Ако не бягате и вас ще опръскат!
20
0
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Браво ,за съжаление вече потенциални американци.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 39ti imash li idea kakvo e konkurs??
18
5
 
3
 
! Отговори
абе, 28! преди 10 години
Сега, като се пишеш толкова умен/ ама друг път/, примерно ти би ли избрал на първо място проект, който се гласиш да използваш /безплатно?!/и цял свят да разбере за това?Или би го класирал някъде към края и после да го представиш за свое откритие??
17
6
 
4
 
! Отговори
Митьо преди 10 години
Варна да става град-държава най-сетне!
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 32Pylni gluposti! Ne govorete bez da imate idea kak se uchavstva v tezi konkursi!
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 28Chovek stiga se izlaga...
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на момчетата, да не обръща на плювалниците в коментарите те за друго не стават.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 23Защо хора като теб, които нямата никаква идея за какво става дума и как това ще е от голяма полза коментират????
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 24Ми отивай почвай там. Едва ли ставаш за нещо друго.

Спонсорирани публикации